Sırası Değil

Çetin Altan'ın  "Sırası Değil" Yazısı:
"Tam Sırası: Bilmiyorum, siz istediklerinizi “sırasında” yapabildiniz mi?
Ben hiç yapamadım…"ÇETİN ALTAN
Küçükken anneannem cebinde taşıdığı bir tomar anahtarla kilerdeki dolapları açtığı zaman, canım pestil isterdi. Bilirdim sapsarı kayısı pestilleriyle, kararmış mor erik pestillerinin hangi dolapta olduğunu. Anneannem: “Şimdi sırası değil, birazdan yemek yiyeceğiz!” derdi… Yemekten sonra ise, herkes öğle uykusuna yatardı. Şayet “Belki sırası gelmiştir!” diye yine pestil istersem, Anneannem: “Şimdi sırası değil! Bak herkes yattı. Sen de yat. Ondan sonra…” derdi.
Öğle uykusundan sonra pestil istediğim zaman da cevap yine aynıydı… “Şimdi sırası değil. Aç karnına dokunur! Nerdeyse aksam oluyor. Birazdan yemek yiyeceğiz…” Bir türlü sırasına rastlatamamıştım pestil istemeyi!
Bir gün babam boş bulunup bana iki çam ağacının arasına, kolan vurdukça göklere ulaşacak bir salıncak kurmayı vaat etmişti. Ama bir daha bu vaadini hiç anımsamaz göründü. İkide bir anneme gider… “Haydi söyle babama, salıncağı kursun!” derdim. Annem ise “Şimdi sırası değil, başı ağrıyor…” derdi. Başı ağrımazsa gazete okuduğu için salıncak kurmasını istemenin zamanı değildi. Gazete okumuyorsa banyoya gireceği için…
Salıncak istemenin de bir türlü sırasını getiremedimdi. Yaz günleri bahçe kapısının önünden, “Vişne kaymak!” diye bağırarak dondurmacılar geçerdi. Koşa koşa içeri gelir, “Dondurma alayım mı?” diye sorardım…
“Şimdi sırası değil!” derlerdi.
Birlikte çocuk dergilerinin bulmacalarını çözmeyi önerirdim… “Şimdi
sırası değil!” derlerdi. Bir şeytan uçurtmasının kuyruğunu bile yapmaya yanaşmazlardı… “Şimdi sırası değil!” derlerdi.
Okulda öğretmen ders anlatırken, aklıma gelen bir şeyi sormak için parmağımı kaldırırdım. Öğretmen bir süre görmezlikten gelirdi parmağımı. Kolum yanlış yere dikilmiş fasulye sırığı gibi öyle havada kalırdı. Sonunda öğretmen… “Şimdi sırası değil, indir bakayım parmağını aşağıya!” derdi.
Etütlerde gizli gizli roman okurken de, bir müdür muavini başıma dikilir… ‘’Şimdi sırası mı roman okumanın? Kapat onu da dersine çalış!” derdi.
İlk yazdığım yazılara da, yazı işleri müdürleri aynı gerekçeyle karşı çıkmışlardı… “Şimdi sırası değil bunun!” diyorlardı. Piyeslerim için de aynı itirazı çok duydum… “İyi ama şimdi sırası değil!”
Aşık olduğum zamanlar yemekte, yahut yürürken, yahut otururken, canım birden öpüvermek isterdi yanımdaki sevgiliyi. Kursağımda kalırdı arzum. Bir el, vagon tamponu gibi yavaşça iterdi yüzümü… “Hisse yapma, şimdi sırası değil!” Velhasıl, hiç bir şeyin sırasını tam getiremedim. Ama, sırasız mırasız bir şeyler yapmaya çalıştım kendimce. Bir şey yapmak için sırasını bekleyenler ise, genellikle hiçbir şey yapamadılar. Öteden beri aklıma takılıp kalmıştır, bir şeyi yapıp yapmamanın “sırası”nı kimin saptadığı. Ve kendimce söyle demişimdir… “Bir şeyi yapmanın sırası, onu yapmak istediğin andır!”
Zaman ayarını ters kullanmışsan, zaten toz olur gidersin… Yok ters kullanmamışsan, “Şimdi sırası mıydı!” diyenlere uzaktan nanik yaparsın sırasında mı doğup ölüyoruz ki, her şeyi sırasında yapabilelim…?!
Başarırsan “sırası”, başaramazsan “sırası değildi” oluyor ve insanlık böyle bir çalkantı içinde akıp gidiyor…
ÇETİN ALTAN

10 yorum:

  1. Birseyi yapmamis olmanin pismanligi hic gecmez derler. Istediklerimizi yapma firsatlari bulalim ya da bulunca vazgecmeyelim. Dilegim bu insallah sirasi degillerden uzak hayatimiz olur birgun:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnsan en çok yapabilecekken yapmadıklarından pişmanlık duyarmış gerçekten de Aile Albümü:)

      Sil
  2. Gerçekten çok etkileyici. 4 gözle sırasını beklemekten sıraları kaçırdık maalesef. Hepimiz karşı koyamadığımız gecikmişlik hisleriyle doluyuz ve öyle yaşamaya çalışıyoruz...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle. Ömrümüz sırasının gelmesini beklemekle geçiyor.

      Sil
  3. Bu yazıyı çok severim çok okudum yıllarca öğrencilere...Evet bir şeyi yapmanın sırası,onu yapmak istediğin andır...sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben yeni okudum bu yazıyı eski olduğunu bilmiyordum.

      Sil
  4. cok dogru tespit, hic birseyin sirasi gelmiyor, kendin getireceksin yada havada kalacak :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. nerelerdesin viva? Seni merak etmeye başlamıştım artık:)

      Sil
  5. Ne güzel bir yaziymis... sagol paylasim icin.


    Bir baskasina göre sirasi olmayan seyin, bizim icin gayet de sirasi olabilir tabii ki. Buna baskasi mi karar verecek yani hep? Ne güzel yazmis yukardaki arkadas: "Bir seyi yapmanin sirasi, onu yapmak istedigin andir" Okadar.

    Bununla ilgili ben de komik birsey yasamistim ama.... simdi sirasi degil ;)

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.