ŞİBUMİ Kitap Yorumu - Canlı Yayın



Biz Kimiz Kadınız Kitap Kulübünün Temmuz ayı kitabı Şibumi'yi 24 temmuz 2020 saat:20:30'da 4 üyemiz bir de misafirimizle instagram canlı yayında konuştuk. İzlemek isteyenler için İgtv'de kayıtlı , oradan izleyebilirsiniz.



Gelibolu Feribot İskelesi içindeki Temiz ikinci el kitap şibumi ...


İlk olarak ben kitap hakkındaki görüşlerimi paylaştım. Sonrasında blog dünyasından da gerçek hayattan da arkadaşım @fatmauzmez.blog bağlandı ama canlı yayın olduğu için olabilecek sorunlardan birini yaşadık. Ses var görüntü yoktu. Bir süre sonra seste gitti. Bu arada  İnstagram da @dramaatolyesigunlugu hesabının sahibi arkadaşım katıldı yayına. @zeynazinmutfagi , @firdevsocaksonmez, @yemyesilbirdeniz ( instagram hesaplarının isimleri)  Sırasıyla herkes kitap hakkındaki görüşlerini paylaştı. Katılan herkes kitabı beğendiğini ve tavsiye ettiğini belirtti. Çok bilgilendirici ve farklı bakış açıları olan bir canlı yayın oldu. Katılan tüm arkadaşlara değerli katkılarından dolayı buradan bir kez daha teşekkür etmek istiyorum.
İlk olarak kendi yorumumu anlatayım ve daha sonra arkadaşların yorumlarından alıntılarla kitap yorumlarımızı yazayım istiyorum.

Shibumi, 1979'da Rodney William Whitaker'ın takma adı olan Trevanian tarafından yazılmış.Şibumi ismi çok ilginç , kitapta şibumi;" bilgiden çok anlayış, ifade dolu bir sessizlik,kendini kanıtlama gereği duymayan bir alçak gönüllülük. İnsan kişiliğinde şibumi; hakimiyet peşinde olmayan otorite" olarak tanımlanmış. . Nicolai Hell baş karakterinin hayatı anlatılırken  2. Dünya Savaşının etkileri, Japon kültürü, Go oyunu, Amerika ve istihbarat teşkilatlarının eleştirisi anlatılıyor. Yazar Amerikalı olmasına rağmen kitapta ağır bir Amerika eleştirisi var. Baş karakter Amerikalılar için "bezirgan" yani tüccar diyor.

Nicolai Hell'in annesi  Rus asıllı ,babası  Alman ,hiç okula gitmiyor ama annesi özel öğretmenlerle eğitim aldırıyor. Evlerini paylaştıkları Japon general ona Go oyununu öğretiyor ve Hell çok iyi bir oyuncu oluyor. Japon General onu babası gibi himaye ediyor ve bir go okuluna gönderiyor. Çok fazla ayrıntıya girip spoiler vermek istemiyorum. Hell 7 dil biliyor, go oyunu ustası ve uluslararası bir ajan . En önemli özelliklerinden bir tanesi yakınlık algısının çok güçlü olması. Bu sebepten fotoğrafı bile çekilemiyor. Ve çıplak elle adam öldürebiliyor. Bazen bir kağıt, bir ataç vb....gibi akla gelmeyecek şeyler onun elinde silaha dönüşebiliyor.

@dramaatolyesigunlugu Neriman kitabı okumamız için önermişti. O da kitabı çok beğendiğini anlattı ve Şibumi felsefesinin kitabı okuduğunda herkesin farklı bir şey algılayacağını söyledi. Yani şibuminin ne olduğu okuyan kişiye göre değişir dedi.



@fatmauzmez.blog Fatma; Şibumi kitabından çıkarılan bölümlere dikkat çekti. Kitabı araştırdığını , internette kitap hakkında  çok yorum ve bilgi olduğunu anlattı. Genel olarak kitabın çok ses getirmiş etkileyici bir kitap olduğunu söyledi. Ben de kitapla ilgili yaptığım araştırmalarda rastladığım çok ilginç bir bilgiden bahsettim ki kitapta kısaca dip not olarakta var bu bilgi. Bazı adam öldürme sahneleri ve cinsellik sahneleri öylesine ayrıntılı anlatılmış ki bir çok insan bunu denediği için kitaptan kaldırılmış. Hatta bir soygun sahnesi öyle ayrıntılı anlatılmış ki aynı şekilde bir soygun yapılmış ve suçlular bulunamamış.




@zeynazinmutfagi Pınar; kitabı en çok beğenen ve kitap üzerinde çalışmış arkadaşımızdı. Aldığı notlarla kendi yorumlarını anlattı. Nicolai Hell karakterinde kendinden çok şey bulduğunu ve kitabı ve karakteri çok sevdiğini söyledi. Japon kültürünün bizim kültürümüze yakın bir anlayışa sahip olduğunu düşündüğünü ve anlamın yüceltildiği bir kitap olduğu için çok değerli bulduğunu anlattı. 
@firdevsocaksonmez Firdevs Hanım ilk kez yorumlarıyla bize katıldı. O da kitabı çok beğendiğini, okuyalı uzun zaman olduğunu bu yüzden tekrar okumak istediğini anlattı. Çok etkilendiği kitaplar arasında Şibumi'nin de olduğunu ve bu kitapları zaman geçtikten sonra tekrar okuduğunda çok farklı bir bakış açısıyla farklı şeyler anlayacağını düşündüğünü söyledi. Bir de Nicolai Hell karakterinin mistik yönüne dikkat çekti. Mistik konuları çok sevdiği için karakterin mistik yönünün dikkatini çektiğini anlattı. Hell kitapta meditasyonla çok farklı boyutlara çıkabilen bir kişi. Bu notu da söylemeden geçmeyeyim. 
Sevgili @yemyesilbirdeniz Gülşen'in de canlı yayın bağlantı sorunu oldu. Sesi çok net duyuluyordu ama görüntü yoktu ve süremiz de çok azalmıştı. Gülşen ; kitabı araştırdığını ve okurken de ilk defa duyduğu şeyler olduğunu ve bunları da araştırdığını anlattı. Kitabın insanları araştırmaya yönlendirmesi yönünü çok beğendiğini söyledi.
Zamanın nasıl geçtiğini anlamadığım bir yayın oldu. Kitap konuştuk, farklı bakış açıları dinledik. Okurken dikkatimizi çekmeyen ama arkadaşımız anlatırken fark ettiğimiz şeyler oldu. Çok şey kattı bize. Hem kitap hem de onu okuyan farklı insanların ufuk açıcı yorumları.
Bir sonraki kitabımız Seninle Başlamadı kitabını da yine bir canlı yayında konuşmayı düşünüyoruz. Katılmak ya da izlemek isteyenleri bekleriz.


19 yorum:

  1. Yıllar önce okumuştum çok güzel bir kitaptır, bu aralar bir kere daha okuyabilirim:) Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Gül. Bir daha okunması gereken kitaplardan bence de

      Sil
  2. merak ettiğim bir kitap, bu şekilde paylaşımlar ne güzel oluyor :)
    sevgiyle..

    YanıtlaSil
  3. güzel bir kitap kulübü toplantısı olmuş
    kitapla ilgili bilgiler de oldukça ayrıntılı
    keyifli nice toplantılara diyeyim o zaman
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Seni de aramızda görmek istiyoruz Fatmacığım

      Sil
  4. Ne güzel bir etkinlikte bulunmuşsunuz. Kutlarım hepinizi. Kitabı da çok merak ettim. Teşekkür ederim bilgilendirme için 😍🌷🤗🤚

    YanıtlaSil
  5. Güzel kitap etkinli olmuş olmuş Kitabı okumadım ama listeme ekledim Saygılar

    YanıtlaSil
  6. Vakit bulunca izleyeceğim canım 😍

    YanıtlaSil
  7. okumuştum, hoş olmuş sizin muhabbet deee :)

    YanıtlaSil
  8. çok keyifli bir canlı yayın oldu moderatörlüğün sayesinde.Bir kitaba çok yönlü bir bakış açısı getirdiğimizi düşünüyorum katılımcı tüm arkadaşlar kitabı çok farklı yönlerden ele aldı....
    Yeni toplantıları zevkle bekleyeceğim....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değerli katkıların İçin teşekkürler 🙏 Fatmacığım . İui ki katıldın aramıza 🙏

      Sil
  9. kardeş kıskançlığı adlı çokzel yazınııı son yazıma koyduum :)

    YanıtlaSil
  10. Blogger olmanın en güzel tarafı bir çok arkadaş edinmek ve ortak etkinliklerde bulunabilmek. Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok ama çok doğru ve bunu dünyanın her yerinden yapabilmek

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.