Belki De Kurban Değilsin
Yıllar önce bir arkadaşım vardı. Yaşadığım sorunlardan ona bahsettiğimde, şikayet ettiğimde bana ona benzer ama çok daha kötü olaylar yaşamış insanların hikayelerini anlatırdı. Onunla sohbetin sonunda halime şükrederek hatta biraz da şımarıklık yaptığımı düşünerek ayrılırdım onun yanından.
İnsan doğası gereği olumsuzu görmeye , olumsuza odaklanmaya daha meyilli. Ve bazen o kadar çok kalıyor ki o olumsuz deneyimlerde olumlu hiç bir şey yokmuş gibi hissedip kurban psikolojisinde kalıyor. Çaresiz hissediyor, kurban psikolojisinde kalıyor. Ve çoğunlukla öğrenilmiş çaresizlik içinde sadece şikayet edip harekete geçmeden kendine acıyor.
Bir şeylerden şikayet edeceğim zaman o arkadaşım gelir aklıma “şimdi burada olsa hangi daha kötü hikayeyi anlatırdı bana” diye sorarım kendime. Ve çok daha kötü olabilecek senaryolar kurgularım ve “yok ya o kadar da kötü değil” derim.
Zaman zaman bunu yapmak iyi gelebilir. Çünkü yaşadığımız olay bizim için çok büyük çok zor gelir yaşarken ama bu sarmalın içinden çıkmak için başka insanların daha da kötü şartlarda olduğunu görmemizi sağlar. Gördüğümüzde de olaylara farklı açılardan bakabiliriz ve harekete geçebiliriz. Ya da en azından kurban psikolojisinden çıkar ruh halimizi düzeltebiliriz.
Çünkü umutsuzlukta debelenmenin hiç kimseye faydası yok.
Ne dersiniz?
Sanıyorum gerçekten faydası yok..
YanıtlaSilUzun bir aradan sonra tekrar bloğa merhaba dedim:))
bu konu ile ilgili bana tavsiye edilen bir kitap vardı "Kurtarıcı mısın, kurban mı ?" diye listemde ama hala okumak kısmet olmadı.
Sevgiler Kadriye..
valla ülkemiz şu sıralarda kadınlar için güvensiz korkunç hatta, en iyisi bu ülkeden kaçmalı :)
YanıtlaSilacıyı acıyla yarıştırmak hep kaçındığım şeydir.
YanıtlaSilseni görmek güzel :)
Gerçekten çok kızarım bir sorun anlattığımda daha kötü ile teselli edene. Dünyada daha kötü var ama bu benim sorunumun benim için sorun olduğu gerçeğini değiştirmiyor ve bu bakış açısı yanlış bana göre. "Benim ayakkabım yok diye üzülüyordum ama baktım onun ayakları yok" anlayışına "ama berikinin ayakkabı dolabı var" diye cevap verdim çocukken bile. Her sorun kendi gerçekliğinde ele alınmalı.
YanıtlaSilAyh ne kızmışım çocukken bana bunuyapanlara kasjhakjhsaks yazdım da yazdım.
Sevgiler