Seni Bugün Mutlu Eden 3 Şey


Her gece uyumadan önce bugün seni mutlu eden 3 şeyi yaz!
Evet Martin Seligman ismini duymuş muydunuz? Pozitif Psikoloji denince akla gelen ilk isim bence. Başta söylediğim cümle onun bir tür terapisi. Siz neden yapmayasınız?
Hep yaşadığımız olumsuz şeyleri düşünüp dertlenme modunda, kurban modunda yaşıyoruz hayatı. Kurban modu ne demek? Bence anladınız siz onu ama genede yazayım. Hep kötü şeyler sizin başınıza geliyor değil mi? Aslında siz kimseyi kırmak istemediniz, size hep haksızlık yapılıyor. O sizi kırdı, bu sizi üzdü. İşte bu tarz cümlelerle düşünüyor olmak kurban modunda olmak demek. Çok kolay bu moda girmek. Özellikle de bizim toplumumuzda. Bir topluluğa kabul edilmek istediğinizde hemen mağduru oynayın bak nasıl hemen kaynaşıyorlar sizinle. Ama kuyruğu dik, kendinden emin olursanız hemen kabul etmezler sizi. Daha önce "mutlu insanları kimse sevmez" diye bir yazı yazmıştım. Ama insanlar sizi sevecek diye mutsuz olunmaz ki.
Aslında uzun vadede hiç kimse Küçük Emrah modunda , ağlak ağlak gezen sürekli şikayet eden insanlarla birlikte olmak istemez.
Dün gece Oğlum (bay homurtu) her şeye homurdanıp duruyordu. Çünkü bütün dünyanın onun mutlu olması için çalışması gerektiğini düşünüyor:)))Sonra ona dedim ki “yazık karına senin bebeğim, sürekli homurdanan bir kocası olacak, zavallı kızcağız ne yapsa homur homur yapacaksın” . “Anne yaaa haksızlık ediyorsun, o kadar çok homurdanmıyorum” dedi. Sonra benim de aklıma Martin Seligman’ın bu terapisi geldi. “Hadi çocuklar bir oyun oynayalım var mısınız?” dedim. Oyun lafını duyar duymaz atladılar bizimkiler. “Her gece o gün yaşadığınız ve sizi mutlu hissettiren 3 şeyi yazma oyunu oynayalım” dedim. Yazmayı pek sevmeyen oğlum “ben sadece söylesem olur mu?” dedi. “Olmaz, kurallara aykırı” dedim.
Bakalım biz bu akşam başlıyoruz. Size de tavsiye ederim. Çünkü neye odaklanırsanız o çoğalır. Kendinize acırken yakalarsanız kendinizi hemen silkelenip kendinize gelin ve bugün bana kendimi iyi hissettiren şeyler neler” diye düşünün. Hemen modunuz değişecek emin olun ve olumluya odaklanınca da olumlu şeyler artacakJ)) Yoksa öyle efkarlı efkarlı şarkılar dinleyip aşk acısı çekersiniz Baattin gibi ama sonra aslında sevgilizinin olmadığını fark edersiniz:)))
Neyi beslersen o büyür!


23 yorum:

  1. Harika bir fikirmiş Kadriyem :)
    Bay homurtu bugün sana 3 güzel şey ne sunacak acaba merak ettim ben şimdi..
    Bazen bende kurban moduna girip hafif Küçük Emrah takılıyorum :) Bundan sonra o moddayken senin dediğini uygulayacağım ;)
    Mucxxxxx

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şebo o kadar uzun düşündü ki bay homurtu kopya vermek zorunda kaldım:))) 3 şeyi "sana sarılıp öpmek" dedi ilk. Sonra aklına başka bir şey gelmedi "sabah sarılmak, şimdi sarılmak" dedi. Bu erkek çocuklarının yaratıcılığına hayranım:))))

      Sil
  2. Doğru mutsuz olduğunuzu görünce herkes bir şekilde yanınızda olmaya çalışıyor. Mutlu olduğunuzda da doğru düzgün kimseyi bulamıyorsunuz, mutluluğu paylaşacak kişiler daha az! Ne kadar güzel pozitif şeyler düsünürsek o kadar mutlu oluruz. Ben de oğlumla yapacağım ama 3.5 yasinda artik yazamayacak ama soyleyecek :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geçenlerde bir yazı okumuştum Deneyimli Anne "gerçek dost üzüldüğünde yanında olan değil, sen mutlu ve başarılıyken yanında olup seni kıskanmayandır" diyordu. Çok doğru değil mi?

      Sil
  3. Ben her akşam düşünürüm zaten, bugünün kazanımları ne oldu diye. Kazanım dediysem öyle büyük getirisi olan maddi konulardan söz etmiyorum. Örneğin benim ya da eşimin sağlık durumumuzla ilgili ufacık bir gelişme bile kazanımdır. Ya da uzun zamandır yapmayı ertelediğim bir işi aradan çıkarmak kazanımdır.Daha önce izlemeyi çok istediğim bir filmi bulmak vs. Bunlar bizi mutlu eder. Galiba bu tür bir şey anlattığınız. Yazma konusu eksik kalmış, neden olmasın, yazarım:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kazanım sanki hep maddi olmalıymış gibi düşünüyoruz Begonvilli Ev ama asıl kazanımlar onlar değil. Yazıyıda çok güzel örneklendirmişsiniz. Yazmanın da çok artısı oluyor. Deneyin bence.

      Sil
  4. Aa biz bunu yaptık. Geçen senelerden birinde Bilgiç yatmaya gittiğinde kafasını kuruntular ve korkular doldırıyordu. Dönüp dönüp yanımıza geliyordu ki odası da burnumuzun dibinde, yakındayız yani. Ben de o zaman bu yöntemi bulmuştum. Akşamları terse geçince yattığı yerden bana o gün yaşadığı on tane güzel şey sayıyordu. Saymaya çalışırken de kafasındaki negatif şeyleri unuttuğundan uykuya rahat dalıyordu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sen pozitif psikolojinin öncülerinden bir annesin zaten sen Handan:)))

      Sil
    2. Ben sadece sorunları çözmek için upraşan bir anneyim Kadriye. Bilgiç de sorun çıkartmak konusunda bayağı iddialı :)

      Sil
  5. Benim de yıllar öncesinden uyguladığım küçük bir oyun bu. Bazen günlüğe yazarım, bazen sözel olarak eşimle paylaşırım.Ama maalesef aylardır ülke çapında öyle kötü şeyler yaşıyoruz ki hep onları düşünür olduk.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel kendi kendinize keşfetmişsin Makbule. Devam et bence olumlu şeyler düşünelim. Üzülüp dertlenmenin kimseye faydası yok ki malesef.

      Sil
  6. Handan' in yazdiklarini da okudum da... Psikiyatri bölümünde calisan biri olarak da diyebilirim ki: Bu cok güzel ve cok faydali birsey. Pozitif düsüncelerin bize etkisi tartisilmaz. Kesinlikle denemekte fayda var:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmene sevindim Ayşe:))) bence sen yapıyorsundur zaten.

      Sil
  7. Düşüneyim ben bunu. Bugün pek verimsiz geçti mesela:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vardııııır Sezer güzel şeyler. Biraz daha düşün. Mesela hiç beklemediğin bir insanın nazik bir davranışı kendimizi iyi hissettiren bir şeydir.

      Sil
  8. Yazınızı okumadım kızar mısınız küser misiniz bu yüzden onu da bilmiyorum. Yine de okumadığımı açık açık yazmak istedim. Blogger anasayfada gezinirken tesadüfen yazı başlığınız dikkatimi çekti. Sonra gerçekten beni hayatta mutlu eden 3 şey ne diye kendi kendime sormaya başladım. İnsan bir soruyu bu kadar uzun süre düşünebilir mi? Gerçekten düşünebiliyormuş meğer.

    En sonunda kendi kendime sen mutsuzsun diyerek yanıt bulmakta zorlandığım bu soruyu tek cevapla sonlandırdım.

    Evet acı ama ne yazık ki durumum bundan ibaret ben mutsuz bir insanım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili adsız başlık bile bunu düşündürttüyse yazıyı okumamanız çok önemli değil. Ama mutsuz olmanıza üzüldüm. Mutlaka vardır güzel bir şeyler, öyle çok büyük şeyler olmasına gerek yok ki. Mesela sağlıklı olmak, sizin iyi olup olmadığınızı merak eden bir arkadaşınız, size gülümseyerek günaydın diyen bir seyyar satıcı. Bunlar insana kendini iyi hissettiren şeylerdir. Bunları düşünün, bunlara odaklanın, bunları biriktirin. Çok daha iyi olacak göreceksiniz.

      Sil
  9. aslında iyi fikir ben de deneyeyim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dene kesinlikle Audrey bence hiç yan etkisi yok:)))

      Sil
  10. ah bu müthiş canim. bu gece yapacagim ve fotosunu cekecegim oglum da ayni seninki gibi yazmayi sevmez ama olsun yaptircam. ozel bir kagit alsam mi ki. boyle renkli kagit. cok hosuma gitti supersin ♥♥♥♥♥

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kadriyecim siyah sayfali hos bir defter buldum aldim kirtasiyeden bir de gumus ve altin simli kalem aldik oglumla yaaaa ;) ♥ aksam yatmadan once insallah yapacağiz cnm ve adini da koyduk defterin "mutluluk günlüğümüz" kulaklarini cinlattim epey^-^

      Sil
    2. Harikasın benide çok mutlu ettin . Ve aslında oğluna parayla alınamayacak bir hediye veriyorsun. Paha biçilmez bir hediye. Sevgiler

      Sil
  11. Çok iyi bir fikirmiş bu. Yazıyı okurken bir yandan da 3 çokmuş dedim, düşününce 3'ten fazla şey sayabildim. Sanırım kârdayım :))

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.