Bağışıklık Sisteminizi Mutlu Edin

Bu başlık bir tedx konuşmasından. İmmünoloji(Bağışıklık) Uzmanı Duygu Sağ'ın videosunu izledim Youtube'dan. Son zamanlarda hastalıklarımızın sebebinin bağışıklık sistemimizin zayıf düşmesi, bağırsak sağlığının bozuk olması konusunda çok fazla konuşuluyor. Zaten yeme içme konusunda herkesin kafası acayip karıştı. Bir uzman "şunu yemeyin bunu yemeyin derken diğeri tam tersini söyleyebiliyor. İnternet bilgiye ulaşma açısından çok iyi ama kirli yani doğru olmayan bilgilere de ulaşılabiliyor.
Bir önceki yazımda bir bütünsel sağlık uzmanı aynı zamanda dahiliye uzmanı bir doktora gittiğimi ve bana sıkıntılarımdan dolayı bir diyet verdiğini anlatmıştım. Yaşadığım sıkıntılar için hepsininsebebinin bozuk bağırsak florası olduğunu söyledi. Peki bu bağışıklık sistemimiz neden bozuluyor ve son zamanlarda neden herkes hasta, neden bağırsak floramız dolayısıyla bağışıklık sistemimiz bozuldu?
her şey içimizde karikatür ile ilgili görsel sonucu
Yaygın olarak bilinen şey yediğimiz içtiğimiz her şeyin artık organik olmaması, genetiği değiştirilmiş gıdaları tüketmenin bizi hasta ettiği. Ama bu ted konuşmasında Uzman bunun asıl sebebinin stres olduğunu söylüyor. Yani"herkesin hayatında stres var , önemli olan bunu nasıl karşıladığınız"diyor.
Bağırsak floramızı uzun süre stres altında yaşamanın bozduğunu söylüyor ve eğer bağışıklık sistemimizi güçlendirmek istiyorsak onu mutlu etmemiz gerktiğinden bahsediyor. Yeme içmeden çok bu konu önemli diyor(ne yani şimdi ben boşuna mı o kadar sert bir diyeti yapmaya uğraşıyorum:))
her şey içimizde karikatür ile ilgili görsel sonucu

Verdiği tavsiyeler şöyle özetlenebilir. Kendin olabilmek, maske takmadan, içinden geldiği gibi yaşayabilmek, meditasyon yapmak (bilimsel olarak meditasyonun ispatlanmış faydalarını anlatıyor) , şükretmek.

Siz kendiniz olabiliyor musunuz? Hatalarınız kusurlarınızla, eşref saatinizle ...... saatinizle, yanlışlarınız doğrularınızla. Kendinize şefkatle yaklaşabiliyor musunuz? 
Şükrediyor musunuz? ya da meditasyon yapıyor musunuz? Hayatımıza bunları sokabilirsek iyileşeceğimizi söylüyorlar. Siz ne dersiniz?

19 yorum:

  1. Sindirim sistemine bağlı tüm organların insanın ruh haliyle doğrudan ilişkisi bulunduğunu biliyordum. Mide, ince ve kalın bağırsak gibi organlarda oluşan rahatsızlıkların sebeplerinden biri yaşadığımız stres olabilir. Bununla birlikte yediğimiz zehirli, kimyasal katkılı ve gdo'lu gıdaların yanısıra kullandığımız ilaçların yan etkileri de azımsanamaz kanaatimce.
    Eskiden insanlar daha sağlıklı beslenir, daha az stres altında yaşardı. Şimdi küresel sermaye öldürmüyor ama insanların iliğini sömürüyor. Teknolojinin eriştiği noktada kanser dahil her şeyin çaresinin bilindiğini ancak dünyanın üçüncü büyük sektörü konumuna gelen ilaç sektörünün işine gelmediği için pansuman tedaviler uygulandığını düşünüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Stresten nasıl etkilendiğimizi , bunların bizi nasıl hasta ettiğini bilimsel olarak açıklamış . Yani stresi yönetebilirseniz yedikleriniz bile zarar vermez diyor anladığım kadarıyla.

      Sil
  2. Moral, olumlu telkin, olumlu bakış, kendimizle ve etrafımızdakilerle barışık olma hali vb. kesinlikle hepsi de bağışıklığımızı güçlendiriyor. Ruhen sağlıklı olan kişi bedenen de sağlıklı oluyor bence 😊🤚

    YanıtlaSil
  3. Meditasyon hiç ilgimi çekmeyen bir konu ama araştırayım biraz....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende sıkıcı ve anlamsız buluyordum ama yine de yapın diyorlardı çünkü inanmadan yapsak bile çok faydası varmış.

      Sil
  4. Öncelikle acil şifalar diliyorum canim.
    Ben de dün tesadüfen aynı konuşmayı dinledim. En dikkatimi çeken yanı da, artık bilinçli doktorların meditasyon ve benzeri yöntemleri konuşuyor ve öneriyor oluşu. Tıp dünyası tamamlayıcı uygulamalarla ilerlediği sürece hastalıklardan çok daha kolay kurtulacağımızı düşünüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler. Aynı konuşmayı dinlemek ne hoş , aynı frekanslardayız:)

      Sil
  5. ay tabii yaa kendinle barışcan herkesi affetcen yaa stres aman hiç çekilmeez :)

    YanıtlaSil
  6. Psikoloji nerede başlıyor fizyoloji nereden bitiyor belli değşl ki. Hepsi iç içe geçmiş durumda.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynı fikirdeyim ama sanki psikolojin iyi olursa fizyolojin de iyi oluyor.

      Sil
    2. Psikoloji ve fizyoloji birbiriyle girintili bir alan. birbirlerini doğrudan etkiliyorlar. Bu bakımdan ikisine de iyi bakmak lazım.

      Sil
  7. Kesinlikle inanıyorum böyle olduğuna, çünkü kendimden biliyorum ve etrafımda yakınen tanıdıklarımdan :) Ne güzel bir konu seçmişsiniz. Farkındalık için çok faydalı. Böyle bakılınca hayat daha kolay :)

    YanıtlaSil
  8. Bir mesai arkadaşım, bağırsak sorunu nedeniyle uzun süre hastaneye gidip geldi. Belirgin bir bulguya rastlanmadı. Dışarıdan çok neşeli gözüken bir arkadaşımız.Ancak, herkesin işine koşmak, kimseyi incitmemek gibi çok yüksek bir hassasiyeti var. Doktor tam da bu nedenle stresli bir yaşamı olduğunu ve bu nedenle bağırsaklarından sorun yaşadığını söyledi.
    Sorularınıza gelecek olursam, o kadar zor ki buna olumlu cevap verebilmek ...

    YanıtlaSil
  9. Stresten kaçmak pek de mümkün değil sanırım. Ben malesef fazla etkilenenlerdenim. Bir sıkıntı yaşadım mı mideme vurur. Kilo verdiğim çok olur mesela tıkanırım resmen.

    YanıtlaSil
  10. stresten kaçabilmek mümkün değil elbette. Ben ne zaman moralim bozulsa elimdekiler için yeterince şükretmediğimi fark edip kendime geliyorum.

    YanıtlaSil
  11. bir de bunların yanında Kefir içmek iyi geliyor
    şükürler olsun kendiyle barışık bir pollyanna olmanın faydalarını görüyorum
    sen de öylesin gerçi kadriyeciğim
    sevgiler

    YanıtlaSil
  12. Bağışıklık sisteminin zayıflaması birçok hastalığın tetikçisi. Her zaman stres şalterini kapatamıyoruz ama elden geldiğince bu konjya dikkat etmek lazım.

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.