Haşimato Hastalığı Nedir?

haşimato tiroidi ile ilgili görsel sonucu
Eğer sizde de sürekli yorgunluk, halsizlik, mutsuzluk hissi, aşırı üşüme, kilo alma ve çok çaba göstermenize rağmen kilo verememe gibi sorunlar varsa Haşimato tiroditi olabilirsiniz. Hatta depresyon ve panik atak teşhisi konmuş ve antidepresan kullanan hastalarla yapılan çalışmalarda çok büyük bir kısmının tiroid hormonu eksiklği sebebiyle ruhsal hastalık yaşadıkları bulunmuş. Amerika da % 4 ila 10 arasında yani oldukça yüksek bir oranda kişide görülmektedir. Çok sinsi bir hastalıktır,  belirleyici testler olan T3, T4 ,TSH ve AntiTPO testleriyle tespit edilir .
Bağışıklık sistemi hastalığıdır. Kandaki bağışıklık hücreleri boynumuzun önünde bulunan tiroit bezine hücum ederek hasara sebep olur. 
"Haşimato hastalığı hipotiroide yol açan en önemli nedendir. Tiroid bezi az çalışmasına “hipotiroid” denir. Sonuçta hastanın metabolizması yavaşlar, kilo almaya başlar, psikolojik problemler ortaya çıkar.
Depresyon, sıcak ve soğukta rahatsızlık hissi, el ve ayaklarda uyuşma, devamlı hâlsizlik, panikataklar, kalp hızında yavaşlama ve çarpıntı, reaktif hipoglisemi, kabızlık, migren atakları, eklemlerde sertlik, bacakta kramplar, unutkanlık, görme problemleri, doğurganlığın kaybolması, saç dökülmesi gibi şikayetlerden bir veya birkaçı ortaya çıkar. Haşimato hastalığı hipotiroidiyle seyretmesine rağmen arada tiroid bezinin fazla çalışması olan hipertiroid de görülebilir.
Tedavide tiroid hormonu yanında selenyum vitamini verilmesi faydalıdır. Gebe haşimato hastalarında tiroid hormon seviyelerinde (T4, T3, TSH) bozukluk varsa tiroid hormon tedavisine başlanır. Sadece tiroid hormonu yüksek olması durumunda hamilelerde tiroid hormon seviyesine başlama konusunda net bir bilgi yoktur.
Günümüzün vebası olan obeziteli hastalarda haşimato hastalığının rolü gittikçe artmaktadır ve bu tip obezitelilerde tek başına haşimato hastalığının tedavisi bile obezite ile mücadelede başarılı olmaktadır.

Haşimato HastalığıBeslenme

Haşimato hastalığındaki problem hipotriodi olduğundan metabolizmanın hızlanması ve metabolizmayı hızlandırıcı diyet tedavisi önerilir.
  • Sitrik asitten zengin greyfurt, portakal ara öğünlerde mutlaka alınmalı, bol limon, limon suyu, çaylara limon sıkılması, limon kabuğunun rendelenip çaylara 1 tatlı kaşığı konması önerilir.
  • Salata ve ara öğünlerde turp, maydanoz, elma sirkesi tercih edilmelidir.
  • Elma suyunun yarı yarıya sulandırılıp aralarda günde iki üç kez 1 kahve fincanı olarak içilmesi metabolizmayı hızlandırdığı gibi iştahı da kesecektir.

Bitkisel Destek

  • Meyan kökü
  • Çörek otu
  • Yoğurt otu"

Alıntı Dr. Ziya Mocan'ın internet sitesinden yapılmıştır. Orjinali için http://www.ziyamocan.com/tr/icerik/7/hasimato-hastaligi

5 yorum:

  1. kahrolsun haşimato :) bende de var illet hastalık , iyi ki paylaşmışsın ben de yazayım bi ara bişeyler canım, geçmişler olsun hepimize..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Malesef çok fazla var son dönem bu hastalık ve kadınlarda daha fazla.

      Sil
  2. İzin. Erirseniz bir ekleme,bir düzeltme yapayım.Hastalığın adı tiroidit şeklinde biter.Tiroid bezin adıdır,tiroidit ise bezin iltihabıdır.Latince'de "it" eki iltihap anlamı verir.Son yıllarda yapılan çalışmalar Selenyum mineralinin tiroidit vakalarında ciddi iyileşme sağladığını göstermiştir.Günlük 100-200 mikrogram Selenyum alımı önerilmektedir.Bunun yanında B12 vitamini eksikliği de gelişmiş olabileceğinden yüksek doz ( 250 miligram ) B12 alımı da önerilmektedir.😀

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Adsız yollamışım yorumumu kusura bakmayın 😊

      Sil
    2. Çok tesekkür ederim Sevda Hanım hemen düzeltiyorum.

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.