En İyi Balık Yağı Hangisi?

Balık yağı - omega 3 kapsül kullanımı ile ilgili yaptığım araştırmalarda omega 3 kapsül kullanımını doktorların tavsiye ettiğini gördüm. Omega 3 ün faydaları; Kilo verme, depresyon, panik atak bozukluğu ve kalp-damar sağlığının korunması, vb..... Çok faydası olduğu bilinen balık yağını kullanmalı mıyız? En iyi balık yağı hangisi? Hangi balık yağı hapını  kullanmalıyız ya da satın alırken içeriğinde neler olmasına dikkat etmeliyiz? gibi soruları araştırdım ve araştırmalarımı sizlerle paylaşmaya karar verdim. Bu yazıda sizlere en iyi balık yağı ,omega 3 faydaları ve omega 3 nelerde var? bahsedeceğim. Özellikle Dr. Canan KARATAY ve Dr. Osman MÜFTÜOĞLU Omega 3'ü tavsiye ediyorlar.

Balık yağı nedir? Omega 3 nedir?

Öncelikle ikisi aynı şey değil. Balık yağı balıktan elde edilir ve içinde Omega 3 bulunur. Ayrıca balık yağının içinde daha farklı vitaminler(örneğin D Vitamini) bulunmaktadır.Sağlığımız için Omega 3 çok önemlidir. Ama balık yağı tek Omega 3 kaynağı değildir. Bir deniz canlısı "krill"den de omega 3 elde edilmektedir. Keten tohumu da bitkisel kaynaklı bir omega 3 ihtiva eder. Keten tohumu yağındaki Omega 3'ün adı APA'dır.Balık yağında bulunan Omega 3 yağ asitelerinin ismi EPA ve DHA 'dır.

Bazı balık yağları %60-70 Omega 3 içerirken bazıları sadece %5-10 Omega 3 içerebilir. Bu da bize bazı balık yağlarının neden ucuz olduğunu gösterir. Yani kocaman kapsülleri yutup vücudunuza çok az omega 3 alıyor olabilirsiniz. Bu yüzden satın aldığımız kapsüllerde EPA VE DHA değerlerine bakmalıyız.İçeriğinde ki EPA ve DHA miktarı arttıkça fiyatta artıyor.

Balık yağı besin takviyesi kullanmalı mıyız?

Prof.Dr. Osman MÜFTÜOĞLU "C Vitamin, B12 vitamin ve Omega 3 vücudumuzun olmazsa olmazları" diyor ve "besinlerle alınamıyor ise Omega 3 kapsül kullanımının faydalarının tartışılmaz olduğunu" belirtiyor. Besinlerle bu ihtiyacımızı karşılayabilmek için haftada 2 gün deniz balığı yememiz gerekiyor. Eğer bunu yapamıyorsak tablet kullanabiliriz.
Ve eğer amacımız kalbimizi korumak, damarları esnek ve sağlıklı  tutmak, trigliserid seviyesini düşürmek, kanı inceltmek, ritim bozukluğunu engellemek ise kullanacağımız Omega 3'te EPA değerlerinin yüksek olmasına dikkat etmeliyiz.
Amacınız beyninizi güçlendirmek, dikkat ve konsantrasyon  süresini arttırmak, gözlerinizi güçlendirmek ise kullanacağınız Omega 3'te daha fazla DHA olmasına dikkat etmelisiniz.
Özellikle büyüme çağındaki çocuklarda ve ergenlerde öncelikle DHA takviyesi gerekli.
Ayrıca Dr. Osman Müftüoğlu keten tohumu yağı tabletlerinin kullanımını çok önermiyor. Ceviz yiyerek ya da öğütülmüş keten tohumunu yoğurt veya salatalara koyarak tüketmenin daha faydalı olduğunu söylüyor.
Ayrıca Omega 3 depresyonda da çok sık destek olarak tercih ediliyor.
Yaşları 7-9 arasında olan çocuklarla yapılan bir çalışmada günde 1000 mg DHA desteği alanlarda dikkat dağınıklığında azalma, konsantrasyon ve hafızada artış görüldüğü tespit edilmiş. Çocuklarda özellikle beyin ve hafıza gelişimi için  DHA miktarının en az 600 mg olması gerekmektiği ve dikkat dağınıklığı olan çocuklarda bu miktarın 1000 mg olması uzmanlar tarafından önerilmektedir.
 
Biz Kimiz Kadınız Derki:
Omega 3 kullanacaksak satın alacağımız üründe;
*Soğuk pres yöntemiyle elde edilmiş olmasına,
*Okyanus balığı olmasına(deniz balıklarında ağır metal sorunu olabileceğinden)
* EPA VE DHA değerlerinin yüksek olmasına dikkat etmemiz gerekiyor.www.e-doktorunuz.com sitesinde önerilen EPA-DHA oranı günlük doz 250-500 mg'dır.
*Çocuklar, yaşlılar ve hamileler DHA'sı fazla olan Omega 3 kapsüllerini tercih etmeliler.

 







13 yorum:

  1. Mümkün olduğu kadar balık tüketmeye çalışıyorum ben de. Hem oğlum için hem kendim için.
    Aslında tablet kullanmayı düşündüm birçok kez ama kilo problemim var ya kilo alırsam iyice diye öteledim hep...
    Bilemedim şimdi bak :/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. soguk deniz baliklarindan uretilen tabletler kilo aldirmaz.Aksine metabolizmayi hizlandirir ve yag yakmayi destekler... Tek o emli nokta dogru urune ulasmak.

      Sil
  2. Ah Şebo yaaaa. Kilo aldırıp aldırmadığını da araştırdım yazmayı unutmuşum. Aldırmıyormuş arkadaşım valla doktorlar diyor:)))

    YanıtlaSil
  3. Bayılıyorum verdiğin bilgilere
    canım benimmm yarını iple çekiyorum :)))

    YanıtlaSil
  4. Ben de yağını balıktan alayım diyenlerdenim, şöyle keyifli keyifli, ızgara yanında da salata. Mis mis.. (Karnım da acıkmış, pek cazip geldi:)

    YanıtlaSil
  5. ayy bak annem hep zorla içirirdi bana yaa böööö :)

    YanıtlaSil
  6. ben hamileyken kullanmıştım. GNC den önermişti doktor. sonra bir daha kullanmadım. balık tüketiyoruz neyse ki. teşekkürler bu güzel bilgiler için

    YanıtlaSil
  7. en iyi balık yağı artic seadır 17 kg hamsıye eş değer epa dha ve yağ asitleri mevcuttrur içide dışıda balıktır yanı dış jelatını balığın kılçığından elde edilir somon sardalya uskumru gibi balıklardan elde edilir artic sea nın anlamı soğuk deniz yani en iyi epa dhanın oluştuguı denızlerden elde edılır www.dogayadonus.flptr.com burdan temın edebılırsınız gıdatakvıyelerı kategorsınde 39 kodlu urundur

    YanıtlaSil
  8. en iyi balık yağı artic seadır 17 kg hamsıye eş değer epa dha ve yağ asitleri mevcuttrur içide dışıda balıktır yanı dış jelatını balığın kılçığından elde edilir somon sardalya uskumru gibi balıklardan elde edilir artic sea nın anlamı soğuk deniz yani en iyi epa dhanın oluştuguı denızlerden elde edılır www.dogayadonus.flptr.com burdan temın edebılırsınız gıdatakvıyelerı kategorsınde 39 kodlu urundur

    YanıtlaSil
  9. en iyi balık yağı artic seadır 17 kg hamsıye eş değer epa dha ve yağ asitleri mevcuttrur içide dışıda balıktır yanı dış jelatını balığın kılçığından elde edilir somon sardalya uskumru gibi balıklardan elde edilir artic sea nın anlamı soğuk deniz yani en iyi epa dhanın oluştuguı denızlerden elde edılır www.dogayadonus.flptr.com burdan temın edebılırsınız gıdatakvıyelerı kategorsınde 39 kodlu urundur

    YanıtlaSil
  10. Balık yağı hiç içmedim :( İçemem sanırım kapsul olayını yutmak zor olurdu diye düşünüyorum. Balık alınıp yenilmesi taraftarıyım ben En mantıklısı o gibime geliyor... Teşekkür ederim paylaşımın İçin.... :))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kapsul olarak almak zorunda degilsiniz.Bir yetiskin gunde 17kg hamsi yerse omega3 ihtiyacini karsilamis oluyor.gunumuz sartlarinda dogru urunu bulup kullanmadan mumkun görünmüyor. www.bitkioykusu.flptr.com dan dovru urune ulasabileceginiz gibi facebook messenger uzerinden bu konudaki tum sorulariniza yanit verebilirim. .. Saglikli gunler.. Ayça Hoşer olarak ekleyebilirsiniz

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.