ÖLÜM DÖŞEĞİNDE SON PİŞMANLIKLAR

Merhaba
Hafta sonu Mandıra Filozofu 2'yi izledim. Orada ki bir sahne beni çok etkiledi ondan bahsetmek istiyorum sizlere. İzleyenler bilir, Mustafa Ali'nin babası annesini yıllar önce İngiliz bir kadın için terk edip gitmiştir. Ancak babası ölümcül bir hastalığa yakalanmış ve İstanbul'a tedaviye gelmiştir. Mustafa Ali annesini babasıyla hellaleşmeye gitmeye ikna etmeye çalışmaktadır. Ama annesi inat edip gitmek istemeyince Mustafa Ali annesine şöyle söyler: "İnsan 2 şeyden pişman olurmuş. Yaptıklarından ve yapmadıklarından. Yaptıklarından duyduğu pişmanlık yaşadığı süre içerisinde geçermiş. Ama yapmadıklarından pişman olursa ölüm döşeğinde bile bu pişmanlık yakasını bırakmazmış". Bu cümle üzerine annesi ikna olur ve giderler.
Avusturyalı Bronnie Ware isimli hemşire ölmek üzere olan hastaların son haftalarına refakat ettiği dönemde ölmek üzere olanların en çok pişman olduğu 5 konuyu ve tecrübelerini bir kitap yazarak anlatmış.

"ÖLÜM DÖŞEĞİNDE SON PİŞMANLIKLAR...
Hemşire Ware “Inspiration and Chai” adlı blogunda amacının ömrü önünde uzanan diğer insanlara ilham vermek olduğunu paylaşıyor. Şimdilik sadece İngilizce baskısı bulunan kitabın adı “The Top Five Regrets of Dying”. Ölmek üzere olanların en büyük beş pişmanlığı, sırasıyla şöyle:
1. “Keşke kendi hayatımı yaşama cesaretini gösterebilseydim”
“Hayatının noktalanmak üzere olduğunu anlayan insanın, birçok hayalinin gerçekleşmediğini görmesi kolaylaşıyor. Benim refakat ettiğim, ölmek üzere olan hastaların çoğu, hayallerinin yarısını bile gerçekleştirememişti ve hepsi bunun en büyük sorumlusunun kendisi olduğunun farkında olarak hayata veda etti. Çünkü her biri çeşitli nedenlerden ötürü, kendi istedikleri hayatı yaşayacakları yerde başkalarının onlardan beklediği hayatı yaşamıştı.”
2. “Keşke o kadar çok çalışmasaydım”
“Ölümüne refakat ettiğim bütün erkek hastalarımın pişman olduğu ortak şey vardı. Hepsi evlatlarının çocukluk dönemini kaçırdıkları ve karısına daha fazla zaman ayıramadığı için pişmanlık duyuyordu. Gerçi kadınlar da aynı pişmanlığı dile getiriyordu ama çoğu ileri yaşlarda olduğu için, bu kadınların çok azı hayatı boyunca tam mesaili bir işte çalışmıştı. Ama erkekler istisnasız, iş dünyasının tekdüzeliği içinde o kadar çok zaman geçirdiği için pişmandı.”
3. “Keşke duygularımı açıklama cesareti gösterebilseydim”
“İlgilendiğim birçok kişi, hayatı boyunca durup dururken ‘ortamın ahenkini bozmamak’ adına duygularını bastırmış. O nedenle de ortalama bir mutluluk yakalayabilmişler ama hiçbir zaman olmak istedikleri kişi olamamışlardı. Ve bence yakalandıkları birçok hastalığa da işte bu hayata küskünlük ve memnuniyetsizlik sebebiyet vermişti.”
4. ”Keşke arkadaşlarımla daha fazla görüşseydim”
“Hastalarımın büyük bir kısmı, hayatlarının son haftasında sahip oldukları arkadaşlıkların ne kadar değerli olduğunu anladılar. Ama hemen hepsinin hayatı o kadar yoğun bir tempo ile geçmişti ki arkadaşlarını yıllar boyunca ihmal etmiş ve çoğu ile iletişimi kaybetmişlerdi. Ve maalesef birçoğuna, hayatına nokta koymadan önce eski arkadaşlarına ulaşmak ve onları bir kez daha görmek kısmet olmadı. Tecrübelerime dayanarak şunu kesinlikle söyleyebilirim: Ölmek üzere olan her insan, eski arkadaşlarını özlüyor.”
5. “Keşke daha mutlu olmama izin verseydim”
“Birçok insan hayatının son evresinde aslında ‘mutluluk’un kişisel bir tercih olduğunun farkına varıyor. Oysa insanlar hayatları boyunca mutluluğu keşfetmek yerine, eski alışkanlık ve kalıpları devam ettirerek yaşıyor. Değişim korkusu insanları kendi kendilerini aldatmaya kadar götürüyor ve birçok kişi, sürdürdüğü hayattan mutlu olduğuna hem çevresini hem de kendini inandırıyor. Hem de içlerinde bir yerlerde, bütün kalbiyle gülmek ve yeniden hayattan tat almak için büyük bir özlem duymalarına rağmen.”

10 yorum:

  1. Umarım sadece geçici pişmanlıklarımız olur :)

    YanıtlaSil
  2. "son pişmanlık fayda etmez "diye sözümüz de var
    keşke bu sözün altında yatan anlamı bilerek yaşasa insanlar değil mi?
    Her güne o amaçla başlamalı bence insan
    pişman olacağı sözleri hareketleri yapmamak
    sonradan keşke ... demeyeceği şeyleri yapmak
    Yazılarınla bu bilinci aşıladığın için teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım maviannem yazımı beğenmene sevindim.

      Sil
  3. Mustafa Ali karakteri son zamanlarda ortaya çıkarılan en başarılı en örnek alınası karakter. 2 filmi de izledim ve gerçekten o kadar çok alınacak ders var ki. Ölümü çok az düşünüyoruz ölüm gerçeğini bilmemize ve reddedemeyişimize rağmen. Bu yüzden de hiç ölmeyecekmiş gibi yaşıyoruz işte... Yakarak yıkarak talan ederek kalp kırarak vs. Hatta bütün mutsuzlukların sebebi bu ölmeyecekmiş gibi yaşama durumu bence :) Saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tamam Mustafa Ali'nin de uçuklukları var ama bence felsefesi dikkate alınmalı Kalemderi. Saygı bizden ayrıca:(

      Sil
  4. Pismanlikla ilgili soyledikleri benim felsefem gibi birsey. Kimse pisman olmak istemez bende tabi ama hep tum pismanliklarimin yaptiklarimdan dolayi olmasini isterim. Yapmadiklarim icin aslinda sadece olum doseginde drgil hayattan mutsuz oldugunu anladiginda bile cok cok derin pisman olabikiyorsun. Yaptiklarin telafi edilebilir en azindan denenir. Ama yapmadiklarin icin bir telafi kadrosuda yok ki.
    iki filmide izleyecegim asiri merak ettim kitabida alicam ingilizce olması elimde surunmeye mahkum etmez umarim onu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Süpersin Lady. Genç yaşta farl etmişsin:)

      Sil
  5. Ya... Şehir trafiğinde, stres içinde, çalışmaya mecbur olarak geçmese hayatlar... :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında bu bir tercih Mert. Daha kolay şehirlerde de yaşayabilirz bence.

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.