Gelin Kaynana Hikayesi; Hiç Bitmeyen Çekişme

karikatür psikiyatrist kaynana ile ilgili görsel sonucu

Yukarıda ki karikatürü instagramda paylaştım. İlk gördüğümde aklıma yıllar önce tanıştığım bir bayan doktor geldi. Uzun zaman önce, o zamanlar daha bekardım. Bir sağlık kurumunda çalışıyordum. Orada çalışan bir doktor bayan çok boş vermiş ve mutsuz görünüyordu. Zamanla samimi olduk onunla ve hikayesini anlattı. 
Doktor arkadaşımın adını Ayşe diyelim. Ayşe Hanım evlendikten 2 ay sonra kayın validesi ve kayın pederi onlara misafirliğe gelmişler. Tam 4 ay  kalmışlar. Bu 4 ay süresince Ayşe Hanım işe giderken  akşam yemeği için ne istediklerini söylüyorlarmış. Ayşe Hanım da işten eve yorgun argın gelip onların siparişlerini yapmaya çalışıyormuş. Mesela bir gün yaprak sarma başka bir gün karnıyarık vb... şeyler istiyorlarmış. Bu arada kendileri evde bütün gün hiç bir şey yapmadan oturuyorlarmış. Ayşe Hanım şok olmuş "ben doktor oldum , beni el üstünde tutarlar diye düşünürken köylü kızı muamelesi gördüm" dedi bana bunları anlatırken. Dört ay boyunca Ayşe Hanım, eşine zaman zaman "annenle baban evlerine dönmeyecekler mi? , beraber mi yaşayacağız?" gibi sorular soruyormuş ama her defasında eşinin tepkisiyle karşılaşıyormuş. 4 ayın sonunda Ayşe Hanım kendisi kayın validesiyle konuşmaya karar vermiş ve onlara ne zaman gideceklerini sormuş:) Kayın validesi ortalığı ayağa kaldırmış, ertesi gün gitmeye karar vermişler ama kayın valide giderken bütün apartmanın içinde "gelin bizi kovdu, edepsiz gelin" diye bağıra çağıra gitmiş.
Bu olaydan 1 yıl kadar sonra kayın pederi kalp krizi geçirip vefat etmiş. Ve kayın validesi evde yalnız korktuğunu bahane ederek onların yanına taşınmış. Birlikte yaşamaya başlamışlar. Kayın valide sürekli laf sokuyor, eleştiriyormuş, o cevap verdiğinde de oğluna gidip "ay oğlum biliyorsun ben nasıl iyi bir insanım Ayşe beni bugün yine yanlış anladı. Aşırı tepki gösterdi, çok üzüldüm ben" diyerek olayları tabi ki kendi tarafından anlatıyormuş. Ayşe Hanım da eşi eve gelir gelmez "annen bana şunu yaptı , bunu yaptı vb...." diyerek şikayet ediyormuş ve bilin bakalım kocası kimi haklı buluyormuş.
Bunları anlattıktan sonra Ayşe Hanım'ın neden öyle boş vermiş ve mutsuz göründüğünü anladım. Ve kendisi bana dedi ki "ben doktor olacak kadar zekiyim ama kayın validem kadar akıllı değilim. Politik konuşmayı bilmiyorum. Şikayet eden ben olduğum için hep haksız durumuna düştüm. Sen sakın kayın valideni şikayet etme . Daha politik konuş , davran. Çünkü kadınlar biribirlerine karşı çok acımasız. Ve erkekler annesiyle eşi arasında kalıyor, denge kuramıyorlar". Evlenmekten çok korktuğumu hatırlıyorum onunla bu sohbeti yaptıktan sonra:) 
Bizim toplumumuzda halen bir kayın valide baskısı gerçeği var maalesef. Ne kadar eğitimli olursanız olun , ne kadar kazanırsanız kazanın böyle davranışlara maruz kalabiliyorsunuz. Reklamlarda bile halen kadınlar kendilerini kayın validelerine beğendirmek zorunda. Yıkadığı bulaşıkların parlak olması, yemeklerinin çok lezzetli olması , çamaşırlarının temiz olması vb.... gibi bir sürü konuda kendini kayın validesine ispat etmek zorunda olduğu empoze ediliyor.
İşte bir karikatür beni geçmişe götürdü ve o arkadaşımı anımsadım. Şimdi nerede ne yapıyor bilmiyorum ama böyle çok kadın vardır eminim. Gelecekte değişeceği umudundayım. Kadınların kadınlara acı çektirmediği günlerin geleceğini ümit ediyorum. Siz de umutlu musunuz?

9 yorum:

  1. Yok canım ne değişmesi böyle sürer gider işte, ben bekarım, annemle bu konuları konuşurken bile tartışıyoruz düşün ortada damat yok annesi yok:))) ben istemem kalmasını o kadar uzun kimsenin evimde o yüzden bekarlık sultanlık ohhhhh

    YanıtlaSil
  2. Çok üzücü ya kayınvalide gerçekten önemli faktör erkeklerin dengeyi sağlaması gerekiyor.


    http://www.yazimbari.com

    YanıtlaSil
  3. Annemin de hep dediği gibi; Allah iyilerle karşılaştırsın...

    YanıtlaSil
  4. Üzücü bir konu, genelde erkekeler annelerini tutarlar kıyamazlar onlara eşlerini ezdirirler.

    YanıtlaSil
  5. Kadın geni mutasyona falan uğrarsa düzelir belki;) şaka şaka bir kaç kuşak sonra bu tarz muhabbetleri unutacağız bence gidişat o yönde.Şahsen benimde bir oğlum var ne ben onlarda kalırım ne de onlar bana bulaşsın istemem

    YanıtlaSil
  6. erkeklerin dengeyi sağlama konusunda rol modelleri kesinlikle babaları, sanırım ben bu konuda çok şanslıyım:))))

    YanıtlaSil
  7. Kadın olmak zor ama bu denge erkeğin işi..anneler olarak şunu anlamalıyız ki kimse oğlumuzun karısı oldu diye bize bayılmak zorunda değil..saygı duysun yeter..severse daha güzel elbette...

    YanıtlaSil
  8. Bence erkek olana iş düşüyor,ne annesi ile eşini yüz göz edecek ne de uzak tutacak.İnce uçlu terazi bu teraziyi dengeleyemeyen eş hem kendisini mutsuz eder,hem ailesini.Tabbi ki gelin olan kadın saygıyı ve eşinin ailesini kendi ailesi olarak görmeli ayırıştırmamalı.Kayınvalide de kendi evladını ve eşini birey olarak görürse bence problem kalmaz.Bizim oralarda bir deyim vardır; üç ayaklı saçayak biri aksarsa evlilikte huzur olmaz.Sevgiler😊

    YanıtlaSil
  9. Saygi iki tarafli olursa sorun olmuyor. Bazi gelin kaynana iliskileri cok sancili yasaniyor maalesef 😐

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.