Sizin Sendromunuz Hangisi?


sendrom KARİKATÜR ile ilgili görsel sonucu
Sanki son zamanlarda her şeye bir isim koymaya bayılıyoruz gibi geliyor bana. Tanımladın, isim koydun bitti mi ? Bitmiyor ama beynimiz kategorize ettiği için rahatlıyor. Çünkü beynimiz bilinmeyeni sevmiyor, ondan korkuyor.
Sizin de dikkatinizi çekmiştir, her şeyin bir sendromu var artık. Yok evde kalmış kız sendromu, yok 2 yaş sendromu,3 yaş sendromu, yok erken ergenlik,pazartesi sendromu vb.... bir sürü şey sendromu. Bir sürü sendrom var, çözüm yok. Ya da sendrom uyduruk olduğu için çözümlerde uyduruk:)
Sezen Aksu'nun şarkısını hatırlarsınız "beni kategorize etme" . Özellikle çocuklarda bunun çok tehlikeli olduğunu düşünüyorum. Resmen üzerine yapışıyor çocuğun, bu kategorize etmeler, etiketlemeler. Kırk kere söylersen olur derler ya, inanıyorsun bir süre sonra ve gerçek oluyor.
Biraz önce bilgisayarımın ekranına dışardan baktım da bir sürü sekme açmışım. Mesela sabah glutensiz un alıp evde kuru mantı yapmayı düşünüyordum, akşama yemeğim yok dediğimde elimin altında olsun diye. Glutensiz olsun diye düşünüyorum çünkü son zamanlarda bir çok hastalığın sebebinin gluten olduğunu okuyorum. Bu verilere bakarak bende "maymun iştahlılık sendromu" ile "sağlıklı yaşama takıntısı sendromu" var diyebiliriz. Bir sürü sekme açmamın başka bir anlamı olamaz herhalde:)
sendrom KARİKATÜR ile ilgili görsel sonucu

Öğlene doğru da zayıflama ile ilgili bir kaç sekme açmışım:) Acıkınca odağım değişmiş herhalde. Zayıflama takıntım var da diyebiliriz:)) Öğleden sonra da dizi tavsiyesi araştırmışım:)
Yaşımla ilgili de "o yaş sendromu" diyebiliriz. Şöyle bir üstün körü baktığımda bile 4-5 sendrom buldum bile. Daha derinlemesine baksak kim bilir neler buluruz? 15-20 olur diye düşünüyorum.
Gün içerisinde ki ruhsal değişimler, biraz mutsuzluk, isteksizlikte hemen depresyon tanısı alıyor. Hatta bu tanıyı kendimiz bile koyabiliyoruz.
Sonuç olarak demek istediğim şey kendimizi o kadar dinlememek, kendimizle ilgili çok düşünmemek en iyisi. Özellikle de çocuklarla ilgili "şu sendrom, bu sendrom" etiketi yapıştırıp çocuklara kötülük etmemek gerek. İnsan evladıyız sonuçta, mutlu da hissedeceğiz, mutsuz da, illa bunu tanımlamamız, kategorize etmemiz gerekmiyor. Bir hastalıkmış gibi davranmamız gerekmiyor. Moda tabirle "akışına bırakın" gitsin:)

Sizin sendromunuz hangisi?

Sendrom; birbirleriyle ilişkisiz gibi görünen, ancak bir araya geldiklerinde tek bir olgu olarak kendilerini gösteren bulguların bütünüdür.


3 yorum:

  1. Yaa anlamıyorum her şeye bir sendrom buluyoruz. Nasıl beceriyoruz ki?

    YanıtlaSil
  2. Derinlemesine düşünsem kim bilir bende ne sendromlar çıkar ama şu an aklıma gelmedi... Karikatürler çok eğlenceli ve doğru bu arada :)

    YanıtlaSil
  3. Ooo vardir bir sürü düsünsek. Seninkilere cok yakin sendromlarim var benim de 😂😂😂

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.