Diyet Yapmak Ya da Yapmamak



diyet karikatür zayıflama ile ilgili görsel sonucu
Geçtiğimiz günlerde instagramda hikayemde bir soru sormuştum. "Diyet yapmak gerekli mi?" diye . Bir çok kişi "hayır" demiş ama "gerekli" diyenlerde o kadar var.Bu soruyu sormamda ki sebep 1 hafta önce bütünsel ve tamamlayıcı tıp uzmanı aynı zamanda dahiliye doktoru olan Gökşin Hanım'a Haşimato tiroidi, hipoglisemi ve allerji şikayetlerimden dolayı muayeneye gittim. Doktor Hanım şikayetlerimi dinledikten sonra bana , bence çok katı bir diyet verdi. "Günde 2 öğün besleneceksiniz, ara öğün yok, tahıl grubu, şeker, meyve ve süt ve süt ürünleri yemeyeceksiniz" dedi(gaps diyeti protokolüymüş bu ve otoimmün(bağışıklık sistemi hastalığı) olanlarda çok etkili bir tedavi yöntemi). Bu benim beslenme düzenim için oldukça radikal bir değişimdi.
diyet karikatür zayıflama ile ilgili görsel sonucu
Aslında doktorun söylediklerini bir süredir(bir yıldır falan:) araştırıyordum ama çokta yapabileceğimi düşünmüyordum. Çünkü bence gerçekten zor.Ama 1 haftadır hafif kaçamaklarla da olsa yapıyorum. Ne kadar devam ederim bilmiyorum ama yine instagramdan bu diyeti daha önce yapanlardan destek mesajları aldım Bir arkadaş dedi ki "1 hafta 10 gün sonra kendini bomba gibi hissedeceksin. İnşallah öyle olur. Bir de alışıyor aslında insan, ilk zamanlar bütün değişimler zor geliyor. 
İnstagramda diyetimden bahsedince çok soru soranlar oldu. Bir arkadaşım da telefon edip ayrıntıları sorduktan sonra; "ben  fiziksel beden-zihin ve ruh üçlemesinden oluştuğumuzu düşündüğüm  için sadece fiziksel bedene yönelik diyet yapmanın yetersiz olduğunu düşünüyorum. Çünkü  eğer hastalanmışsak dengemiz bozulmuş demektir ve bu dengeyi sadece yediklerimizle değil düşünce ve duygularımızla da bozmuşuzdur . İyileşmek için de hepsi birden tedaviye katılmalıdır". Arkadaşıma hak vermekle birlikte fiziksel olarak iyileşmenin vücut kimyamızı etkileyeceği için zihnimizin çalışmasını da değiştireceğini söyledim. Ayrıca doktor her gün 1 saat spor yapmamı da söylemişti. 

diyet karikatür zayıflama ile ilgili görsel sonucu

O akşam eşimle bu konuyu konuştuğumuzda o da "diyet vücudu disipline sokmaktır. Patronun kim olduğunu göstererek "kontrol bende" demektir. Bence aslında diyetle kendimizi düzene sokuyoruz ve bu zihnimize de duygularımıza da iyi geliyor. Gücün kendimizde olduğunu, kendimize verdiğimiz sözü tutabildiğimizi görmek iyi hissettiriyor. Yani diyet sadece fiziksel değil" dedi. Ben de ona çok hak verdim. Sigarayı bıraktığımda ki kendimi güçlü hissetmemi ve kontrol bende her istediğimi yapabilirim duygusunu başka hiç bir şeyde yaşamamıştım mesela. 
 Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Diyet yapmalı mı? ya da şöyle sorayım ; sağlıklı beslenmeye çalışmalı mı? yoksa sadece diyet yetmez mi? Zihinsel ve duygusal destek almalı mıyız? tek başımıza yapmamız mümkün değil mi sizce?

10 yorum:

  1. yapmalı tabii ki. yani sağlıklı beslenmeli. kesinlikle yaa. bi de herşeyden az yiyip bol su içcen. geçmiş olsun sana bi de. ama yapabilirsin. yardım gerekmez. ama bol yürüyüş yap bir de, bol hareket. elbette iyi hissedeceksin kendini. hafiflemiş. ayrıca yapmak zorundasın. ama bunu yapamıyorsan terapi ile yap tabii ya. ilerde daha büyük sıkıntılar çekmemek için yani.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle deep, sonrasında daha kötü olmaması için yapıyorum bakalım.

      Sil
  2. off ki off... yarama değindin.
    10 kilo vermeliyim.
    eklem iltihabı hastalığı çıktı.. hatta glütensiz beslenmem tavsiye eidldi..yüzme pilates şart.
    zumba hareketli sporlar ip atlama vs yasak ..ne güzel zumbaya başlamıştım oysaki..
    iştahım iyi..yemeyi sveiyorum..
    bi başlıyorum bi bozuyorum..kendime gıcık oluyorum..
    :(
    http://loveandsmile.wordpress.com/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kilo vermeyi hep isterdim Gelincika ama yeterince motivasyonum yokmuş ki yapamıyordum . Ne zaman hastalıklar sıkıntı vermeye başladı ciddi ciddi düşündüm ve uyguluyorum bakalım şimdilik.

      Sil
  3. Diyet yapabilen insanlara gıpta ile bakıyorum diyebilirim. Çok iradesizim ben bu konuda Kadriye :/
    Sana kolaylıklar diliyorum hayatım ♥

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Şebocuğum, bende uzun süre yapamıyordum ama bu sefer yaptığım en uzun diyet oldu.

      Sil
  4. Bence insanlar sağlıklı ve mutlu olduğu kiloda kalmalı...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kilo konusunda pek sıkıntım yok aslında ama hastalıklar için diyet yapınca kilo vermekt bonus olacak inşallah:)

      Sil
  5. İnsan istedikten sonra her şeyi başarabilir.. Gücümüzün farkında olmak gerek. :)

    YanıtlaSil
  6. Diyet kelimesi kötü bence. Şuna sağlıklı, dengeli beslenme desek. Ben diyet dedin mi daha çok acıkıp zararlı şeyler tüketesim gelir benim. Seninki biraz da sağlık içinmiş ama. Kolaylıklar dilerim.

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.