İlham Veren Kadınlar: Eva Peron




Yıllar önce Madonna'nın başrolünü oynadığı "Evita" filminde Eva Peron'un adını ilk kez duymuş ve hayran olmuştum. Arjantin başkanının eşi, yani bir first lady.  Arjantin halkı üzerinde iz bırakmış güçlü bir kadın. Filmi izlemenizi öneririm, kadınların gücü ve motivasyon için güzel bir örnek. Madonna da çok iyi filmde .  Yukarıda ki videoda dinlediğiniz şarkı 1976 da Besteciler: Andrew Lloyd Webber / Tim Rice tarafından bestelenmiş, ilk Evita müzikali için 
 "Don't Cry For Me Argentina" çok etkileyici bir şarkı.
eva peron ilham veren kadın ile ilgili görsel sonucu
Evita Peron 1919-1952 yılları arası yaşamış, Arjantin'in Los Toldos kentinde 5 çocuklu fakir bir ailenin kızı olarak dünyaya gelmiş. 14 yaşında aktrist olmak için Buenos Aires'e gitmiş. Buenos Aires'te bir süre işsiz ve parasız kaldıktan sonra radyoda şovlar yaparak ve tiyatroda küçük rollerde oynayarak hayatını devam ettiren Evita, 1944 yılında Juan Domingo Peron ile tanışmış. 1944 yılında evlenmiş. Juan Peron 1946 yılında başbakan olunca Eva Peron da first lady olmuş ve kadın hakları için çalışmış. Aktif anlamda siyasetin içinde yer almamasına karşılık, her zaman siyasetle ve halkla iç içe olmuş ve halkın gönlünde taht kurmuş. İşçi sendikalarının örgütlenmesinde önemli rol üstlenmiş ve  1947 yılında kadınların oy verme hakkı elde etmesini sağlamış. Fakir halka yiyecek, para ve ilaç yardımında bulunmuş, çocuklar için de yardım kampanyaları düzenlemiş.


Evita, bir first lady olarak aralarında yeni okul ve çocuk hastanelerinin kurulmasının da bulunduğu birçok projeyi yönetmiş.

İşçilerin ve yoksulların daha iyi koşullara sahip olmaları için de çalışmış.
Evita’nın cazibesi politikanın ötesine geçmiş.  Saç stili ve giyim tarzı da çok beğenilmiş.

Evita Peron, 26 Temmuz 1952’de 33 yaşında kanserden vefat etmiş. Ama kısa hayatında efsane olmuş. Yaptıkları bugün bile hala tartışlan Eva Peron halkın bir kısmı için rol model olmuş. Eleştiren diğer kısım da yaptıklarının samimi olmadığı sadece politik amaçlı olduğu kanaatindelermiş.


Filmi izledikten sonra kadınların dünyayı değiştirebileceğine ve hiç bir değişimin kadın olmadan mümkün olmadığına bir kez daha inandım. Kadınların buna inanmalarını sağlayan kadınlar iyi ki varlar, var olmuşlar. 




7 yorum:

  1. Yıllar önce sinemada izlediğimde hem filme ve hem de şarkıya hayran olmuştum. Çok güzel bestelenmiş ve yorumlamış Madonna. Aklıma geldikçe hala açar dinlerim. Çok teşekkürler. Emeğine sağlık 👍🤚

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende zaman zaman dinlerim şarkıyı, yalnız değilmişim:)

      Sil
  2. Kadriyeciğim o şarkı 1976 da Besteciler: Andrew Lloyd Webber / Tim Rice tarafından bestelenmiş, ilk Evita müzikali için yapılmış . Sen Madonna yazınca ben bu şarkıyı daha eskiden biliyordum sanki deyip araştırınca buldum. Sayende öğrendim, sana da söyleyeyim dedim. Malum internet bilgi kirliliği , ne yazık ki bestelerin kime ait olduğu hep karışıyor.

    Yapma amacı ne olursa olsun güzel şeyler yapmış bir insan Eva, bence önemli olan bu. Kimin aklının içinden ne geçtiğini tam olarak biliyoruz ki ?

    YanıtlaSil
  3. Öncelikle İlham Veren Kadınlar kategorisinde paylaşımlar yapmanız beni birey olarak çok heyecanlandırdı ve mutlu etti. Kadınların kendi güçlerinin farkında olmasına destek olacak paylaşımlarınız mutluluk verici. Önerdiğiniz filmi mutlaka izleyeceğim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler, yorumunuz beni çok mutlu etti:)

      Sil
  4. Ben de hayranlik duyuyorum hem ona, hem de tüm güclü kadinlara. Sarkiyi da cok severim 😊

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.