Probiyotikler Zayıflatıyor mu? Probiyotiklerin Faydaları

probiyotikler ile ilgili görsel sonucu

Son zamanlarda neyi araştırsam karşıma probiyotikler, prebiyotikler çıkıyor. Yani son zamanlarda çok bilinmeye başlayan 2. beynimiz bağırsaklarımız çıkıyor. Mesela mutluluk hormonu seratoninin %95'nin bağırsaklarda %5'nin beyinde üretildiğini biliyor muydunuz? Şahsen ben çok şaşırdım bu bilgiye. Probiyotikler bağırsaklarımızda yaşayan iyi bakteriler, prebiyotikler de bunların besini. Yani bağırsaklarımızda iyi ve kötü bakteriler birlikte yaşıyorlar. Kötü bakterilerin sayısı artarsa hasta oluyoruz ve kilo veremiyoruz.
probiyotikler ile ilgili görsel sonucu
Haşimato tiroiditi hastası olduğumu daha önceki yazılarımda da belirtmiştim. Haşimato bir otoimmün hastalık yani bağışıklık sistemi hastalığı, GAPS Diyeti savunucularına göre sebebi geçirgen bağırsak sendromu. Yani bağırsak duvarımızın aşırı incelmesi sonucu yiyeceklerin sindirilmeden kana karışması ve bu karışan toksik maddelerin kan dolaşımıyla dağılıp bir organımıza zarar vermesi.  Yani bu bozulan organ tiroit bezimiz olursa hipotiroid, hipertiroit, haşimato tiroditi gibi sorunlara yol açıyor. Beyne zarar verirse MS hastalığı, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, depresyon, bazı psikiyatrik rahatsızlıklara sebebiyet veriyor. 
Peki ne yapmak lazım? Bağırsak duvarımızı onarmamız gerek ve bu uzun ve zahmetli bir süreç aslında. Glutensiz beslenmek, şeker ve hamur işi yememek, kemik suyunu kaynatıp içmek, ev yoğurdu, turşusu , sirkesi, kefir vb... yapıp tüketmek gerek. 
probiyotikler ile ilgili görsel sonucu
Yapılan araştırmalar kilo verememenin bağırsaklarda kötü bakterilerin artması, iyi bakterilerin azalması sonucu olabileceğini gösteriyor. Bir araştırmada araştırmacılar 125 obez bayan ve erkek üzerinde yaptıkları deneyde bu hipotezi değerlendirdiler. Katılan kişilere 12 hafta boyunca kilo vermeye yönelik bir diyet, sonrasında da kaybettikleri kiloları muhafaza etmelerini sağlayacak bir diyet uygulandı. Bütün deney süresince katılımcıların yarısı Lactobacillus rhamnosus ailesine ait bir probiyotikten 2 günde defa aldı. Diğer yarısı içinde sadece plasebo verildi.12 haftalık diyet periyodunundan sonra probiyotik alan kadın grubunda averajda 4.4 kilo kaybı, plasebo grubunda ise 2.6 kilo kaybı görüldü. 
Yani probiyotik tablet kullanımı ya da probiyotik besinleri beslenmemize eklemek kilo vermemize yardımcı oluyor.
Ayrıca depresyona da iyi geliyor. Probiyotikleri ister besin takviyesi tablet isterseniz de turşu, ev yoğurdu, kefir, ev sirkesi vb.... şeklinde tüketebilirsiniz.beyinde serotonin düzeyine etki ederek depresif ruh hali üzerinde olumlu etki gösteriyor. Bilim adamları probiyotiklerin psikiyatrik rahatsızlıkların tedavisinde olumlu etkilerini araştırmaya devam ederken, bulgular bu faydalı mikropların stresin cilt üzerinde yaptığı tahribatı iyileştirmede de etkili olduğu yönünde. Probiyotikler saç foliküllerini canlandırıyor ve dökülen saçların yerine yenilerinin çıkmasında da etkili oluyor.
probiyotikler ile ilgili görsel sonucu
Yani probiyotik kullanırsak eğer daha sağlıklı, daha zayıf, daha mutlu hatta daha güzel olmamız olası görünüyor. O zaman hadi herkes kendi yoğurdunu mayalasın, kefir ve sirke yapsın, turşu yapsın:) ya da takviye kullansın. Sağlık, mutluluk ve güzellik olsun:)))


6 yorum:

  1. Ev yoğurduna bir türlü alışamadım ben ya :(
    Ama arada takviye alıyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende eskiden sevmiyordum Sevkoz ama güzel yapamadığımdanmış:) Deneme yanılmayla pes etmedim öğrendim. Şimdi güzel oluyor genelde. Bende kefiri evde yapmaya alışamadım bir türlü.

      Sil
  2. Çok çok faydalı bir paylaşım. Bu konuyu biliyordum aslında ordan burdan okuduklarım kadarıyla. Ancak böyle özetlenmiş halde güzel olmuş. Tablet kullanmayı düşünüyorum şimdi. Aslında yoğurt, kefir vb. özen gösteriyordum, ancak son zamanlarda süt ve süt ürünlerinin arkasındaki acı gerçekleri de öğrendikçe, onlardan da uzaklaşmaya çalışıyorum olabildiğince. Probiyotik yoğurt hala alıyordum arada, tablet fikri iyi oldu. Teşekkürler. Sevgiler. :*

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler, beğenmene sevindim. Çok sıkıcı olmadan anlatmaya çalıştım.

      Sil
  3. Gerçi hoş, probiyotik tabletler nereden elde ediliyor acaba?! Ayh! Paranoyak oldum çıktım yahu. :D

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.