Dünya Kız Çocukları Günü

DÜNYA KIZ ÇOCUKLARI GÜNÜ ile ilgili görsel sonucu
Bugün Dünya Kız Çocukları Günü. 2012 yılından beri kutlanan Dünya Kız Çocukları Gününü kutlarım. Kaç yaşında olursak olalım biz de bir gün küçük bir kız çocuğuyduk, hatta hala öyle bile sayılabiliriz:)

"Türkiye, Kanada ve Peru tarafından yapılan girişimler sonucunda, kız çocuklarına karşı ayrımcılığın önlenmesi ve onların insan haklarından tam ve etkili bir şekilde yararlanmalarını sağlamak amacıyla Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 11 Ekim, "Dünya Kız Çocukları Günü" olarak ilan edildi.
DÜNYA KIZ ÇOCUKLARI GÜNÜ ile ilgili görsel sonucu
 "Cinsiyetçilik ve eşit olmayan görev dağılımı, UNICEF’in yayınladığı rapora göre oldukça küçük yaşlarda başlıyor. Başk bir yardım kuruluşuna göre dünya genelinde her yedi saniyede bir kız çocuğu evlendiriliyor… Türkiye’de ise nüfusun yüzde 29’u kız çocuklardan oluşuyor. Son 6 yılda evlenmek zorunda bırakılan kız çocuğu sayısı ‘tespit edilebilen resmi’ rakamlara göre 232 bin. Son 6 yılda 142 bin çocuk anne oldu. Ayrıca ilköğretim çağında olup okuma gitmeyen kız çocuklarının sayısı, aynı durumdaki erkek çocukları sayısından 600 bin fazla".
(Sözcü Gazetesinden alınmıştır)

Rahmetli babacığımın değerini bir kez daha anlamama sebep oluyor bu istatistikler. Çok üzücü. Ama ben ve kız kardeşlerim çok şanslıymış. Babacığım derdi ki; "gerekirse şapkamı satıp okuturum kızlarımı". Ne kadar aydın ve güzel bir adammış. Erkeklerin desteği olmadan kadınlar bu eşitsizliği yenemez. O yüzden erkekler annelerinin, kız kardeşlerinin, eşlerinin hakları için onlarla birlikte mücadele etmeli. Yıllar önce "sen olmadan yapamam" diye bir kampanya vardı.Bu kampanya her zaman devam etmeli:) 

DÜNYA KIZ ÇOCUKLARI GÜNÜ ile ilgili görsel sonucu

Güler Sabancı'nın Dünya Kız Çocukları Günü ile ilgili mesajıyla yazımı bitiriyorum.

KIZ ÇOCUKLARININ GÜÇLÜ BİREYLER OLABİLMELERİ İÇİN ONLARI HEP BİRLİKTE DESTEKLEMELİYİZ’
Kız çocuklarının diledikleri her alanda başarılı olabilecekleri konusunda özgüven kazanması gerektiğini belirten Sabancı, “Kız çocuklarının hayallerinin peşinden gitmeleri için hem ailelerinden hem öğretmenlerinden destek görmeleri gerekiyor. Bu nedenle toplumsal cinsiyet bilincinin toplumun her kesimine yayılması büyük önem taşıyor. Kız çocuklarının toplumsal, siyasi ve ekonomik yaşama katılımda güçlü bireyler olabilmeleri için onları hep birlikte desteklemeliyiz. Sabancı Vakfı olarak biz de bu alana özellikle odaklanıyor, kız çocuklarının yaşadıkları sorunların pek çok boyutuyla ele alınması için çalışıyoruz.” dedi.

5 yorum:

  1. Çok güzel, toparlayıcı bir yazı olmuş. Bu konuda anaokulu öğretmenlerimizden itibaren yapacak ne çok şey var.
    Sevgiyle- umutla...

    YanıtlaSil
  2. ayakları üzerinde durabilen kızlarımız olsun hep inşallah

    YanıtlaSil
  3. Rakamların bu kadar korkunç olduğunu bilmiyordum. Babanla babam çok iyi anlaşırmış

    YanıtlaSil
  4. Kızlar dünyayı güzelleştiriyor ....

    YanıtlaSil
  5. Kız çocuklarımızı hep birlikte desteklemeliyiz bence de...

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.