Herkesin Gözü Bizim Paramızda:))))

para karikatür ile ilgili görsel sonucu

Şu aralar resmen başlıktaki gibi hissediyorum kendimi. Herkes benim paramı istiyor:) Şimdi anlatınca sizde bana hak vereceksiniz ve aslında öyle olduğunu fark edeceksiniz. Cumartesi günü CNN Türk'te yayınlanan Gündem Özel programının sadeleşmekle ilgili bölümünü izledim. Programda öğretim üyesi Uğur BATI'nın konuşması beni tüylerimden diken diken etti. Kendisi reklamcılık alanında uzman ve bizi reklamlarla nasıl kandırdıklarını anlattı. Mesela o isim vermedi ama ben verebilirim:) İkea markasının uyguladığı reklam satış taktiklerinden bahsetti. "İkea'nın otoparkından girdiğiniz anda size bir satış deneyimi sunar. Zaten otoparkının olması başlı başına bir satış stratejisidir. Sonrasında hemen girişte çocuğunuzu bırakabileceğiniz bir oyun parkı vardır. Alışveriş yaparken çocuğunuzun size engel olmaması için:) Sonra bir girişi ve bir çıkışı vardır. Yani girdiğiniz zaman bütün reyonları görmeden çıkamazsınız. Alışverişlerin %50'si planlanmamış, duygusal alımlardır ve burada onlar hedeflenir(mesela çalışma masası almaya gidip ayna, fotoğraf çerçevesi, peçetelik, askılık vb.... alıp çıktığım çok oldu benim:)). Sonrasında aslında fabrikasyon bir mağaza olmasına rağmen tasarladıkları ürünlerin üzerine tasarımcının resmini koyarlar. Çünkü insanlar farklı olmak, onlar için özel tasarlanmış şeyleri kullanmak isterler ve bu fotoğrafını koyma da bir stratejidir" gibi bir sürü şey anlattı. O sırada sunucu Deniz Bayramoğlu araya girerek "öyle bir anlatıyorsunuz ki kendimi bir bilgisayar oyununda etrafımda bir sürü canavar var, bende  hayatta kalmaya çalışıyorum gibi hissettim"dedi. Aynen bende öyle hissettim gerçekten. Uğur BATI'da "evet kesinlikle"dedi.
para karikatür ile ilgili görsel sonucu
Özlem DENİZMEN de vardı programda ki bence sadeleşme konusuyla çok alakalı bir bayan. "Bankalar para satar, nasıl ki fırıncı ekmek, mobilyacı koltuk satar bankaların ürünü de paradır ve onu satmaya çalışır" dedi. Yani bankalara bu gözle bakmamızı söyledi.

para karikatür ile ilgili görsel sonucu

Ertesi gün yani bu programı izlediğimin ertesinde "Transandantal Meditasyon Semineri"ne katıldım. Tanıtım Semineri'ymiş sözde ama seminer boyunca transandantal meditasyonun faydalarını anlattı ki ben zaten internetten hepsini okumuştum. Nasıl yapıldığına dair hiç bir şey söylemedi. Eğer öğrenmek istiyorsak 1000 TL kurs ücreti ve ödeme koşulları hakkında bilgi verdi. Transandantal Meditasyonun  toplum için çok faydalı olduğunu ve bir toplumun %1'i bile yapsa o toplumda suç oranlarının azaldığını söyledi. E o zaman neden parayla öğretiyorsun arkadaşım? demezler mi adama. Demedi kimse ama içlerinden düşündüklerine eminim. Ben de kendime acayip kızdım. "Pazar günümü ziyan ettim, o kadar mesafe katedip reklam dinlemek için gelmişim" dedim kendime. 
Farkında mısınız son zamanlarda bu eğitimler çok arttı. Resmen sektör oldular ve korkunç paralar talep ediyorlar. Paranızı istiyorlar sadece paranızı:) Eğitim falan hikaye.
Ama ben son zamanlarda çok temkinliyim ki sürekli öyle davranmamız gerekiyor. Çünkü her yerden satış hileleri, taktikler, stratejiler bombalar halinde üzerimize yağıyor. Birini püskürtüyorsunuz, diğeri geliyor ve sonu gelmiyor. Gerçekten bir bilgisayar oyununda canavarlarla çevrili gibiyiz tek farkla, bu canavarlar paranızı yemek istiyorlar. 
Son olarak alışveriş yaparken satıcıların (özellikle bayan oluyor) yanıma gelip beni taciz etmesini, sonrasında eğer almazsam agresifleşip "ne oldu hannnnfendi?" diyerek hesap sormasını "beğenmedim" dediğimde tacizin dozunu arttırıp "nesini beğenmediniz" demesini aşırı derecede itici buluyorum. Bazı insanların maalesef bu baskıyla alışveriş yaptıklarını görüyorum ve üzülüyorum. Yapmayın alışveriş , kızsınlar, sinirlensinler, almak zorunda değilsiniz. Biz satışçıları mutlu etmekle yükümlü değiliz.
Her zaman uyanık olmak zorundayız, herkesin gözü bizim cüzdanımızda çünkü:)))))

7 yorum:

  1. Bir de bu satışçıların telefonla olur olmadık saatte arayanı var. Dediğin gibi her şey cebimizdeki parayı almak üzerine kurulu. Adına da kapitalizm diyorlar işte :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kapitalist sistem bu kesinlikle ve harcamasaydın deyip işin içinden çıkıyorlar. Bu yüzden o kadar çok kredi kartı mağduru var ya zaten:(

      Sil
  2. Gündem Özel programının eski bölümlerini ben de internetten izliyorum.Sadeleşmek konusunu da izlemiştim.İkea'nın adını vermeden yapılan bu eleştiriye bazı izleyiciler olumsuz yorum yapmıştı :) İkea severler :)) Bu trendi fark edip kendimizi koruyabilmeliyiz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İkea severlere İkea ne veriyor acaba savunmaları için:) Birde böyleleri var asla kandırıldığını kabul etmek istemeyenler:(

      Sil
  3. ahahaaaa :))) Ballahi o canavarlı oyun kısmına bayıldım, tabi doğru bularak. İkea'dan boş çıktığım hiç olmamıştır benim ve işin kötü tarafı kullanmayıp da kenarda ya lazım olursa modunda bekleyen de vardır...
    Öptüm ♥

    YanıtlaSil
  4. Bankada çalıştığım günlerde müşteriler arayıp''Kredi istermisiniz'' dediğimiz günler çoktu gerçekten.İkea mağazalarda bu işi en belirgin yapan galiba gerçekten bir yerden girip çıkana kadar mecbur dolaştırıyor:)Arada birde lokanta kısmınada giriveriyorsunuz o donmuş köftelerden yemek için ,tam oluyor işlem.

    YanıtlaSil
  5. aynen herkesin gözü paramızda, dün kredi kartımı kapattırmak için aradım vay efendim 25 lira yükleyelim, olmadı 50 lira yükleyelm; ama şartımız kartınızın açk kalması:s

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.