Sufi Nefesi



nefes ile ilgili görsel sonucu


Merhabalar
İlk defa Metin Hara'nın röportajında duymuştum Sufi Nefesini. Sonra da Yol kitabında okudum. Nefes konusu son zamanlarda çok popüler oldu. Çok çeşitli isimlerde nefes teknikleri var. Nefes tekniğiyle beyin dalgalarımızı değiştirmemiz mümkün. Yani ruh halimizi, stres düzeyimizi etkilememiz nefes alıp verişle mümkün olabiliyor. 
Günlük hayatımızda genelde beta beyin dalgasında yaşıyoruz. Yani uyanık, kaç yada savaş tepkisi verdiğimiz beyin dalgası. Alfa beyin dalgası ise daha çok uykuya geçmeden önceki zamanda olduğumuz beyin dalgası. Metin Hara kitabında beta beyin dalgasında olmanın bizi hastalandırdığını söylüyor. Yani sürekli beta da olmak bizi hasta ediyor. Bu yüzden günde en az 10 dakika sufi nefesi tekniğini uygulamamızı öneriyor. Stres seviyemizin azalacağını ve hasta olma ihtimalimizin azalacağını belirtiyor. 
Bir süredir bende günde 5-10 dakika sufi nefesi tekniğini uyguluyorum. Ancak ben hemen uyumaya başlıyorum:) Uykuya düşkün olduğumdan olsa gerek 10 dakikayı tamamlayamadan rahatlayıp uyuyorum. Uyku problemi olanlar için özellikle öneririm. 
 nefesi ile ilgili görsel sonucu
Sufi Nefesi nasıl oluyor peki? Dik ve rahat bir pozisyonda sakince burnumuzdan nefes alıp yine burnumuzdan veriyoruz. Nefesi alırken içimizden 4'e kadar sayıp verirken de 8'e kadar sayarak bırakıyoruz.Bunu her gün 10 dakika yapmak yeterli oluyor. Yani 4 birimde alıp, 8 birimde bırakıyoruz. Sinirlendiğimizde de sakinleşmek için yapabiliriz. Ama her gün 10 dakika yapmak gerek. Her gün yapılan bu çalışma anlık olarak rahatlatmanın dışında devam etmemiz halinde strese dayanıklılığımızı arttırıyor(Bu bilgi bilimsel bir çalışmanın sonucu).
Yani gelecekte sebebi strese bağlanan hastalıkların tedavisinde sufi nefes teknikleri doktor reçetelerine girmeye başlayacak gibi görünüyor. Ama ben hep koruyucu sağlıktan yana birisi olarak hasta olduktan sonra iyileşmeye çalışmaktansa hasta olmamak için çalışmanın daha önemli olduğunu düşünüyorum. Hasta olmadan önce tedbirleri almak gerek. Günde 10 dakika nefes tekniği uygulamak çok zor olmasa gerek. Öyle değil mi? 

9 yorum:

  1. Denedim.Çiçek koklar gibi düşününce çok daha güzel oldu ;)

    YanıtlaSil
  2. Çok merak ettiğim bir konu, öğrenmek ve uygulamak istiyorum yazıdaki yönlendirmelerle bir başlangıç yapabilirim. Bizim nefes tekniğimiz sıkılınca off rahatlayınca ohh düzeyinde olduğu için betaların içindeyiz. Verdiğin güzel bilgi ve tüyolar için çok teşekkür ederim. Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  3. Metin Hara,ikinci kitabını da çıkardı.Adı Dem.Onu da okumak gerek diye düşünüyorum canım benim :)

    YanıtlaSil
  4. Ahhhhh nefesle başlıyor herşey ve bir nefeste de bitiyor.
    Denemek gerek

    YanıtlaSil
  5. Vallahi hoşmuş adaş, 10 dakikaya sabredecek yapım yok ama deneyeceğim gerçekten

    Sevgiler

    YanıtlaSil
  6. ben hiç doğru nefes almayı beceremedim. sanırım burnumdan dolayı. ama şu göğüsten değil de karından alınan nefesi merak ediyorum :)

    YanıtlaSil
  7. Cok ilginc valla. Ama bu tarz seylerde ben de uyurum hemen. Fazla rahatlatiyor:)

    YanıtlaSil
  8. Ben bunu yatmadan önce denemeyi düşünüyorum :).. Umarım uyuya kalmam ama nefes egzersizlerinin faydalarını çok okuyanlardanım.. Uygulama konusunda kendimi biraz geliştirmem lazım :).

    YanıtlaSil
  9. Kaç zamandir bu yaziya yorum yazacaktim telefonla olmadi. Nefes egzersizleri gercekten cok faydali ve rahatlatici.

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.