TEDx Konuşmaları



Son zamanlarda yürüyüş yaparken youtube'dan TEDx konuşmalarını dinliyorum. Kesinlikle herkese tavsiye ederim. Yolun nasıl geçtiğini anlamıyorum, zaman zaman sanırım gülümsediğimden dolayı insanların bana tuhaf baktıklarını hissediyorum. Dinlediğim şeylerle o kadar meşgul oluyorum ki nasıl tepki verdiğimi(bazen kahkaha atıyorum galiba, ya da kıkırdıyorum) çokta önemsemiyorum. Yalnız bu arada mobil internet tarifem bitti:((( Bu konuşmaların hepsini dinleyebilmek için mobil tarifemi arttırmayı düşünüyorum. Bir de ingilizce olup türkçe alt yazılı olanları yürürken izleyemediğim için daha iyi ingilizce bilmediğim için hayıflanıyorum.
Açıkçası bu TED konuşmalarını nasıl keşfettiğimi bilmiyorum ama iyi ki keşfetmişim. Hatta ilk zamanlar bu TED'in TED Kolejlerinin bir organizasyonu sanıyordum ama değilmiş.
ted konuşmaları nedir ile ilgili görsel sonucu
Wikipedia'da ki tanımı: "TED: Açılımı Technology, Entertainment, Design olan her iki yılda bir KaliforniyaMonterey'de düzenlenen bir konferanlar. Bu konferansların varoluş amacı, farklı alanlardaki ileri derecede bilgi sahibi kişilerin bilgi alışverişine zemin oluşturmaktır. İlk olarak 1984 yılında hayata geçirilen fikir, 1990 yılına kadar yaşanan kesintinin ardından aralıksız devam etmektedir.
TED, kâr amacı gütmeyen özel Sappling Vakfı'nın sahip olduğu, “Yaymaya Değer Fikirler”i yaymak amacı ile kurulmuş küresel konferanslar serisidir. TED başlangıçta 1984 yılında bir kereye mahsus bir etkinlik olarak düzenlenmiş fakat 1990'dan itibaren Monterey, Kaliforniya'da yılda bir kez düzenlenmeye devam edilmiştir.
TED'in önceleri vurgusu, cazibe merkezi olan Silikon vadisi ile uyumlu olarak, büyük oranda teknoloji ve dizayn konularında olmuştur. Etkinlikler şu anda ABD'de Long Beach ve Palm Springs'te gerçekleştirilmektedir ve Avrupa ve Asya'da canlı izleme imkanı da sunulmaktadır. Konferanslar bilim ve kültür alanlarında giderek daha geniş bir yelpazede konu başlıklarını ele almaya başlamıştır. Konuşmacılara fikirlerini en yenilikçi ve çekici biçimde sunmaları için en fazla 18 dakikalık süre verilmektedir. Geçmiş konuşmacılar arasında Elif ŞafakBill ClintonJane GoodallMalcolm GladwellAl GoreGordon BrownRichard DawkinsBill Gates, eğitimci Salman Khan, Google'in kurucuları Larry Page veSergey Brin, ve birçok Nobel Ödülü sahibi bulunmaktadır. TED'in halihazırdaki sorumlusu İngiliz gazeteci ve magazin yayıncısı Chris Anderson'dır.
2005 yılından 2009 yılına kadar, yılda 3 adet 100.000$'lık TED ödülü, kazananlarının dünyayı değiştirecek amaçlarını gerçekleştirmelerine yardımcı olmak için verilmiştir. 2010'dan itibaren ise seçim süreci de değiştirilerek, kazananın amacını başarmasına TED'in katkısını arttırmak amacı ile tek bir kazanana verilmesine başlanmıştır. Her kazanan amacını yıllık ana konferansta açıklamaktadır. Haziran 2006'dan beri TED konuşmaları ücretsiz olarak Yaratıcı Kamu (Creative Commons) lisansı ile TED.com adresinden izlenebilmektedir. Kasım 2011 itibarı ile 1050'nin üzerinde konuşmaya ücretsiz online olarak ulaşılabilmektedir. Ocak 2009 tarihi itibarı ile bu konuşmalar 50 milyon kez izlenmiştir. Haziran 2011 itibarı ile ise bu rakam 500 milyonun üzerine çıkmıştır ve halen büyüyen global bir izleyici kitlesini yansıtmaktadır".
Burada bahsedeceğim için araştırdım. Ama bilmeden önce kendimce "alanında başarılı olmuş insanların ilham verici konuşmaları" olarak tanımlamıştım. Herkes kendi hikayesini anlatıyor, farklı bakış açıları sunuyor. Türkiye'de de son yıllarda yaygınlaşmış . Ben TEDx Türkiye videolarını izledim en çok. Ama tüm dünyada en çok izlenen videoları belirlemişler. En çok izlenen ve en iyi videoları izliyorum şu aralar. Etrafımdaki herkese, özellikle gençlere şiddetle tavsiye ediyorum. Oğlum izlemiş bir kaç tanesini ve "anne harika" dedi.Çok mutlu oldum. İnsanlar en iyi hikayelerle öğrenirler. Şunu yap, bunu yap demeden , nutuk çekmeden çok iyi bir şekilde öğretir hikayeler. Son zamanlarda moda bir laf var ya "Kesin bilgi yayılsın". Bu konuşmalar için söyleyebilirim. Herkes izlesin isterim. Hepimizin alacağı şeyler farklıdır.
ted konuşmaları nedir ile ilgili görsel sonucu
En Çok İzlenen TED Konuşmaları: www.cnnturk.com sitesinden alıntıdır.
"1. En iyi TED Konuşmaları : Amy Cuddy - Vücut dilin benliğini şekillendiriyor
Vücut dili başkalarının bizi nasıl gördüğünü etkilemekte, fakat kendimizi nasıl gördüğümüzü de değiştirebilir. Sosyal psikolog Amy Cuddy, "güç duruşu"nun-- insanın kendinden emin olmadığı durumlarda bile kendinden emin şekilde duruş sağlamasının--, o kişinin beynindeki testesteron ve kortizol düzeylerini etkileyebileceğini ve belki de o kişinin başarı şansını etkileyebileceğini gösteriyor.
2. En iyi TED Konuşmaları : Brene Brown - Kırılganlığın gücü
Brene Brown insandaki yakınlık duygusu üzerinde çalışıyor - empati, ait olma, sevme yeteneklerimiz. TEDxHouston'daki bu etkileyici, eğlenceli konuşmada, araştırmasından derin bir içgörüyü paylaşıyor, kendini tanımaya ve böylece insanlığı tanımaya onu iten kişisel arayışını. Paylaşmaya değer bir konuşma.
3. En iyi TED Konuşmaları : Hannah Fry - Aşkın matematiği
Doğru insanı bulmak kolay değil. Peki matematiksel olarak mümkün mü? Bu büyüleyici konuşmasında, matematikçi Hannay Fry aşkı nasıl aradığımızla ilgili benzerlikleri gösteriyor ve özel birini bulmak için gerekli en iyi üç ipucunu (matematiksel olarak kanıtlanmış!) veriyor.
4. En iyi TED Konuşmaları : Guy Winch - Neden hepimizin duygusal sağlık uygulamalarına ihtiyacı var?
Biraz kırıklık hissetsek, hafif bir sızımız olsa dahi doktora gideriz. Peki neden suçluluk, kayıp, yalnızlık gibi duygusal acılarımız için sağlık uzmanlarına gitmiyoruz? Guy Winch, çok sayıda insanın psikolojik sağlık meseleleriyle kendi kendilerine uğraştıklarını söylüyor. Ama böyle olmak zorunda değil. Winch, çarpıcı bir dille, duygusal hijyen uygulamalarını savunuyor- tıpkı vücudumuza baktığımız gibi, duygularımız ve zihnimize de bakabiliriz.
5. En iyi TED Konuşmaları : Ruth Chang - Zor seçimler nasıl yapılır?
Bu, hayatınızı tamamen değiştirebilecek bir konuşma. Hangi kariyerin peşinde koşmalıyım? Ayrılmalı mıyım evlenmeli miyim?! Nerede yaşamalıyım? Bunun gibi büyük kararlar acı verici derecede zor olabilir. Ama bunun nedeni bunlar hakkında yanlış düşünüyor olmamız, diyor filozof Ruth Chang. Gerçekte kim olduğumuzu şekillendirmek için yepyeni ve güçlü bir bakış açısı sunuyor".
Daha fazlası için linke tıklayabilirsiniz.

10 yorum:

  1. Ama en iyisini karçımışsınız siz:)) Olmaz ki:-)

    https://www.ted.com/talks/ken_robinson_says_schools_kill_creativity?language=en

    Ben de bayılırım, yıllardır izlerim..
    Sevgiler,

    YanıtlaSil
  2. Çok yararlı olduğunu umuyorum. En kısa zamanda inceleyeceğim.
    Haberdar ettiğiniz için teşekkürler.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Herkes için faydalı olduğuna inanıyorum Makbule Hocam.

      Sil
  3. Ben hiç duymamıştım en kısa zamanda mutlaka göz atacağım.Bilgi için teşekkürler.Sevgiler

    YanıtlaSil
  4. Çok işime yarar doğrusu teşekkür ederim :)

    YanıtlaSil
  5. Bir ara sürekli izliyordum... gençlere özellikle yaymalı bunu

    YanıtlaSil
  6. TED kınusmalarını dinlemek cok yeni ufuklar acıyor insana. Yürüyüş de dinlemek ne güzel bir fikir.

    YanıtlaSil
  7. Teşekkürler arkadaşım, geçen günü zatı alinizin röp'ünü de dinlemek kısmet oldu pek beğendim belirtmek buraya kısmetmiş sevgiler...

    YanıtlaSil
  8. blog keşif etkinliğinden geliyorum seni takipteyim canım bana da beklerim :) sevgiler
    http://guzelvekulturluyum.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.