Zayıflayamama Sebepleri 4 - Hipotirodi

Açıklama: https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhFbrAb0wNwNwp9cimEqLMHdzE4HlgfRTQo4j3Ep3WWkcKQBOiGz1unhwhKXH_j8_luF08y1cDmdxqDf8IkAZFeXjkLhjy7ceoPKmf6wUpiycIR_WAxV4iI1LM_wezDPFHLz0Bxosb9QHs/s640/Screenshot_2016-06-26-21-56-05.png
Eğer çok üşüyorsanız, yorgunluk, uyuşukluk , uykuya düşkünlük, kabızlık sorunlarınız varsa ve eğer çok zor zayıflıyor ya da zayıflayamıyorsanız sizde hipotiridi hastası olabilirsiniz. Yani tiroitleriniz az çalışıyor olabilir. Çok çalışınca hiper tiroidi oluyor. Son zamanlarda okuduğum bir araştırmaya göre her 3 kadından birinde hipotiroit varmış. Çok yüksek bir oran öyle değil mi? Zayıflayamamak aslında sadece bir yan etkisi bu hastalığın.

TİROİD BEZİNİN AZ ÇALIŞMASI (HİPOTİROİDİ)
Sıklıkla otoimmun nedenlere (otoimmun hastalık, vücudun kendi dokularından birine bilinmeyen nedenlerle yabancılaşması ve bu “yabancı” dokuyu bağışıklık sistemiyle vücuttan uzaklaştırmaya yönelik girişimler yapması neticesinde oluşan hastalıktır. Bağışıklık sistemi vücudun aslında kendine ait olan bu dokusunu tahrip ettikçe dokunun işlevleri aksamakta ve buna bağlı sorunlar ortaya çıkmaktadır) bağlı olarak ortaya çıkan bu durumda tiroid bezi tahribat görmüş olması nedeniyle işlevlerini daha az yapmaktadır. Guatr ile birlikte olması durumunda genellikle Hashimoto Tiroiditi (tiroidit, tiroid bezinin otoimmun süreçle oluşan iltihabıdır (iltihap ile enfeksiyon karıştırılmamalıdır) adını alır.
Hipotiroidi gelişme riski her yaşta var olmasına karşın risk yaş ilerledikçe artar ve 60 yaşından sonra yüzde 2-4 oranında hipotiroidi görülür.
Sık görülmesi, kolay tanı konması, tarama yönteminin ucuz ve oldukça hassas olması ve durumun kolay tedavi edilebilir olması nedeniyle günümüzde hiçbir şikayet olmasa dahi 35 yaşından itibaren 5 yılda bir, 60 yaşından sonra iki yılda bir hassas TSH (“ultrasensitif TSH”) kan ölçümüyle tarama yapılması önerilmektedir. Yine hemen her türlü endokrinolojik bozukluk şüphesinde yapılan incelemelere TSH ölçümünün de eklenmesi sık görülen bu durumun tanısı açısından önemlidir.
Hipotiroidi Ne Gibi Belirtiler Verir?
Üreme çağında olan kadınlarda en sık görülen belirtiler adet düzensizliği şeklindedir. Gecikmeli adet görme veya uzun süreli adet görememe direkt hipotiroidiye bağlı olabileceği gibi, hipotiroidi neticesinde artan TRH hormonunun prolaktin hormonu salgısını uyarmasıyla ortaya çıkan hiperprolaktinemi neticesinde olabilir.
Hipotiroidide hiçbir belirti görülmeyeceği gibi görülen belirti ve bulgular vücut metabolizmasının azalmasına bağlıdır ve hemen tüm organların işlevleri yavaşlamıştır. Bunun neticesinde kabızlık (bağırsak hareketlerinin yavaşlaması), soğuğa tahammülsüzlük ve vücut ısısının düşmesi (metabolizma yavaşlamasıyla ısı üretiminin azalması), zihinsel işlevlerin yavaşlaması (unutkanlık, uykuya eğilim, sakarlık, yavaş konuşma), kolay yorulma, nabzın yavaşlaması (kalbin az çalışmasına bağlı), kansızlık (kan üretiminin azalmasına bağlı), kan kolesterol seviyelerinin artması (kolesterolün az harcanmasına bağlı), su tutulumuna bağlı ödemler, su tutulumuna bağlı olarak bilek kanalından geçen sinirin sıkışmasına bağlı oluşan karpal tünel sendromu sık görülenler arasında yer alır.
Muayene bulguları arasında yukarıdakilere ek olarak kalp büyümesi, reflekslerin yavaşlaması, kas güçsüzlüğü, depresyon bulunabilir.
Laboratuvar bulguları arasında yukarıdakilere ek olarak karaciğer enzimlerinde yükselme söz konusu olabilir.
Hipotiroidi Tanısı Nasıl Konur?
Tarama amacıyla yapılan TSH hormon ölçümünün yüksek bulunması sonrasında yapılan sT4 ölçümünün düşük bulunması tanıyı koydurur. Genellikle bu aşamada daha ileri inceleme yapmadan tedaviye başlanmakla beraber bazı durumlarda antitiroid antikorları ölçümü yapılarak olayın otoimmun olup olmadığı belirlenir.
Gizli Hipotiroidi
Hipotiroidi henüz tam gelişmeden önce tanı konabilir. Bu amaçla TSH tarama testi yüksek bulunduğunda kan sT4 seviyesi normal sınırlar içerisinde bulunur. Hipofiz bezi TSH salgısını artırarak tiroid bezini daha çok çalışmaya zorlamakta ve bu nedenle sT4 henüz normal sınırlar içerisinde bulunmaktadır. Belli bir süre sonunda tiroid bezi daha fazla çalışamayacak ve TSH hormonu tiroid bezini ne kadar zorlarsa zorlasın kan seviyelerini normal sınırlar içerisinde tutacak üretimi yapamayacak ve sT4 seviyesi düşük bulunacaktır.
Hipotiroidi Tedavisi Nasıl Yapılır?
Günümüzde tiroid hormonu eksikliğinin tedavisinde T4 hormonunun sentetik olarak üretilmiş ve tablet haline getirilmiş şekli kullanılmaktadır. Tedavi hormon seviyesinin düşüklüğüne göre belirlenir ve tedavi etkinliği belirli aralıklarla genellikle kan TSH ölçümüyle izlenir.





5 yorum:

  1. Evet çok sık rastlandığını ben de biliyorum.Bilgilendirici,güzel bir yazı olmuş.Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  2. Şöyle bir sağlık taramasına girsem başta bu olmak üzere neler çıkar kim bilir neler... Evet ben de zor kilo veriyorum artık, hatta vücudum sabit birkaç senedir çok hafif git geller dışında. Ama, benim bu durumum astım ilaçlarımı kullanmaya başladıktan sonra oldu zaman içinde. Başka sebepleri olabiliyormuş demek ki...

    YanıtlaSil
  3. Bilgilendirici bir yazı olmuş teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  4. Ben de yıllardır hiper tiroit hastasıyım. Benimki kilo verdiriyor normalde ama ben halsiz ve çok yediğim için kilo alıyorum. Hiper tiroit hastalarının ancak %10 u nadiren kilo alıyor normalde vermesi lazım.

    YanıtlaSil
  5. çok çok geçmiş olsun bu tür sorunu olanlara

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.