Kadın Olmak Ayıp Değil

Kadın Olmak Ayıp Değil
Regl olayını erkek çocuklarınızın yanında 'ayıp' ya da 'günah' birşey gibi yansıtmayı bırakın. Onlara annelerinin de regl olduğunu, kadınların bu dönemlerde zorlandığını anlatın ki ileride sağlıklı düşünen anlayışlı birer eş veya kardeş olsunlar.
Erkek'tir ne isterse yapar diyerek değil de erkek ve kız çocuklarınızı aynı şartlarda terbiye edin. İkisi için de aynı sınırlari belirleyin.
Bir erkek ve kızın normal bir arkadaş olabileceğini gösterin ki ileri de her gördüğü dişi varlığa 'abazalık' yapmasın.
Onların anneleri olarak bir kadının isterse herşeyi yapabileceğini gösterin. Bir kadına her konuda güvenebileceklerini aşılayın ki ileride hayatına giren kadına 'aciz ve yardıma muhtaç' biri gibi davranmasınlar.
Bir kızdan beklediğiniz ev işlerini onlara da gösterin. Yediği yemeğin tabağanı tezgaha koymayacak kadar aciz çocuklar yetiştirmeyin ki ileri de bekar evini temizletmek için kız arkadaşını beklemesin.
Onlara bir bardak su veya çayı getirmenin bir kadının görevi olmadığını gösterin. Yardım etmeyi gösterin. Kadının evin içinde bir köle değil aksine evin kıymetlisi olduğunu anlatın.
Kız kardeşine emretmeyi değil rica etmeyi öğretin.
Şiddetle değil de konuşarak herşeyi çözebileceklerini anlatın. Bir kadına el kaldırmayı değil. Bir kadını en güzel nasıl severler onu gösterin. Bir kadına küfretmeyi değil ona güzel cümleler söyleyebileceğini anlatın.
Aşırı kıskanç özgüvensiz bir erkek çocuğu değil yanında sevdiği kadını adam gibi gezdirebilecek özgüvenlu bireyler olmayı öğretin.
Kızlarınıza erkek parası yemenin güzel bir şey olmadığını anlatırken, erkek çocuklarınıza da bir kadının maaşına el konulmayacağını gösterin. Paylaşmayı öğretin. Bir erkeğin nasıl bir kadına muhtaç olmadığını öğretiyorsanız, bir kadınında bir erkeğe muhtaç olmadığını öğretin.
Evliliği kızlarınıza zorunlu bir durum göstermek yerine severek yapılacak bir durum olduğunu anlatın. Onları öyle güçlü yetiştirin ki çantasını alıp çıkabileceğini ama aynı zaman da zor durumla baş edebilecek sorumlu bireyler olarak yetiştirip ilk zorlukta kaçmamaları gerektiğini öğretin.
Erkek çocuklarınız güçlü olduklarını bilsinler. Ama güçlerini bir kadının üzerinde kullanmanın yanlış olduğu bilinci ile yetiştirin.
Kızların arkasından argo laflar konuşmayı değil de tanımadığı bir kızın bile arkasından laf ettirmeyecek bireyler olarak büyütün.
Bir öğretmen gibi onları bir ömür boyu yetiştirmekle uğraşın. Doğurup da bir kenarda büyümesini izlemeyin. Sizin hatalı üretimlerinizin hatasını öğretmenlerine yüklemeyin. Ya da ileride sevgilisi veya eşi olacak kız çocuklarından bir teknik servis gibi erkek çocuklarınızın hatalarını düzeltmek zorunda gibi hissettirmeyin.

3 yorum:

  1. Harika bir yazı emeğine ruhuna sağlık..

    YanıtlaSil
  2. off ya,hala kadın olmayı hem bize hem onlara anlatmaya çalışıyoruz ya!
    üzülüyorum,anlayamıyorum!
    kalemine sağlık,ince sözlerin değer bulur umarım

    YanıtlaSil
  3. Ramazan'da oruç tutmadığım günleri açıkladım geçen senelerde oğluşlarıma. Neden gizlemeli ki? Ayıp bir şey değil, doğanın kanunu ve onların da bunu bilmesi gerekiyor.

    Çok güzel konulara değinmişsin.

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.