Sütün Faydalarını Hiç Bilmiyormuşum!


Süt içiyor musunuz? Örneğin gün içinde aklınıza “Süt içsem” demek geliyor mu? Gece güzel bir uyku çekmek için yatmadan önce ılık süt hazırlıyor musunuz?

Sütün Faydalarını Meğer Hiç Bilmiyormuşum!
Ben hayatım boyunca sütü hep sevdim. Çocukken, arkadaşlarım sütü annelerinin zoruyla bir görev gibi içerken, ben annem demeden ister, lıkır lıkır içerdim. Büyüdüm, durum yine değişmedi. Ben yine sıklıkla süt içmeye devam ediyorum. :)

Bizim evde, dolaplarda her zaman süt vardır. Bunu çok da bilinçli yaptığımı söyleyemem, çocukluktan kalma bir alışkanlık uzun sanırım.
Açıkçası sütün yararlarını çok bilmeden, sırf sevdiğim için içiyordum ama geçenlerde sütle ilgili ünlü bir uzmanın sözlerine denk gelince “Dur bakayım bir araştırayım, bana ne faydası varmış” dedim. Sonuç mu? Şahsen ben bu kadar faydalı olduğunu bilmiyordum!

Sütün iyi bir kalsiyum kaynağı olduğunu biliyordum ama miktarı hakkında fikrim yoktu açıkçası. Araştırınca çok güzel şeyler öğrendim. Benim gibi çok da bilgi sahibi olmayanlar için güzel bir özet yaptım.

Sütün Yararları: Biri Kalsiyum mu Dedi?

Süt kalsiyum emilimi açısından en zengin gıdalardan biri. Dünya Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ’nün belirttiği gibi, “sütte kalsiyum gibi bazı besinlerin biyolojik mevcudiyeti beslenmedeki diğer gıdalara kıyasla yüksektir”.  Bu da aynı etkileri elde edebilmek için diğer kaynaklardan daha büyük miktarlarda kalsiyum tüketmemiz gerektiği anlamına geliyor. 

Bir bardak sütte (200 ml) yaklaşık 200 – 220 mg kalsiyum var. Bunun da ötesinde kemik ve diş sağlığı açısından sütte bulunan kalsiyum:fosfor oranı ideal aralıkta olan 1:1 – 1:1,5 sınırında. Yani patolojik bir bozukluk olmadığı müddetçe günlük kalsiyum ihtiyacının karşılanmasında süt en ideal besin.
Süt en ucuz, en önemli ve en yararlı kalsiyum kaynağımız. Bir de kalsiyum çökelmesini önleyen bir grup protein içeriyor ki bu da kalsiyumun vücut tarafından emilmesini kolaylaştırıyor. Bu durum süt ve süt ürünlerinin neden kalsiyumun en iyi kaynağı olarak adlandırıldığını açıklıyor değil mi?

Bu arada belki bilenleriniz vardır, marul, dereotu, roka gibi yeşil yapraklı sebzelerde, pekmezde ve kuru fasulyede de kalsiyum var. Ancak bir yetişkinin günlük kalsiyum ihtiyacının 800 mg olduğunu düşünürsek bunun tamamının marul, roka ya da dereotu yiyerek karşılanması mümkün değil tabi. Düşünsenize, günlük ihtiyacınızı karşılamak için günde 6 adet marul, 4 bağ roka ya da 1 kg kuru fasulye yemeniz gerekiyor. Bu miktarları tüketmek mümkün değil fakat 2 bardak süt ve 2 kase yoğurt tüketerek günlük kalsiyum ihtiyacımızı kolaylıkla karşılayabiliyoruz.


Sütle Kilo da Verebilirsiniz
Bunu ben bilmiyordum, çok sevindim!
Evet, süt içerdiği kalsiyum ve protein ile kilo kaybına yardımcı oluyor.
Yapılan bazı araştırmalar göstermiş ki kalsiyum gibi bazı besin öğeleri, vücutta yağlanmayı azaltarak kilo kontrolü sağlamaya yardımcı oluyor. Kalsiyum desteği verilerek yapılan çalışmalarda kilo kaybının etkin olduğu gösterilmiş. Peki nasıl? Kalsiyum, yağ asitlerini değiştirerek emilimini azalttığı gibi vücutta sindirilen yağ miktarını azaltarak dolaylı olarak enerji alımını da azaltıyor.
Bir de işin protein kısmı var tabi. Yüksek protein içerikli diyetler tokluk sağlıyor. Protein oranının orta düzeyde artırılması ile metabolizma hızlanıyor, kas kütlesi korunuyor. Süt kalsiyumdan en zengin besin olduğundan, içerdiği kaliteli protein ve lioneik asit gibi özel yağ molekülleri ile ağırlık kaybına neden oluyor.
Bu kadar sütün faydalarından bahsettikten sonra insanın canı şöyle koca bir bardak bir süt istemiyor değil hani. :) 

Bir boomads advertorial içeriğidir.

9 yorum:

  1. Süt içmek aklıma en son geleceklerden malesef ama kızıma günde 2 bardak içiriyorum mutlaka. Faydalarını biliyorum ama zevkle içmeyince kendimi de zorlamıyorum. Faydalı bir paylaşım olmuş, teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  2. Ya kafalar iyice karıştı. Bazı ulema da sütün ve süt ürünlerinin hiç faydası olmadığını söylüyorlar. Soğuk pastörize sütü zevkle içerim aslında. Aklıma FAO yine ne dolaplar çeviriyor acaba, işin içinde Bayer, Monsanto da var mı diye düşünmeden edemiyor. Ne yiyip içeceğimizi şaşırdık vesselam:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynı fikirdeyim Kaystros, kafamız çok karıştı. Bu bir reklam yayını.

      Sil
  3. benim için de iyi bir hatırlatma oldu, teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  4. süt hastasıyım yaaa. hergün içerim süt de ayran da yoğurt da hergüün :)

    YanıtlaSil
  5. Süt tüketimi çok önemli :)

    YanıtlaSil
  6. Süt içemiyorum ama yoğurt peynir severim aslında daha az yemem lazım onları da 😊

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.