Sevdiğinle Yaşamak Güzel

holografik evren ile ilgili görsel sonucu





















Merhabalar
Erich Fromm'un bu yazısını görünce içimde dayanılmaz bir istek duydum , bu konuda yazmak üzerine. O zaman "ne duruyorsun yaz gitsin yahu" dedim:)))
Mutlu sonla biten filmlerde hiç sonrasını merak ettiniz mi? Evlenmişler ve sonsuza dek mutlu yaşamışlar" diye biter filmler ve kitaplar ama asıl o zaman başlar hikaye. "İki insanın olduğu yerde çatışma vardır" demiş (yine ismini hatırlayamadığım:) ) bir düşünür. Yani "iki gönül bir olunca samanlık seyran olur" ama seyran kalır mı o bilinmez işte. Ne güzel söylemiş Erich Fromm 

"Uğraş ister birliktelik, sevginin can suyu ilgidir".
Evli çiftlerle görüşmelerimde çok söylerim bunu. Yani derim ki "ne güzel haklı çıkmışsınız ama eşinizin kalbi kırılmış, buna değer mi?" Çoğu kişi o zaman  fark eder ve düşünür. "Haklı olmak mı, mutlu olmak mı?"  Hem haklı hem mutlu olmak çok mümkün bir şey değildir. Çünkü sizin haklı olduğunuz bir olayda diğer kişi doğal olarak haksızdır ve hiç kimse haksız olmaktan ya da haksız olduğunun yüzüne vurulmasından hoşlanmaz. Yani ilişkide güç savaşı anlamsızdır. Kazananı olmayan bir yarıştır. Egomuz tatmin olur sadece. Ve mutlu olmak için egomuzun tatmin olması yetmez. İnsanın mutluluğu ilişkilerindeki başarı ile doğru orantılıdır. Daha iyi ilişkiler daha mutlu bir hayat demektir. 
Ama bu demek değildir ki sürekli alttan alın, haklı olsanız bile ses çıkarmayın, son moda tabirle "ezik" olun. Sadece yapıcı tartışın. Nasıl mı? Yukarıdaki yazıda dediği gibi "yüreği delmesin sözleriniz". Saygı ve özenle konuşun. Bir savaş olmadığını, karşınızdakinin rakibiniz ya da düşmanınız olmadığını hatırlatın kendinize. Hararetli bir tartışmada bunu hatırlamak çok zordur, bilirim. Eşimle evlendiğimiz ilk yıllarda tartıştığımız zaman bir sopaya beyaz bir şey bağlayarak gelirdi odaya "ben dostum bak beyaz bayrak, aynı taraftayız" derdi. Ne kadar kızgın olursam olayım bu davranışı beni gülümsetirdi ve yumuşatırdı. Farkına varırdım baldan tatlı öfkemin beni ele geçirdiğinin . Sonra ne mi olurdu? Tabi ki fark eder etmez mantıklı düşünmeye başlar orta yolu bulurduk. 
Neydi sevgi? :))) Sevgi emekti.

12 yorum:

  1. Çok haklısınız. Evlilik kesinlikle emek isteyen bir alan. Başarabilenlere ne mutlu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bütün ilişkiler emek istiyor aslında. Ama evlilik en çok .

      Sil
  2. Bütün aile sinirlenmişken içimizden birisi yüksek ve kızgın ses tonuyla bağırır bizde: Biz sevgi dolu bir aileyiz! Durumun absürdlüğü karşısında gülmeden edemeyiz :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok güzel bir yol bulmuşsunuz hemen denenecek:)

      Sil
  3. Haklılık arayışına girerek değil uzlaşmacı olarak çözülebilir sanırım.Tabi ki emek de önemli :)

    YanıtlaSil
  4. Vay vay vay nasıl güzel bir anlatım Kadriye, e tabii işin uzmanı konuşuyor:)Çok faydalı ve yönledirici bir yazı. emeğine sağlık. eşinin beyaz bayrak sallaması ne kadar muhteşem bir davranış. eşin de mi psikologtu?
    Bizim millete de has biraz bu haklıyım haksızsın durumları veya tartışma yeteneksizliği :)
    bak bi ara şuna istersen İlber Ortaylının evlilik üzerine kısa bir yorumu :)

    https://www.youtube.com/watch?v=Dw7xfoWht2E

    bizim toplum bilmez diyor :)

    çok öperim mutlu günler canım <3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler canım. Arada bir hatırlamakta fayda var diye düşünüyorum ve yazıyorum.

      Sil
    2. Bu arada eşim psikolog değil ama nirvanayı bulmuş bir insan kendisi:))))

      Sil
  5. İlişkide güç savaşının kazananı olmuyor herkes kaybediyor dediğiniz gibi. Güzel bir yazı. Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  6. En sevdiğim "sevgi=Emek" gerisi boş.

    YanıtlaSil
  7. Ahh ne zor bir seydir bu evlilikte , iliskilerde, tartisma sirasinda sakin kalabilmek, incitici olmamak, incinmemek... Sakinken hep denir de "söyle olmali, böyle yapilmali" diye, ama iste bütün meselese o hararetli tartisma anlarinda o sözleri hatirlamak ve uygulayabilmektir. Basaran azdir maalesef.
    Ama sunu biliyorum ve anladimki , insan isterse hersey mümkün. Anlasmak ISTERSE, iyi gecinmek ISTERSE, bunu yapabiliyor genelde. Bu da sevgiden geciyor iste. Ne de güzel demis Erich Amcam o son cümlesinde.... Ahhh...:)

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.