Sağ Beyin Sol Beyin




Beynimiz iki yarım küreden oluşuyor . Beynin sağ ve sol yarı küreleri bilgiyi farklı şekillerde işlerler.Bireyler, bilgileri baskın olan yarı kürelerini kullanarak işlemeye yatkındırlar. Biz kadınların daha çok sağ beynimizin baskın olduğu söylenir. Gerçi ben http://fwmail.net/beyin-testi#beyin-testi linkte ki siteden, beynimin hangi yarım küresi  baskın testini yaptım ve sol beyin çıktım ama bence bende ikisi de baskın. 

Erkeklerin sol beyin ağırlıklı olduğu yönünde araştırma sonuçlarına göre birbirimizi anlayamamızda bu beynimizin farklı yönlerini kullanmamızın büyük etkisi var. 
Mesela biz ilk evlendiğimizde eşimin benim imalarımı anlayamamasına, dümdüz konuşmasına anlam veremezdim ki ben de sol beyin ağırlıklı olmama rağmen. "Android işletim sistemi gibisin" derdim ona "veriyi ver , çıktıyı al. Veri yetersizse sonuç alamazsın". Mesela benim senaryolarım vardır olaylarla ilgili. Ona senaryolarımı anlatır "eeee sen ne diyorsun? sence de böyle mi olur?" diye sorduğumda "olay gerçekleştimi ki bir şey söyleyeyim?" derdi. "Ey büyük Allahım vardır bir bildiğin, hikmetinden sual olunmaz, iki farklı düşünen beyni evlendirip aynı eve koyup "hadi anlaşın, nasıl yaparsanız yapın" diyorsun" diye düşünüyordum. Ama zamanla alışıyorsunuz. O size, siz ona. 
Sonra eşim birgün döndü bana dedi ki; "ben bir şey diyorsam söylediğim şeydir , altında bir şey yoktur ve lütfen sen de bana doğrudan söyle". Ama benim bunu anlamam çok kolay olmadı tabi. Alışmam zor oldu, halen zorluk yaşadığım da oluyor. Bu kadar sol beyinli bir adamla yaşamak zor vesselam:) Ama onun için de zor olmalı.
 
Sol beyin ağırlıklı bilgiyi işleyenler matematiği çok severler, sistematik ve analitik düşünürler ve mantıklı düşünce önceliklidir onlar için. Mantık duygudan önce gelir.
 Sağ beyin ağırlıklı olanlar yaratıcı, sezgisel,sanatçı olurlar ve duygulara daha çok önem verirler. Duygusal davranırlar. 
Kadın erkek ilişkilerinde en çok sorun bu konuda yaşanıyor. Kadın direk söylemez dolaylı yoldan anlatır meramını. Anlasın ister karşısındaki ama erkek anlamaz.Çünkü erkek sonuç odaklıdır. 
Sebepleri anladığımızda karşımızdaki kişilere karşı daha anlayışlı oluruz. Sonuçta hepimiz anlaşma niyetindeyiz. 
Yani sevgi ,saygı olsun , çatı sağlam olsun gerisi hallolur diyerek yazımı bitiriyorum. 

10 yorum:

  1. Seneler geçtikten sonra insan karşısındakiyle bir orta yol buluyor :)
    Mesela ben bazen Can'ın konuşmalarını hiç kaale almam. Yine sarmış gereksizce konuşuyordur, cevap versem boşuna yürek tüketeceğimdir. Ne gerek var. O da konuşur konuşur bakar bir tepki yok sen yine beni duymazdan gelmeye başladın der, birbirimize sinir olacağımıza güleriz :)

    YanıtlaSil
  2. aynı turun farklı cınslerı bıle ne kadar bırbırınde farklı... Beynımız bır muamma. Evlılıkte bıraz kendımıze donmelıyız galıba gercekten bız kadınlar bıraz beklentı ıcınde olup beklentılerımızı eslerımıze soylemıyoruz onlar da tabı anlamıyorlar ;)

    YanıtlaSil
  3. Veriyi ver çıktıyı al; al bizimkinden de o kadar ;))) neden hep biz onlara uyum sağlamaya onları anlamaya çalışıyoruz ki biraz da onlar bunun için çabalasınlar, öyle değil mi? :)

    YanıtlaSil
  4. Karikatüre koptummmmmmmmmmmmmm :-))))))))))))

    Yazıyı bu kadar iyi özetleyen başka bişi bulamazdın mümkün değil :-))

    YanıtlaSil
  5. Karikatür harika tamda erkekleri özetleyen bişey olmuş :D Çok güldüm gece gece :D

    YanıtlaSil
  6. Ben hangisiyim bilemedim, maddeleri tek tek inceledim her iki taraftan da özellikler taşıyorum. Bu iyi bir şey olsa gerek :) En sağlam güldüğüm karikatürlerden biridir o benim de :) Kaleminize sağlık.

    YanıtlaSil
  7. Karikatür süper!:)

    Cooook tipik bir durum bu biliyor musun? Yani kadin ve erkek tam da bu yüzden anlasamazlar cogu zaman. Onlarin beyni ayri, bizimki ayri calisir.

    Biz illa birseyi enine boyuna konusmamiz lazimdir, inceleriz, cok fazla düsünürüz, cok yorum yapariz... onlar cok düz düsünür. Ayni esinin dedigi gibi:)

    Mesela bir komik hikaye vardir, cok severim onu. Cok güzel özetler kadin ve erkek muhabbetlerini.

    Iki kadin arasindaki muhabbet:

    -Kuaföre mi gittin sekerim, harika olmus saclarin.
    -Evet...ama okadar kisa olsun istememistim, ben aslinda böyle omuzlarimda istiyorum, kat kat
    -yoo bence gayet güzel olmus. Senin yüzün ince ya? Tasiyabiliyosun kisa saci, benimki yuvarlak, daha da cikiyo suratim ortaya sacim kisa olunca..uzaticam ben de o yüzden
    -haklisin, sana uzun daha iyi yakisiyo... bi de gölge yaptirsam diyorum birdaha ki sefere..bu renkten sIkILdIm iyice..
    -ay evet sekerim, ben de diyorum ki.....

    böyle uzaaaar da gider o :))


    Iki erkek arasindaki muhabbet:

    -Sacini mi kestirdin
    -evet
    -sihhatler olsun
    -sagol

    Bitti...bukadar :))


    YanıtlaSil
  8. Ay erkekler doğrudan söyleyelim istiyor.Ama bazen de leb demeden leblebiyi anlamalilar. ..hii. ..

    YanıtlaSil
  9. Deep ten geliyorum takibe aldım sizi sevgiler yeni yayınlarda görüşmek dileğiyle ben de beklerim bay

    YanıtlaSil
  10. Tatlım kusura bakma ya yanlış oldu son mesaj. Akıllı telefonun hatasi..Ben zaten takipteyim seni. Okuma listemden geldim. Önceki yayına edepten gittiğim için karisti.optum bay.

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.