Korkun Seni Hapseder

Korkun Seni Hapseder
 
Selamlar
Geçmiş bayramımız kutlu olsun hepimizin. Bana çok iyi geldi, tatil  kısa da olsa. Umarım herkesin bayramı güzel geçmiştir. Gerçi babam gittiğinden beri babalar günü ve bayramları çok sevmiyorum ama yine de elimizdekilerin, bizimle olanların kıymetini bilmemiz gerektiğini düşünüyorum.
Yukarıda ki sözü okuyunca annemin, babamın, babannemin eski sözleri geldi aklıma. Mesela annem bir şeyden korktuğumuzu söylediğimizde sürekli "korkunun ecele faydası yok" derdi. Bu sözün anlamını zamanla anladım hatta annem söylediğinde çok sinir olurdum. Ama aslında çok doğru olduğunu büyüyünce anladım. Yani ölecek olsan bile korkarak bu sonu engelleyemezsin. Bir şey olacaksa istediğin kadar kork, değiştiremezsin, olacak olan olur. O zaman korkarak gerilmenin, zaman kaybetmenin bir anlamı yok. Montaigne'in Denemeler kitabını uzun zaman önce okudum ama orada aklımda kalan bir bölüm var hala unutmadığım; "Aslan tarafından parçalanarak ölen bir insan görüntüsü her insanın kabusudur ama aslan tarafından parçalanarak öldürülme korkusunun acısı çok daha fazladır. Yani o insan acıyı birkaç dakika hisseder ve ne olduğunu anlayamadan ölür ama bundan korkan insan daha çok acı çeker" . Bir şeyden çok korktuğumda annemin ve Montaigne'nin bu sözlerini düşünüp "bir kere öleceğiz bea" der rahatlarım.
Bir de babaannemin "bir gün 24 saat kızım, 24 saatin 24 farklı sahibi var" sözünün verdiği umut ve özgürlük hissi var ki hiç unutmam bir gün işe girmek için girdiğim bir sınavı kazanamadığım için kendimi paralarcasına ağlıyordum. Babaannem geldi ve yine bu cümleyi söyledi. Üzgün ve kızgın "günün 24 saatinin 24 sahibi de çok acımasız babanne" dedim. "Öyle deme kızım" demişti rahmetli bana ve ne oldu biliyor musunuz? İkinci bir sınav yapıldı ki yapılması hiç gündemde değildi ve ben 2. sınavı kazandım. İlk sınavı kazananların çok uzak yerlere tayinleri çıktı. Ben o kazanamadığım sürede tekrar üniversite sınavına girdim ve başka bir bölüm kazandım. Yani muhtemelen ilk sınavı kazanıp atansaydım tekrar üniversite sınavına girmeyecektim ve şu an bulunduğum yerde olamayacaktım. Yani 24 sahipte acımasız değilmiş:) Hatta peygamberimizin bir hadisi var bu konuda "Size hayır görünen şeylerde sizin için şer, Şer görünen şeylerde sizin için hayır vardır. Siz bilemezsiniz". Bir de Cemalnur Sargut Hocamın bir sözü var ki bu hususta hala anlamını layıkıyla idrak edemediğimi düşünürüm "Korkmak Allah'a güvenmemektir" . Dua edip Allah'a havale ediyorsun ama hala sonuçtan endişeleniyorsun. İşte bu yüzden korkun seni mahkum ediyor.
Sahip olduğumuz her şeyin değerini bildiğimiz, korkularımızın esiri olmadığımız ve umudumuzu hiç kaybetmediğimiz nice bayramlara, nice zamanlara.......


18 yorum:

  1. cesurlar bir kez korkaklar bin kere ölür sözü aklıma geldi şimdi:)
    gerçekten korku insanı her konuda engelliyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bin kere ölmek çok acı verir bir kere ölecek cesurlardan olalım.

      Sil
  2. Yazımı yazdım, kim ne yapmış derken senin yazını okudum...
    Bayram hislerimizin aynılığı şaşırtmadı beni gerçi ama yine de bilemedim işte...
    Bugün bilememe günümdeyim galiba...
    Geçmiş bayramın kutlu olsun arkadaşım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynı tabi Şebo ne sandıydın:) Seninde bayramın kutlu olsun. Gelicem birazdan sana:)

      Sil
  3. babaanne süper demiş :)

    ben de osho'nun "korku" kitabını okumuştum, tavsiye ederim bu konularda güzel aydınlatıyor..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Osho'nun bir kaç kitabını okudum hatta senin blogunda alıntılar görüp okumuştum:) Korku kitabınada bir bakayım.

      Sil
  4. Geçmiş bayramının kutlu olsun Kadriye..benimde aklıma slogan geldi :) korkma korktukça sıra sana gelecek... ruhum eylemci :))
    annemde sık sık tekrarlar o cümleyi..çok faydasını gördüm ama inkar edemem

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Senin de bayramın kutlu olsun Sertaç:) Nice bayramlara huzurla, sağlıkla inşallah.

      Sil
  5. yaşlıları çok seviyorum işte bu yüzden.. yaşadıkalrı, gördükleri, tecrübe ettikleri çok şey var.. ve ömürlerinin sonuna yaklaştıkları için bu dünyada hiç bişeye üzülmeye değmeyeceğini biliyorlar..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben şimdilerde daha çok anlıyorum ve değer veriyorum yaşlılara. Diyorlarsa bir şey bir sebebi var Merve.

      Sil
  6. ne kadar güzel bir noktaya parmak basmışsın
    cemalnur sarguta ise saygım sonsuz
    keşke onun söylediklerini yapabilsek
    tevazuyu ve teslimiyeti yaşayabilsek
    nice bayramlara

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cemalnur Hocayı sevdiğini okuyunca nedense hiç şaşırmadım Mavianne. Aynı frekanstakilerin yolu kesişir bir gün bir yerde.

      Sil
  7. Merhaba canım bloğunu keşif etkinliğinden aldım hemen takip listeme ekledim beni takip edersen çok sevinirim:-)
    Http://fatmadenizz.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldin Çitlembik. Ben de sana geliyorum birazdan:)

      Sil
  8. Böyle düşünen yazan bunları hayata geçiren kişilere her rastladığım an gerçek bayram merhaba

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldin çetrefilli ruh. İyi ki geldin. Sevgiler.....

      Sil
  9. Cok guzel sozler bunlara ek olarak ben de okudugum ve hic unutmadigim bir soz eklemek istedim izninizle tabiki..." Sikayetci olup agladigim nice gunler oldu zaman geldiki agladigim gunlere agladim." Korkmakla ilgisi yok ama...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Korkmakla ilgisinin olmasına gerek yok ki Liz sana bunu çağrıştırmış demek ki:)

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.