Dünyanın En Uzun Deneyi-Mutluluğun Sırrı

Merhaba

Bu gün size yakın zamanda sonuçları açıklanan bir deneyden bahsedeceğim. Deneyin adı: "The Grant Study".  Amacı "Mutluluğun Sırrı".  Bu deney 1938 yılında Harvard Üniversitesi'nde başlamış. Öncelikle  268 adet fiziksel ve zihinsel olarak sağlıklı Harvard Üniversitesi lisans öğrencisi erkek denek seçilmiş(Bunların arasında çalışmaya gönüllü olarak katılan John F. Kennedy , dört ABD Senatörü ve çok sayıda ünlü kişi bulunmaktadır).
Deneye paralel olarak giden ve "The Gluek Study" adı verilen başka bir deney de 1940-1945 yılları arasında başlatılır. Bu deneye de 456 denek katılır ancak bu denekler ilk gruptaki deneklere göre biraz daha şanssız , gelir seviyesi düşük mahallelerde yaşayanlar arasından seçilmiştir.
“The Grant Study” deneyini 35 yıldan fazla süre yöneten George Vaillant, 2012 yılında bu deneyin sonuçlarını paylaştığı Triumphs of Experience: The Men of the Harvard Grant Study adlı bir kitap yayınlar. Bu kitapta, “The Grant Study” deneyinin sonuçları 5 ana kategoride toplanmıştır.
 

1.Alkolizm insan hayatında çok tahrip edici bir rol oynar. 
Alkolizm deneklerin boşanmalarına, depresyona ve psikolojik rahatsızlıklara, erken yaşta ölümlerine sebep olmuştur.

2. Finansal başarı insan ilişkilerinde başarı ile doğru orantılır. Zeka ile ilgili değildir.
Yapılan ölçümlerde insan ilişkileri daha başarılı olan denekler diğerlerine oranla yılda 141.000 dolardan daha fazla para kazandılar.
IQ'ları 110-115 aralığındaki deneklerle 150 ve üstü olan deneklerin yaşam boyu kazandıkları gelirde bir fark  tespit edilmedi.
3.Politik görüşle seks arasında doğru orantı olduğu görüldü.
Muhafazakar denekler ortalama 68 yaşında seks yapmayı bırakırken liberaller 80 yaşına kadar devam etti.
 
4. Çocukken anneleriyle ilişkileri iyi olan denekler olmayan deneklere göre ortalama yılda 87.000 dolar daha fazla para kazandılar. Anneleri ile ilişkileri iyi olmayan deneklerde  yaşlılıkta bunama daha çok görüldü. Deneklerde 75 yaşlarına geldiklerinde hayatlarından tatmin olma oranında bir değişiklik görülmedi.
 
5.Çocukluk çağında babasıyla ilişkileri iyi olan deneklerin hayatta dahaa az korku ve kaygı yaşadıkları ve 75 yaşına geldiklerinde hayattan memnuniyet düzeylerinin diğerlerine göre daha fazla olduğu görüldü.


Araştırmayı yürüten Vaillant "mutlu bir yaşamın sıırı"nı "mutluluk= aşk'tır" diye özetlerken çıkan genel sonuç mutluluğun sırrının hayat boyu yaşanan iyi ilişkiler olduğu belirtildi.

5 yorum:

  1. harika bir post olmus, ellerinize saglik!! En güzeli güzel iliskiler kesinlikle :)

    YanıtlaSil
  2. gerçekten doğru sonuçlar çıkmış insan ilişkileri akraba ilişkileri çok önemli. yine dini boyutta düşünürsek hatta direk benim aklıma bu boyut geldi dinimizde akraba ilişkilerini sıkı tutmamızı emrediyor ki bu ana-baba da olunca epey önemli bi nokta :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanki Amerika'yı tekrar keşfetmişler değil mi Esen:)

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.