Aile Dizimi Terapisi

Aile Dizimi Terapisi nedir? Aile Dizimi nasıl yapılır? Bu yazımda aile dizimi terapisi ile ilgili deneyimimi paylaşacağım.

aile dizimi ile ilgili görsel sonucu



1-2-3 Kasım 2019 tarihlerinde Ankara'da Uyanış Festivali vardı. Sadece 2 kasım cumartesi günü gidebildim ama dolu dolu bir gün geçirdim o gün. Giriş katında büyük bir konferans salonu ve standlar vardı, satış ve tantımların yapıldığı. Alt kat salonlarda da çok sayıda atölye yapıldı. Mesela ben Nefes Atölyesi, Para Enerjisi Atölyesi ve Aile Dizimi Terapisi Atölyesine katıldım.
Aile Dizimi Terapisi Atölyesi deneyimimi anlatacağım bu yazımda sizlere.  "Dedesi erik çalmış, torununun dişi kamaşmış" diye bir söz vardır , hiç duydunuz mu? Yani atalarımızın yaptıklarının nesilden nesile aktarılıp bizleri etkilediğini anlatır. Aile Dizimi Terapisi'nin de temel mantığı bu. Hayatımızda anlam veremediğimiz kısır döngüler, sebepsiz sorunlar yaşadığımızda bu sadece bizimle ilgili olmayabilir diyor bu yöntemin savunucuları.
Benim deneyimlediğim aile dizimi terapisinde aile dizimi yapılacak kişiyi kurayla seçti terapist ve o kişiye kısaca hayat hikayesini ve çözmek istediği sorunu anlattırdı. Terapist ona, kendisini temsilen birisini seçmesini söyledi ve anne, baba, kardeş, eş, çocuk, babaanne, dede,anneanne gibi ailesinden insanları temsilen de birilerini seçtirdi. Seçtiği kişiler orada olan , izlemeye gelmiş normal insanlardı. Bu kişiler aile diziminde "alan" denilen ortada bir yerde ayakta durdular. Bu kişilere roller verildikten sonra bir süre sonra  o kişiler temsil ettikleri kişilerin ruh haline büründüler. Duruşları, bakışları hatta nefes alışları bile değişti. Terapist başlamadan önce bize alana çıkan kişilerin ortak bilinçle bir şekilde bağlantıya geçerek temsil ettikleri kişinin kişiliğine büründüklerini anlattı. Çok ilginç bir deneyimdi benim için. Terapist alanda ki kişilere tek tek nasıl hissettiklerini sordu.  Benim katıldığım dizinde anne rolünü alan genç kızın duruşu ve nefes alışı değişmeye başladı ve yüzünde memnuniyetsiz bir ifade oluştu. "Kendimi hasta, mutsuz ve yalnız hissediyorum" dedi. Diğer insanlarda da daha az belirgin olsa de değişim oldu ve katılımcıların sözleri çok ilginçti. Gerçekten de kendilerini üstlendikleri rollerde ki kişiler gibi hissettiklerini söylediler.

aile dizimi ile ilgili görsel sonucu

Çalışma yaklaşık 1 saat sürdü ve 1 saatin sonunda dizilime katılan bir çok kişi ağladı. Terapist bunun şifalanma olduğunu söyledi. Hatta orada sadece izleyici olarak bulunanların bile(yani bizlerin) şifalandığını söyledi. Şifalanmanın, sorunun geçmişte yaşanılan hangi olaydan kaynaklandığının bulunmasından sonra iyileşmeye başlayacağını söyledi. "Ortaya çıktıktan sonra iyileşme kendiliğinden başlar" dedi.
Daha önce aile dizimi hakkında bir arkadaşımın deneyimini dinlemiştim ondan ve dizimden sonra hafiflediğini söylemişti. O zamandan beri gözlemlemek istediğim bir terapi şekliydi aile dizimi terapisi. Almanya'da aile dizimi terapisi ile ilgili çok sayıda araştırma varmış ve bu yöntemin bilimsel olduğundan bahsediliyor konuyla ilgili yazılarda.

aile dizimi ile ilgili görsel sonucu
İlginizi çektiyse sizde araştırabilirsiniz, geçmişinizden getirdiğiniz ne varsa , ki hepimizin olduğunu söylüyor bu terapinin savunucuları, şifalanması için. Ayrıca terapiyi yapan kişi hemen dizim açtırılmaması gerektiğini, önce izlenmesi gerektiğini de söyledi. 
Anlattıklarımdan daha fazlasını merak ettiyseniz sizde bir dizim çalışmasına katılabilirsiniz. Önerir miyim? diye sorarsanız bunun öneriyle olacak bir şey olduğunu düşünmüyorum. Yani genel mantığını anlattığım kadarıyla ilginizi çektiyse katılabilirsiniz. 

12 yorum:

  1. Çok merak edip fiyatların yüksekliğinden dolayı deneyimleyemediğim bir şey bu... Siz hangi terapist ile yaptırdınız?

    YanıtlaSil
  2. çok ilginç ilgilenicem teşekkür ederiim :)

    YanıtlaSil
  3. Değişik bir şey. İlgimi çekti ama ben sanırım katılamazdım.

    YanıtlaSil
  4. hımmmm bunu kendimiz çalışıp yapabiliyor muyuz yoksa illa ki atölye mi var yaniiii :) bişeyler okumaya başladım netten bulup da çok sempatik geldi bakalım. özellikle yani çevremizi tanımak ve insanlara yardım etmek için tabii :)

    YanıtlaSil
  5. Merak uyandırdı deneyelim:)
    Teşekkür ederim:)

    YanıtlaSil
  6. Benzer uygulamalar bazı Avrupa ülkelerinde terapistler tarafından yaygın olarak kullanılıyor, diye biliyorum.

    YanıtlaSil
  7. merhaba editör yeni keşif ettim
    uygun zamanda bana da beklerim
    başarılar

    YanıtlaSil
  8. Ilginç bir çalışma ☺️

    YanıtlaSil
  9. bu konuyu merak ediyorum gerçekten bir bakacağım,
    bu arada mim olayı vardı gece gece aklımageldi yılbaşlarında yapardık 2020 den ne bekliyoruz diye hadi yapalım yine

    YanıtlaSil
  10. hayat yazıyor bak mimledi seniii üstteki yorumda, unutmaaa, beni de mimledi bak dün daptııım :)

    YanıtlaSil
  11. Ben de bu yaz ilk kez bir Aile Dizimi deneyimledim. İzleyiciydim ama rol anlamında da katılımda bulundum. Hayatımın en enteresan ve en güzel günlerinden birini yaşadım. Göz atmak istersen blogda yazdım. İnanılmaz bir deneyimdi gerçekten de.

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.