Nietzsche Ağladığında Kitabı Hakkında

nietzsche ağladığında alıntılar ile ilgili görsel sonucu

Nietzsche Ağladığında, okuyalı uzun yıllar olmasına rağmen net hatırladığım ve ölmeden önce mutlaka okunması gereken kitaplar kategorisinde değerlendirdiğim bir kitap. . Beni çok etkileyen bir kitaptı. Ayrıca yazarın ilk okuduğum kitabı olduğu için sonrasında bu kitabı referans alarak Irvin Yalom'un bütün kitaplarını okumama sebep olmuştu. Kitapta çok geçen , sonrasında slogan gibi söylediğim cümle "kaderini seç ve sev" cümlesini bugün bile kitabın adını görünce aklıma gelir. 

Okuduğum dönem sıkıntılı bir süreç yaşadığım dönemdi. Bana çok iyi gelmişti kitap. Yaşadığım şeyleri anlamlandırmama yardımcı olmuştu. Mesela "insanlar hayat yolculuğunda size eşlik ederler ve bir süre sonra sizin hayatınızda ki misyonları bitip hayatınızdan çıkabilirler. Kendi hayat yolculukları artık sizinle değildir. Sizin de onlarla değildir. Bu onların iyi ya da kötü olduğu anlamına gelmez, hayatınızda ki görevlerini tamamlamışlardır sadece". Olaylara farklı açılardan bakmamı ve hayatıma dair farkındalıklar yaşamamı sağlamıştı. Böyle kitapları çok seviyorum, öğüt verir gibi değil de kahramanların yaşadıklarını kendi hayatınızla özdeşleştirerek kendi sorularınızı ve cevaplarınızı buluyorsunuz. 
Zaman zaman sosyal medyada kitaptan alıntılara rastlıyorum. Bende sevdiğim alıntıları paylaşmak istedim sizlerle. 

 nietzsche aÄŸladığında alıntılar ile ilgili görsel sonucu
 ALINTILAR:

-"...Daha derinlere inip motivasyonlarınızın kaynağını bulun! Hiç kimsenin bir şeyi sırf başka birisi için yapmadığını göreceksiniz. İnsanın bütün eylemleri kendisine yöneliktir, bütün hizmetleri kendisine hizmettir, bütün sevgisi kendisini sevmesindendir."
*''Belki de sevdiğiniz insanları düşünmektesiniz; ama daha derinlere inin... Sonunda, sevdiğinizin onlar olmadığını göreceksiniz. Siz, bu sevginin içinizde yarattığı duyguları seviyorsunuz. Siz arzuyu seviyorsunuz, arzu edilen şeyi değil...'

 nietzsche ağladığında alıntılar ile ilgili görsel sonucu

*“Hakikatın düşmanı yalanlar değil, inançlardır.”
*Demek istediğim şu: Biriyle tam bir ilişki kurabilmen için önce kendinle ilişki kurabilmelisin. Eğer kendi yalnızlığımızı kucaklayamazsak, inzivaya karşı kalkan olarak başka birini kullanırız. Yalnızca bir kartal gibi yaşayabilen insan, kimsenin kendisini seyretmesine ihtiyaç duymadan başka birine sevgisini verebilir; yalnızca o zaman o insan bir başkasının büyümesi ve gelişmesiyle ilgilenebilir.
*Kendinden hiç hoşlanmayan pek çok insan gördüm; bunlar önce başkalarının kendileri hakkında iyi düşünmelerini sağlamaya çalışırlar. Bunu başarınca da bu sefer kendileri de kendileri hakkında iyi düşünmeye başlarlar. Ama bu sahte bir çözümdür; bu başkalarının otoritesinin altına girmeyi kabullenmektir. Size düşen görev kendinizi kabullenmenizdir; benim sizi kabullenmemin yollarını aramak değil.

-"...Uçmak istiyorsunuz ama uçmaya uçmakla başlayamazsınız. Size önce yürümesini öğretmek zorundayım ve yürümeyi öğrenmenin ilk adımı, kendi kuralları olmayan insanın başkaları tarafından yönetilmek zorunda kalacağını anlamaktır. Başkalarının kurallarına uymak, insanın kendisini yönetmesinden çok hem de çok daha kolaydır."


10 yorum:

  1. Ben de sosyal medyada okumuştum bu baştaki paragrafı ve çok iyi gelmişti. Kesinlikle okumak isterim, çok teşekkürler Kadriye'ciğim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok seveceksin Müjde Abla bence, okuduktan sonra bir yorum postu yazarsan sevinirim.

      Sil
    2. Anlaştık..:)yalnız ne zaman okurum bir türlü göz doktoruna gidemiyorum, gözlüklerim ta 2001 yılından kalma ve kitap okuyamıyorum. :( bilgisayar ekranı kendiliğinden ışık saçtığı için ve puntoları büyültebildiğim için rahatım, tv de izleyebiliyorum ama kitap yazılarını seçemiyorum:( bir yıl önce yeğenim kitabın sayfasına takılan minik bir lamba aldı ama çok kötü bir tasarım, düşüyor durmuyor ve sürekli onu tutmam gerekiyor:(o da işe yaramadı parası boşa gitti:(

      Sil
  2. Ben de geçen hafta okudum ve çok sevdim. Gerçekten insana iyi gelen bir kitap...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunu okudum senin yazından sonra benim de aklıma gedi, bu çok sevdiğim kitap hakkında hiç bir şey yazmamış olduğumu fark ettim.

      Sil
  3. Bu kitabı yıllar önce okumuştum ben de ve çok etkilenmiştim, bana da çok iyi gelmişti.
    Alıntıların hepsi birbirinden güzel🖒 " siz arzuyu seviyorsunuz arzu edilen şeyi değil " cümlesi ne kadar da doğru😊

    YanıtlaSil
  4. yalom evet okudum bunu. etkilenmesem de fena diildi yanii su gibi aktı gitti :)

    YanıtlaSil
  5. olaylara farklı bakış açısı geliştirmemi sağlayan kitapları okumayı çok seviyorum. Buna da bakacağım

    YanıtlaSil
  6. Paradigmaları kökten değiştirecek bir kitaba benziyor, teşekkürler Kadriye Hanım.:)

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.