Türk İnsanının D Vitamini Düşük

d vitamini canan karatay ile ilgili görsel sonucu


Yeni başladığım iş yerinde bir uygulama varmış, çok güzel. Her personel için bir sağlık dosyası tutuyorlarmış ve yılda bir tüm testlerinizi yaptırıp dosyanıza koyuyorlarmış. Hatta takip edilecek bir rahatsızlığınız varsa onu bile zamanı geldiğinde hatırlatıyorlarmış.
Bazı iş yerlerinde düzgün uygulanıyormuş bu ama ben yıllardır çalışıyorum ilk defa denk geldim. Ve çok beğendim. Çünkü sağlık bakanlığına bağlı bir kurum burası, sağlığın bakanlığı kendi çalışanlarının sağlığına önem vermeli bir tık daha sanki:)

d vitamini canan karatay ile ilgili görsel sonucu

Neyse efendim testler sonucunda D vitaminim alt sınırın biraz üzerinde , normal değerler arasında çıktı. Son bir haftadır bütün vücudumda ki kemikler ağrıyordu. Normal değerler arasında çıktığı için D vitamini takviyesi yazmadı doktor ama 10-43 arası normal değer olarak belirlenmiş. Ancak "D vitamini değeri kaç olmalı?" diye araştırdığımda normal sağlıklı bir insanın en az 50 civarı olması gerektiği bilgisini buldum. Sonra aklıma Cana Hoca geldi. Bu konuda bir sürü videosu var. Sonuç olarak D vitamini takviyesi kullanmaya karar verdim. Dört gündür kullanıyorum ve kemik ağrılarımın geçtiğini, kronik yorgunluğumun azaldığını gözlemledim.
Türkiye gibi çok güneş alan bir ülkede nasıl oluyor da bu kadar çok insanın D vitamini düşük olabiliyor anlam vermek güç ama öyleymiş maalesef. Canan Hoca diyor ki bu konuda "yüksek koruma faktörlü güneş koruyucular kullandığımız için, güneş ışınlarının zararlı olduğu söylenen öğlen saatlerinde dışarı çıkmadığımız için, yanlış beslenme vb.... kaynaklanıyor".

d vitamini canan karatay ile ilgili görsel sonucu

D vitamini ile ilgili araştırmalarımdan bulduğum bilgileri derlediğim bir yazı daha yazacağım. Çünkü benim ağrılarım geçti ve belki sizde de eksikliği vardır da fark etmenizi sağlar. Tabi ben sadece kendi deneyimimi yazıyorum, siz de öyle yapın demiyorum kimseye. Yoksa çıkar birileri kızar, insanları yanlış yönlendirme der:)
İnsanların artık yanlış yönlendirilmelerinin, kandırılmalarının çok kolay olmadığını düşünüyorum. İnternet varken, youtube varken insanlar körü körüne bir şeyler alıp kullanmazlar zannımca. Öyle de yapmamalılar zaten. Herkes bilinçli olmak durumunda.

d vitamini canan karatay ile ilgili görsel sonucu

D vitamini o kadar önemli ki hayatımızda hiç bilmiyoruz. Mesela depresyonu tetikliyormuş azlığı, kronik yorgunluğa sebep oluyormuş, kemik ağrısına ve hatta kansere bile sebebiyet veriyormuş.
Yani bu tarz şikayetleriniz varsa bir test yaptırmanız mantıklı olur. Test değerleri konusunda da doktorlarla konuşmak ta iyi olur. Herkesin bünyesi farklı. İhtiyaçları farklı.
Sonuç olarak ben kendimi daha iyi hissediyorum. Birilerinin de işine yararsa bu bilgiler mutlu olurum.



15 yorum:

  1. En son çekap yaptırdığımda benimkisi de eksik çıktı.. Hatta Metehan'ınki de eksikmiş.

    YanıtlaSil
  2. Bende durum nasıl acaba? Merak ettim.
    Yanlış yönlendirme her zaman olacaktır zannımca.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yanlış yönlendirme konusunda uyanık olmak zorundayız Arif Bey.

      Sil
  3. Bende de D vitamini hep eksik çıkar. Bu yazı çok faydalı oldu. Çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eksik olmasının zararları varmış, tamamlamak gerek.

      Sil
  4. evet önemli, eskiden güneşe çık bol bol alırsın derlerdei.Şimdi öğlen güneşi yok tam şu saatlerde çıkın falan deniyor.Şaşırdık.
    Bilgiler için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok fazla bilgi kirliliği var. İyi araştırmak lazım sanırım.

      Sil
  5. Ben kış aylarında düzenli kullanıyorum yoksa en alt seviyenin de altına düşüyor, en kötüsü artık gençlerde de başladı. Güneş koruyucusu vs.'nin tek neden olduğunu sanmıyorum çok geniş bir yelpazede insanda görülüyor biri bunu ciddi ciddi araştırsa iyi olur. Elinize sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle araştırılmalı, insanların kafası çok karışık.

      Sil
  6. ay saol yaa bunu dikkate alayım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim canım, faydalı olursa ne mutlu.

      Sil
  7. Ben de takviye aliyorum kisin bizde günes de pek yok. Isyerindeki uygulama iyiymis 😊

    YanıtlaSil
  8. en son ölçümde benim de eksik çıkmıştı.....

    YanıtlaSil
  9. İşyerindeki uygulama harikaymış, keşke tüm işyerlerinde olsa...

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.