Kortizol Nedir? Zararları , Faydaları Nelerdir?

Geçtiğimiz hafta iş yerinde stresli bir durum yaşadım. O günden beri midem ağrıyor. Ve anladım ki karın bölgesi yağlanmamın , göbek yapmamın sebebi de hep bu stres:) Vücudumuza neler yapıyoruz stres yaşayarak, kafamıza takarak ve kendimizi gererek. Gerçekten de stres adrenal bezler tarafından üretilen kortizol hormonunun salgılanmasına yol açıyor. Yani kendimizi stresli, depresyonda, öfkeli, endişeli vb... hissettiğimizde salgılanıyor kortizol hormonu. 
Kortizol hormonu nedir? 

Kortizol, böbrek üstü bezinin kabuk bölgesinde üretilen, vücudun strese gösterdiği tepkiyle ilişkili bir kortikosteroid hormondur. Vücudumuzun bir işlevi yerine getirebilmesi için hangi tür enerjinin gerektiğine karar vererek enerjiyi düzenler. Kan basıncını ve şekerini artırır, kadınlarda kısırlığa neden olur ve bağışıklık sistemini baskılar. Kortizol en genel anlamda, stres etkenine vücudun vermiş olduğu bir tepki olarak kabul edilmektedir.Kortizol kan şekeri düzeylerini, yağ-protein ve karbonhidrat metabolizmasını, bağışıklık yanıtlarını, kan basıncını, merkezi sinir sistemi aktivasyonunu kontrol eder.
Kortizol, yağları yağ rezervlerinden kaslara taşıyarak enerjiyi harekete geçirmeye yardımcı olur. Ancak kötü yaşam tarzı ​​ve kötü beslenme alışkanlıkları nedeniyle, vücut sürekli bir stres durumunda olabilir ve bu da çok fazla korizol üretimine yol açar. Aşırı kortizol kalp hastalığı riskini arttırır ve aynı zamanda kilo alımına (özellikle karın bölgesinde ve iç organlarda yağ birikmesine) neden olur.Kortizol tarafından sağlanan enerji ters etki yaratabilir yani vücut gün içerisinde aktiftir ve dinlenemez, gece olunca da aşırı hormonlar rahatlamaya izin vermez. Uyumakta güçlük çekilmesine sebep olur.


Vücudunuzda Kortizol Seviyesinin Fazla Olduğunu Gösteren Belirtiler:
* Ani kilo artışı. Kortizolün arttığını göstereen ilk semptomlardandır. Özellikle vücudun üst kısmında belli olur. Sırt, omuzlar ve göğüs bölgelerinde yağ birikir.
* Yüksek kortizol kas ve kemikleri etkileyerek kemik yapısını zayıflatabilir.
*Bağışıklık sistemini düzenleyen timüs bezi yüksek kolesterolden etkilenir. Hücrelerin ölümüne ve bağışıklık sisteminin kendi vücuduna saldırmasına sebep olabilir. Astım ve allerji semptomları görülebilir. 



Kortizol Seviyesini Kontrol Altında Tutmak İçin Yapılması Gerekenler:

*Kortizol seviyesini kontrol altında tutmak için vücudun strese tepkisini azaltmanız gerekir. 
  Stresle başa çıkmayın öğrenmeniz gerekir. 
* Kendinize vakit ayırın. Hobi edinin, sizi rahatlatan şeyler yapın,  hayal kurun, günlük tutun
* Spor yapın, yoga yapın
* Nefes egzersizleri yapın 
* Meditasyon yapın
* Alkol kahve , işlenmiş gıdalar ve kızartmalardan uzak durun 
*Magnezyum, B vitamini takviyesi kullanabilirsiniz.
*Yeterli ve kaliteli uyuyun.
* Sizi iyi hissettiren insanlarla berber zaman geçirin. Yargılayan, negatif konuşan insanlardan uzak durun.


7 yorum:

  1. Tavsiyelere mutlaka uyacağım Onemsemedigimiz durumlar hastalık olarak çıkıyor kalemine saglik

    YanıtlaSil
  2. stereste alkol gibi tüm kötülüklerin anası.

    YanıtlaSil
  3. benim kilolarım karın bölgemdeki yağlar nasıl oluştu şimdi çok iyi anladım çok şükür ki 1,5 yılda metabolic balance la kurtuldum kilolarımdan stresle başetmenin en iyi yolu ne yapıp edip kilolardan kurtulmak hobi edinmek ve açıkhavada bol bol yürüyüş...harika bilgilendirici bir yazıydı çok ama çok teşekkür ederim...yazıcıdan çıkarıp saklayacağım bu harika yazıyı...sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  4. Her ne kadar kontrol altina alsak da stresi tamamen yokedemiyoruz 🙄

    YanıtlaSil
  5. güzel bir paylaşım olmuş...

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.