İntermittent Fasting- Aralıklı Beslenme

intermittent fasting türkçe ile ilgili görsel sonucu
Son zamanlarda bende ki trend bu. Aralıklı beslenme . Yani yaklaşık 13-14 saat açlık dönemlerinden sonra10 saat içerisinde yemek. Önce intermittent fasting-aralıklı beslenme ile nasıl tanıştım anlatayım. Aslında bir tür oruç gibi bu beslenme şekli ama su içebiliyorsunuz, sıvı şeyler tüketebiliyorsunuz, sadece katı beslenemiyorsunuz . Diyet sitelerini araştırırken geçen yıl hakkında bir şeyler okumuştum ama uygulamanın çok zor olabileceğini düşünerek yapmaya yeltenmemiştim. Sonrasında Gündem Özel'in bir programında Profesör Dr. Yavuz Yörükoğlu bahsetti bu besleenme şeklinden,  hatta öyle çarpıcı şeyler söyledi ki ilk o zaman yapabileceğimi düşünmeye başladım. Mesela dedi ki; "kahvaltı günün en önemli öğünüdür yalanını yıllar önce Amerika' da bir süt firması ürünlerini satmak için , bir adama doktor forması giydirip süt içerken "kahvaltı günün en önemli öğünüdür" sloganını söyletmesiyle başlamış, yani araştırmalarım sonucunda bunun bilimsel  bir alt yapısı olmadığını gördüm ve nereden çıkmış diye araştırdığımda bu reklamı buldum. İnsanlar uyanır uyanmaz bir şeyler yemek zorunda değil, hatta uyandıktan sonra uykuyla birlikte geçen 13-14 saat süresinde aç kalmanın ideal kilo ve genç kalmada çok etkili olduğuna dair çok sayıda araştırma bulunuyor. İnsan aç kaldığında insülün direnci dengelenir, büyüme hormonu salgılanır ki bu bizim genç kalmamızı sağlayan şeydir. Yani genç ve fit kalmak isteyenler en az 13-14 saat açlık periyotları yapmalıdır". Çok çarpıcı değil mi? Günümüzde herkes fit olmak ve genç görünmek istiyor.
Ä°lgili resim

Bahsettiğim programdan sonra da denemeyi düşünüp yine vazgeçmiştim. Geçenlerde sosyal medya kafe de bir diyet listesi gördüm. 15 günde 9 kilo verdiren, metabolizmayı hızlandıran diyet diyordu. İçeriğine baktığımda protein diyeti gibi bir diyet olduğunu gördüm ama sabah kahvaltısında kahve vardı ve özellikle ilk gün kahvaltıya yer vermemesi dikkatimi çekmişti. Bir süre bu diyeti yaptım. Aç karnıma kahve içebileceğim hiç aklıma gelmemişti hatta şekerim düştüğü için yapamam sanıyordum. İkinci gün neskafenin yanında tost ekmeği  dilim yiyebiliyorsunuz ama ben sonraki günlerde de yemedim. Diyeti yaparken aslında sabahları bir şey yemeden çok rahat durabildiğimi fark ettim. Ben zaten uyanır uyanmaz kahvaltı edebilen biri değilim. Biraz uyanıp kendime gelmem gerekiyor. Yani düşündüğüm kadar zor olmadı o kadar süre aç kalmak ve açken kahve içmek. Hatta yapabildiğim en kolay diyet bile diyebilirim. 
Bu tür beslenme ile ilgili yazılar okudum, videolar izledim. Avrupa ve Amerika'da oldukça popüler bu tip beslenme şekli. Yapanlar faydalarını anlata anlata bitiremiyorlar. Sonuç olarak son dönem böyle besleniyorum ve zorlanmıyorum. 
Diyetle ilgili bazı şeylerden bahsedecek olursam ilginç bir bilgi olarak; "her zaman gece yemek yemeyin derler ama asıl yapılması gereken 13-14 saat açlık dönemleridir" diyor bu diyeti öneren bir doktor. Bazıları bu açlık döneminin 16 saat olduğunu yazmış ya da anlatmış. Belki ileride 16 saati de denerim ama şimdilik 13-14 saatlik periyot halinde yapıyorum.
Gelişmeleri yazacağım zaman zaman. Ama yine de siz doktorunuza danışmadan bu diyeti uygulamayın uyarısını yapayım. Çünkü her insan farklı ve birimize iyi gelen herkese iyi gelmeyebilir. 

7 yorum:

  1. Herkesin metabolizması böyle bir beslenmeye uyum sağlayabilir mi bilmiyorum.Size iyi geliyorsa doğrudur sizin için o zaman bence :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir çok uzman insanların geneli için şifa kaynağı olduğunu söylüyor ama yinede araştırmak lazım Yeşim.

      Sil
  2. Teyzemin kızı günde bir öğün yer. Kahvaltı yapmaz zaten. Meyve, kuru ywmiş falan yiyor sanırım onun haricinde. Ben onu bildim bileli inceciktir. Üstelik de genceciktir. Ben de iki öğünle kilo vermiştim geçen sene. Az ye sık ye bana uymuyor aç olduğumu hissetmeden kilo veremiyorum. En azından akşamdan sabaha ağzıma bir şey koymamam lâzım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canan Karatay da 2 öğün yiyin diyor Handan 3 öğün hastalıktır diyor.

      Sil
  3. Az ve sık yemek kesinlikle bana göre de değil. Hatta bedenime en iyi gelen şeyin günde 2 öğün beslenme olduğunu keşfettim. Ama kahvaltı yapmayı sevdiğim için bana zor gelen bir beslenme tarzı olabilir.

    Merak ettim sonuçlar ne olacak. Bizi de bilgilendirirsin değil mi?

    YanıtlaSil
  4. sanırım duygusal açlık sorunum var :( uzun süre aç kalamıyorum

    YanıtlaSil
  5. Uzun aclik süreleri cok ise yariyor 😊

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.