I, Tonya Film Yorumu


Salı gecesi Cer Modern Açık Hava Sineması'nda "I, Tonya" filmini izledik. Bu kadar etkileneceğimi hiç düşünmeden hatta filmi pek beğenmeyeceğim ön yargısıyla gitmiştim filme. Çünkü daha önce aynı mekanda izlediğim film bir sanat filmiydi ve biraz sıkılmıştım açıkçası. Gerçek hayat hikayesi olması ayrıca üzücü.
I, Tonya , Tonya adında buz pateni sporcusu bir kızın hayatını anlatıyor. Bir anne bir kızın hayatını nasıl mahveder onu gösteriyor. Öyle üzüldüm ki anlatacak kelimeler bulamıyorum filmi.  O anneden nefret ettim film boyunca. Sürekli sigara içen , 6 koca eskitmiş, sevgi göstermeyi bilmeyen bencil ötesi bir kadın. Her zaman "anneler çok önemli" derim , bu film bunun son derece çarpıcı bir ispatı gibi. Kızını 4 yaşında buz pateni pistine götürüyor ve iyi bir buz patenci oluyor Tonya. Ama annesinden hiç sevgi görmüyor, hatta şiddet görüyor. Sonra da annesinin deyimiyle "ona ilk güzelsin diyen adamla" evleniyor. Ve tahmin edin ne oluyor? Kocasından da şiddet görüyor. Adam Tonya'ya vurdukça içim acıdı resmen. 

ı tonya ile ilgili görsel sonucu

Doğru dürüst bir eğitimi yok, tek bildiği buz pateni. Oldukça  da başarılı ama jüriden çok iyi puanlar alamıyor. Bazı sahnelerde buna isyan etmesi  , jüriye neden diye sorması çok hüzünlüydü. En son jüriden bir adama "beni sevmediğinizi biliyorum , ama patende çok iyiydim neden bana düşük puan verdiniz?" diye soruyor ve adam "muhtemelen bu söylediğimi daha sonra inkar edeceğim ama mesela sadece kaymak değil, biz düzgün bir Amerikan ailesi istiyoruz" diyor ve Tonya "ama ben düzgün bir amerikan aileden gelmiyorum" diyor. 
ı tonya ile ilgili görsel sonucu

Film oyuncuların anlatımlarına da yer veriyor ara ara sahnelerde. Dünya şampiyonu olduğunda "bütün dünya beni sevmişti, sadece 1 dakikalığına" cümlesi de içimi parçaladı:( 
Tonya biraz kaba, hareketleri hiç zarif değil bu yüzden insanlar ondan uzak duruyorlar gibi bir imaj çizilmiş. Sonrasında kocası geri zekalı bir arkadaşıyla birlikte hayatını mahvediyor kızcağızın. Ama bence ilk önce annesi mahvediyor:(

ı tonya ile ilgili görsel sonucu

Oyunculara gelirsek; filmin sonunda gerçek kahramanları da gösterdiler , bence cast çok iyi. Çok uygun kişiler bulmuşlar fiziksel olarak ve duruş olarak. Çok başarılı buldum oyuncuları. Başrol oyuncusu harika oynamış, oynamamış yaşamış resmen. Offf ne bileyim çok üzüldüm kızcağıza, ama bu haksızlık diye bağırmak geldi içimden filmin sonunda. Ama hayat böyle :(((
Birde benim yaş dönemimdekilerin hatırlayacağı buz pateni şampiyonu "Katerina Wit" vardı filmde. Sanki eski bir arkadaşımın adını duymuşum gibi hissettim adını duyduğumda.
Yani demem o ki filmi izleyin, izlettirin. Anneler izlesin özellikle. Çocukların hayatlarına neler yapabilecek güçte olduklarını görsünler ve ders alsınlar filmden. Ve sevgi, önce anne sevgisi sonra diğer insanların sevgisi. Öyle önemli ki. Aslında tek istediğimiz sevilmek ve onaylanmak. 
Önce kendimizi sevip onaylayalım, sonra da en yakınımızdakileri.




9 yorum:

  1. izlerdim eskiden harika bir patenciydi filmi izlerken çok üzüldüm bütün o yeteneği harcanmış..

    YanıtlaSil
  2. kesinlikle izleyeceğim filmi
    çok merak ettim

    Allah her isteyene çocuk versin derler ya
    Ben demem
    Allah taşıyabileni anne baba yapsın

    Sevgiler

    YanıtlaSil
  3. izleyip benim de bayıldığım film. unutulcak gibi değil :)

    YanıtlaSil
  4. Daha önce niyetlenip bulamamıştım bu filmi. Yeniden bakmalı nete. Merak ettiğim bir film...

    YanıtlaSil
  5. Anne nasıl oynamış ama?

    YanıtlaSil
  6. Oyuncular döktürmüşlerdi bu filmde ve kesinlikle çok başarılı bir katarımdı.
    İyi ki izlemişsin ♥

    YanıtlaSil
  7. İnsanların yapamadıklarını bir başkasından beklemesi çok korkunç.
    Başarısıyla, kariyeriyle sevilme ihtiyacı ise duygularımızı örselemeye yeter.
    Paylaşım adına teşekkürler:)

    YanıtlaSil
  8. katerina wit benim de çocukluğumun kahramanıydı
    bu filmi merak ettim
    ama anneye gıcık olacağım kesin

    YanıtlaSil
  9. Merak ediyorum ama daha firsatim olmadi izlemeye 😊

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.