İsminiz Hayatınızı Etkiliyor mu?

Ä°lgili resim
İsminizi seviyor musunuz? Ya da isminizin anlamının sizin kişilik özelliklerinizle uyumlu olduğunu düşünüyor musunuz? Bir düşünün bakalım. Eskiler bir bebeğe isim koyduklarında eğer çocuk hasta olursa "isim ağır geldi" der ismini değiştirirlermiş. İsmi taşıyamamak diye de bir şey var yani, çok ilginç değil mi?
Online anket sitesi Tellwut'ta 2013 yılında yapılan "İsminizi seviyor musunuz?" anketine katılanların %73'ü "evet" demiş. Yani genel olarak insanlar ismini seviyor diyebiliriz. Sürekli duyduğumuz için alışkanlıkta olabilir tabi. Bir de dünyada duymaktan en çok hoşlandığımız şey kendi ismimizmiş, biliyor muydunuz? 
komik isim ile ilgili görsel sonucu
Geçen yıl ABD'de yayımlanan Kişilik ve Sosyal Psikoloji Dergisi'nde yer alan bir araştırmada, araştırmacılar insanların fotoğraflarını deneklerin önüne koyarak  4 kişilik olası isim listesinden, fotoğraftakilerin adını tahmin etmelerini istemişler. Denekler tahminlerinde yüzde 38 oranında başarıya ulaşmış. (Matematiksel olarak yüzde 25 tutturma şansları vardı). Araştırmacılar buna benzer diğer çalışmalarda da benzer sonuçlar buldu. 
Kişilik ve Sosyal Psikoloji Dergisi'nde State University of New York akademisyenleri tarafından 2002'de yayınlanan bir başka araştırma ise insanların kendi isimlerine benzeyen yerlerde oturduklarını ve benzer isimli meslekleri olduğunu iddia ediyor. Mesela Louis isimli kişilerin St. Louis'de herhangi birinden daha çok oturduklarını söylüyorlar.  Aynı araştırmada Dennis ve Denise'lerin daha çok dişçi (dentist) olduğu savunuluyor. 
İncognito isimli çok satan bir kitapta okumuştum. Kendi isminizde bulunan harfleri içeren isimli partner seçme olasılığınız çok yüksekmiş. Yani isminizde geçen en az 2-3 harf eşinizde ya da sevgilinizin isminde de geçiyormuş. Bakın bakalım sizinki öyle mi?
Ä°lgili resim
1948 yılında Harvard Üniversitesi'nde iki profesör, son zamanlarda mezun olmuş kişilerin isimlerinin akademik performansları üzerinde herhangi bir etkisi olup olmadığına bakarak 3 bin 320 erkekle ilgili bir çalışma yayınladı. Sıra dışı isimleri olan erkeklerin, daha yaygın isimlere sahip olanlardan daha fazla sigara içtikleri veya psikolojik nevroz belirtilerinin ortaya çıkma olasılıklarının daha yüksek olduğunu buldular. Nadir isimlerin, taşıyıcılarında olumsuz bir psikolojik etkiye sahip olduğu sonucu çıkarılabilir.  Ama  aksi görüşler de ortaya çıktı. 1984'te, psikolog Debra Crisp ve meslektaşları, daha yaygın isimlerin daha çok beğenilmesine rağmen bir kişinin eğitim başarısı üzerinde hiçbir etkisi olmadığını söyledi. Eğitim başarısı bir yana, 2004'te yapılan bir araştırmada Chicago ve Boston gazetelerinde yer alan ilanlara 5 bin başvuru yapıldığı ve  daha çok beyazlarla özdeşleşen isimlerin siyahlara oranla yüzde 50 fazla geri dönüş aldığını buldular. Aslında bu durum tüm dünyada aynı.  Mesela, 2006'da Stockholm Üniversitesi'nde   yapılan araştırmada, Slav, Asyalı ya da Afrikalı isimleri İsveççe isimlerle karşılaştırdı. Araştırmaya göre, yeni isimler alan göçmenler, diğerlerinden ortalama yüzde 26 daha fazla kazanç elde ettiler. İsimler tüm dünyada olduğu gibi İsveç'te de yoruma açıktı. 
Friedrich Nietzsche ne demiş: Doğrular ve yanlışlar yoktur, sadece yorumlar vardır.


20 yorum:

  1. ben seviyordum da şimdi eşimin soyadı ile birleşince komik oluyor Meltem SERT SİVRİ :) Adı Selvi soyadı Boylu olan arkadaşm var mesela ilk facede gördüğümde takma isim sanıp ne saçma demiştim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben eşimin ve benimkini söylemeyeyim bile Meltem o derece komik

      Sil
  2. Ne güzel bir paylaşım bu. Zevkle okudum. Isimlerin büyüsüne ben de inanıyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok Teşekkürler Yıldız mutlu oldum yorumuna

      Sil
  3. İsimlerimizin karakterimize etkisi olduğunu düşünenlerdenim. Kaç Şebnem tanıdıysam bugüne kadar hep biraz deli doluydular mesela :)
    Ama asıl ilk karikatür bombaymış :)) Kızılderili olsam bana nasıl bir isim koyarlardı acaba :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hmmm tanıdığım Şebnem'leri düşündüm ve evet biraz öyleler:)))

      Sil
  4. İsmin karaktere etkisi var ya aynı isimde insanlar benziyorlar

    YanıtlaSil
  5. ha haaaaa görseller iyiydiiii :)

    YanıtlaSil
  6. Benimki halamın adıymış. Küçükken ölmüş. Niye bana özel isim düşünülmedi diye hiç ısınamamışımdır..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Peki mutlu bir insan mısın adının etkisi var mı sence?

      Sil
  7. İsim analizlerine inanıyorum. Bence karaktere etki ediyor. Güzel bir yazı olmuş :)

    YanıtlaSil
  8. İsmimi soyadımı çok severim. Evlenince de şansıma eşimin soyadı güzel oldu..şu an adım sanatçı ismi gibi bence ha ha :)
    isimlerin enerjisine önemine inananlardanım ben de..

    YanıtlaSil
  9. Saçma bir isim duyduğunda Teyzem derdi ki; çocuk bulmuşlar isim bulamamışlar
    Anlamı olmalı ismin
    insanı etkilediğini düşünenlerdenim ben de
    Güzel isim koymalı
    Allahtan kızılderililer gibi bir kahramanlıktan sonra ismimiz konulmuyor :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teyzenin yorumuna bayıldım Fatmacığım:)

      Sil
  10. İsim bence de insan üzerinde etkili... Burdan anne babalara sesleniyorum, lütfen çocuklarınıza güzel isimler koyun...

    YanıtlaSil
  11. Ben inaniyorum ismin kisiyi etkiledigine.

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.