Hangi Bitki Çayı Neye İyi Geliyor?

Hangi bitkisel çay hangi rahatsızlığa iyi gelir?

Ne varsa doğada var. Ama bitki çaylarınıda bilinçsizce kullanmamak gerekiyor. Bazı sıkıntılara iyi gelen bitki çayları yukarıdaki fotoğrafta mevcut. Deneyin isterseniz.
Yalnız küçük bir uyarı doğal diye zararsızdır diyemeyiz. Sonu. olarak ilaçlarda bitkilerden yapılıyor. Herşeyin olduğu gibi bitki çaylarının da fazlası zarar. Günde 2-3 fincanı geçmemesi gerektiğini söylüyor uzmanlar.

IHLAMUR: Soğuk algınlığı ve gribe karşı en yaygın olarak kullanılan bitkidir. Öksürüğün yumuşamasına yardımcı olur. Bunun yanı sıra kabızlığın önlenmesinde de etkilidir. Çocuklara 6. aydan sonra doktor önerisiyle günde 1 veya 2 kez yarım kahve fincanı kadar verilebilir.
REZENE: Sindirimi kolaylaştırıcı, gaz giderici ve süt artırıcı etkileri nedeniyle anneler tarafından en sık kullanılan bitkilerdendir. 6. aydan önce ve özellikle yenidoğan döneminde bebeğe vermek yerine annenin tüketmesi daha doğrudur.
ANASON: Gaz giderici, sindirimi kolaylaştırıcı ve sakinleştirici etkisi vardır. Emzirme döneminde bebeğe doğrudan verilmemeli, anne içmelidir.
PAPATYA: Mide kramplarına ve uykusuzluğa iyi gelen bir bitkidir. Rahatlatıcı etkisi vardır. Çocuklara 6. aydan sonra doktor önerisiyle günde 1-2 kere yarım fincan verilebilir. Ancak bazı papatya türlerinin zehirli olduğunu unutulmamalı ve açıkta satılan papatya çayları tercih edilmemelidir.
ADAÇAYI: Soğuk algınlığı için en çok kullanılan bitkilerden biridir. Ancak östrojen yani kadınlık hormonu içermesi ve içeriğindeki diğer etken maddelerin yan etkileri nedeniyle 2 yaş altındaki çocuklara önerilmemektedir.
NANE: Spazm giderici etkisi bulunmaktadır. Bulantı ve kusma durumunda nane-limon çayı hem yetişkinler hem de çocuklar için kullanılan geleneksel içeceklerden biridir. 6 aydan büyük bebeklerde kullanabilir.
IHLAMUR: Soğuk algınlığı ve gribe karşı en yaygın olarak kullanılan bitkidir. Öksürüğün yumuşamasına yardımcı olur. Bunun yanı sıra kabızlığın önlenmesinde de etkilidir. Çocuklara 6. aydan sonra doktor önerisiyle günde 1 veya 2 kez yarım kahve fincanı kadar verilebilir.
ZENCEFİL:

Sindirime yardımcıdır.
Mide bulantısı, kusma ve baş dönmesine iyi gelir.
Taze limon suyu damlatılarak demlendiğinde ve bal eklendiğinde bağışıklık sistemini destekler.
Soğuk algınlığına karşı toz tarçınla hazırlanmış çay etkilidir.
KUŞBURNU:
C vitamini açısından en zengin meyveler arasındadır.
Bağışıklık sistemini destekler.
Cilt ve doku hastalıklarına iyi gelir.
Adrenal fonksiyonunu düzenler.
YASEMİN:
Everji verir.
Yağ yakımını hızlandırır.
Strese karşı etkilidir.
Ağız kokusuna iyi gelir.
Sırt ağrılarına karşı içilebilir.
Kas spazmlarına iyi gelir.
Kolesterolü düşürür.
Rahatlatır.


5 yorum:

  1. Mürver çiçeğini ilk defa duydum....

    YanıtlaSil
  2. Adaçayı boğaz ağrısına iyi geliyor diye biliyorum.

    YanıtlaSil
  3. Ya resmen ilac bu otlar, ilac! Bogazim agridiginda ada cayim olmazsa olmazimdir benim.

    YanıtlaSil
  4. Bitki çaylarını seviyorum ve çizimlere bayıldım.
    Bir de ne ne zaman içilmemeli postu yapsana adaş
    Adaçayı hamilelikte iyi ama emzirirken kötü mesela. Sütü azaltıyo gibi

    Sevgiler

    YanıtlaSil
  5. Seviyorum doğal bitki çaylarını :)

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.