DEHB Tedavisinde İlaç Kullanımı ve Destekleyici Yöntemler

Merhaba
Yeni bir internet sitesinde yazmaya başladım. www.newspdr.com . İlk yazımı sizlerle de paylaşmak istedim. Yüksek Lisans tez konum Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu'nun tedavi yöntemleri hakkında.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
DEHB Tedavisinde İlaç Kullanımı ve Destekleyici Yöntemler
Son zamanlarda çok sık duyduğumuz rahatsızlıklardan birisi Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu. En çok araştırılan davranış bozukluklarından biri olmasına rağmen teşhisi ve tedavisi konusunda fikir birliğine varılamamış bir rahatsızlık. Eskiden hastalık olarak tanımlanmayan aşırı hareketlilik, yaramazlık olarak tanımlanan davranışları gösteren çocuklar için “çocuktur, yaramazlık yapar” denilirken, günümüzde DEHB tanısı alarak ilaç tedavisine başlanabiliyor.
Bu rahatsızlık ayrıca toplum tarafından zeka göstergesi olduğu düşünülerek aileler tarafından övünme gerekçesi gibi algılanıyor. Aslında DEHB’nin zeka ile bir ilişkisi olmadığını gösteren çok sayıda çalışma bulunmakta. Yani “DEHB’li çocuk çok zekidir ya da değildir” gibi bir yorum yapılamaz.
DEHB’nin üç alt tipi bulunmaktadır:
1. Dikkat Eksikliğinin Ön Planda Olduğu Tip
2. Hiperaktivitenin (aşırı hareketlilik) Ön Planda Olduğu Tip
3. Karma Tip
DEHB’nin tedavisinde stimülan grubu (ritalin, concerta, vb…) ilaçlar kullanılmakta. Ancak özellikle Amerika’da bu ilaçların yan etkileri konusunda tepkiler ve farklı görüşler var. Yapılan çalışmalar sonucunda ilacın dürtüselliğin ön planda olduğu tip DEHB’de etkili olduğu, dikkat dağınıklığının ön planda olduğu DEHB’de etkisinin olmadığı yönünde sonuçlar mevcut. Yani ilaç dürtüselliği baskılıyor, çocuk oturup dersi dinliyor ama dikkatini arttırması ya da akademik başarısına bir etkisi yok. Ayrıca yan etkileri çok fazla. Bu sonuçlar ilaç kullanan ailelerde soru işaretlerine sebep oluyor.
Teşhis konulması konusunda da sıkıntılar mevcut. Bu rahatsızlık çocuk okula başladığı 7-8 yaşlarında ortaya çıkıyor ve özellikle öğretmenlerin uyarısıyla ya da ailenin çocuğun derslerinde sıkıntı yaşaması sebebiyle Psikiyatri Kliniklerine başvurması ile teşhis konuluyor. Ancak teşhisi koymak için tüm dünyada geçerli hiçbir test, tahlil yada görüntüleme (röntgen,mr,ultrason vb….) gibi bir yöntem mevcut değil. Kliniğe başvuran çocukların ailelerinin şikayetleri ve öğretmenlerine gönderilen bir test sonucu karar veriliyor.
Ayrıca teşhis konulurken çocuğun yaşadığı dönemin bir özelliğinin olup olmamasına bakılmalı, örneğin çocuğun bir kardeşinin olması ya da ailede yaşanan bir değişiklik çocukta
geçici dönem DEHB belirtileri görülmesine sebep olabiliyor. Yani bu semptomların çocuğun farklı ortamlarında görülmesi ve makul bir süre gözlemlenmesi gerekiyor.
Destekleyici yöntemlerin en etkin olanlarından bir tanesi Anne-Baba Eğitimi. Tedavinin başarısında hekimin dışında öğretmenler ve aileye de önemli görevler düşüyor. Bütün bozuklukların tedavisinde amaç, çocuğun yaşam kalitesini yükseltmektir ve tedavinin başarısı tek başına ilacın başarısına bağlı değildir.
DEHB tedavisinde öncelikle teşhisin doğru konulması ve destekleyici yöntemlere başvurulması ve eğer sonuç alınamaz ise ilaç tedavisine başvurulması daha etkili bir yöntem olduğu görülmektedir.

4 yorum:

  1. Güzel bilgilendirmeler. Bilgi kirliliği çok fazla artık internette böyle şeylere ihtiyaç duyuyoruz.
    Selamlar,

    YanıtlaSil
  2. Hayırlı uğurlu olsun köşeniz :) Güle güle yazın. Bence de bu tür önemli konuları uzmanından öğrenmek en güzeli. İlaçlar konusunda ben de ikilemde kaldım aileler gibi. Çocuk oturup dersi dinliyorsa; ama ilaçların çocuğun dikkatini toplamasına veya daha başarılı olabilmesine katkısı yok ise sadece yan etkilerine maruz kaldıklarıyla kalıyor demektir bu yavrular. Yanlışım varsa düzeltirseniz memnun olurum. Bilgilendirme için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fidancığım ilaç kullanılmasın diyemem tabi ki, sadece tez konum olduğu için çok araştırdım ve bu sonuçlara vardım. Yalnız bazı dürtüsel çocukların gerçekten ilaca ihtiyacı var. Ona doktor karar vermeli. İlaç teşhis doğru konulmuşsa çok faydalı.

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.