90'ların Filmleri 1- İngiliz Hasta

Merhaba 
Bu gün size 90'lı yıllarda en sevdiğim filmlerden biri olan "İngiliz Hasta" filminden bahsedeceğim. Şöyle bir düşündüm de (aslında seyhandan esinlendim)  90'lı yılların en sevdiğim filmleri neler. Artık unutulmuşta olsalar bence hatırlanmalılar. Çünkü çok iyi filmler vardı. Mesela benim top 10'da 1. sırada Tom Hanks'in Forrest Gump filmi vardır. 2. sırada Kevin Kostner'ın bir kanun kaçağını oynadığı Kusursuz Dünya. 3. İngiliz Hasta (ondan birazdan bahsedeceğim) 4. Hayat Güzeldir. Bu da bir İtalyan filmi, çok önyargılı gitmiştim sinemada bu filme ama çıkarken çok mutluydum ve hatta 1 hafta dudaklarımda anlamsız bir gülümseme ile dolaştım. Aslında filmi izlerseniz anlarsınız gülümsememin anlamını.
Neyse şimdilik 4 film geldi aklıma .Geldikçe bahsederim. Bu gün İngiliz Hasta'yı seçtim.
 
 İzleyeli çok uzun zaman olmuş. Tekrar izlemeliyim bence ama hatırladığım şey filmin çok etkileyici sahneleri vardı. Büyük bir aşkı ve bir kaç yan hikayeyi anlatıyordu. 
Filmin konusu: Sahra çölünün bazı bölgelerinde harita çıkarmakla görevli olan Laszlo'nun II. Dünya Savaşı dönemlerinde bir uçak yolculuğunda uçakları düşmüş ve vücudundaki büyük yanıklar yüzünden yatağa düşmüştür. Eski bir manastırda tedavi edilmektedir. Kaybolan hafızasını yavaş yavaş hatırlarken bizde flashbacklerle neler olduğunu öğreniyoruz.


Ralp Fiennes süperdi filmde(en iyi erkek oyuncu oscarını aldı bu rolüyle). Oyunculuğu harikaydı ve film 9 dalda oscar kazandı. Aşk, ihanet,milliyetçilik, şefkat gibi duyguları çok güzel anlatabilmiş bir film.
 
Yasak bir aşk. Yıllar sonra Eşkıya filmini izledim. Orada ki bir sahne bana bu filmi hatırlattı. Keje'yi çok seven kötü adam Şener Şen'e diyor ki: "Ben Keje için en yakın arkadaşımı sattım, cehennemde yanmayı göze aldım. Sen ne yaptın? Kim daha çok seviyor sence?" diyor. İngiliz Hasta filminde de adam buna benzer şeyler yapıyor aşkı için. Ayrıntı vermeyeceğim Spoiler olur.
Film gelmiş geçmiş en iyi filmler arasında yer alan bir film ve izlenmesi şiddetle tavsiye olunur. 

11 yorum:

  1. izlemediklerim var teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  2. Fimleri listeme aldımda ne çok izlememişim ben :D Kendimi filmkolik diye bilirdim . Yıkıldım ya ben.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Komiksin Emrah:) Yıkılma daha genç olduğun için bilmiyorsundur

      Sil
  3. seyretmiştim ama tekrarlamalı demek:)
    teşekkürler

    YanıtlaSil
  4. Almaşi boğazııııııııı...

    YanıtlaSil
  5. My darling. I'm waiting for you. How long is the day in the dark? Or a week? The fire is gone, and I'm horribly cold. I really should drag myself outside but then there'd be the sun. I'm afraid I waste the light on the paintings, not writing these words. We die. We die rich with lovers and tribes, tastes we have swallowed, bodies we've entered and swum up like rivers. Fears we've hidden in - like this wretched cave. I want all this marked on my body. Where the real countries are. Not boundaries drawn on maps with the names of powerful men. I know you'll come carry me out to the Palace of Winds. That's what I've wanted: to walk in such a place with you. With friends, on an earth without maps. The lamp has gone out and I'm writing in the darkness.

    YanıtlaSil
  6. http://www.gradesaver.com/the-english-patient/study-guide/quiz1/

    YanıtlaSil
  7. benim en sevdiğim film, hala izlerken ağlıyorum...

    YanıtlaSil
  8. Adsız değilim elbet ama google hesabımda sorun var, GÜL ve DİKEN olarak kayıt olacağım ileride

    İngiliz hasta benimde favorim, yukarıda Adsız isimli arkadaşın paylaşımı gayet güzel olmuş, ingilizce yazılan bölüm katherine'in almaşiye mağarada yazdığı mektup.

    Kadriye hanım filmleri değerli kılan bence sizin hayatınıza kattığı değerdir belki de filmleri unutulmaz kılan da budur. Blogunuzu çok beğendim, yazmaya devam edin lütfen.

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.