Koruyucu Sağlık ve Sigarayı Bırakma Hikayesi


sigara karikatür ile ilgili görsel sonucu

Bir süredir allerjiden muzdaribim. Gözlerim, kulaklarım kaşınıyor, yaşarıyor, burnum akıyor, başımda bir ağırlık, üzerinize afiyet. Hastanede çalışmama rağmen pek doktora gitmem:) Ama her ihtiyaç anında gidebileceğimi bilme ihtimalini seviyorum:) Günlerce, hatta yaklaşık 1 ay sürünce bu allerji sıkıntıları Göğüs bölümüne gittim. Aslında Kulak Burun Boğaz bölümüne gidecektim ama diğer semptomlara kuru öksürükte eklenince ciğerlerimle ilgili bir sorun olabileceğini düşündüğüm için göğüs bölümüne gittim. Benden önce ki bayan muayenesini olmuştu ama doktordan bir türlü ayrılamıyordu:) Durmadan sorular soruyordu ve aralarında geçen diyalogtan daha önceden tanıştıklarını anladım. Sürekli geliyordu göğüs bölümüne , takipli hastaymış. Sırt ağrılarının bir türlü geçmediğini , nefes almakta güçlük çektiğini, ilaçlarını çok düzenli kullanamadığını anlatıyordu. En sonunda dedi ki "şu sigarayı bir bırakabilsem". Çok şaşırdım , bu kadar sıkıntısı olmasına rağmen sigara içiyor olmasına. Muayeneden çıktıktan sonra bir baktım hastane tıklım tıklım hasta dolu. "Neden bu kadar çok hasta insan var" diye düşündüm. "Bir şeyler yanlış olabilir mi acaba" dedim kendi kendime. Yani insanlar neden bu kadar çok hasta oluyorlar ve verilen ilaçlar çok fazla işe yaramıyor. Ya da ilaçlar işe yarasa bile bir süre sonra başka şikayetlerle yine hastaneye geliyorlar. "Neyi farklı yapabiliriz"i düşünürken  aklıma yıllar önce yaşadığım bir olay geldi.
sigara karikatür ile ilgili görsel sonucu
15 yıl kadar önce(daha fazla da olabilir) Sağlık Bakanlığı'nda çalışıyordum, bir gün evrak biriminden bir mektup geldi bizim birimimize. Sanırım nereye göndereceklerini bilememişler:) Çünkü çalıştığım birimin pek alakası yoktu mektubun konusuyla.
Mektubu açıp okumaya başladık. 5 sayfa falan vardı. Sıradan bir vatandaş ülkemizde ki sağlık politikalarının iyileştirilmesi ile ilgili fikirlerini anlatıyordu. Hepimiz bu sıradan vatandaşın cüretine gülmüştük o zaman ve çözüme ilişkin söylediklerini de çok mantıksız bulmuştuk. Yani hepimiz şikayet ederiz sistemden ama hiç birimiz oturup bir bakanlığa mektup yazıp bu değerli fikirlerimizi paylaşmayız. Belki de paylaşmalıyız. Şu an adamın aslında ne kadar sorumluluk sahibi olduğunu düşünüyor ve yaptığını çok doğru buluyorum.
Mektupta bahsettiği iyileştirme tedbirlerinden biri; sigaradan kaynaklı hastalıkların tedavisinin kişi sigarayı bırakmıyorsa ödenmemesi gerektiğiydi. Sigaradan kaynaklı hastalığı olan kişinin ilk muayenelerinin ve tedavilerinin ücretsiz olması , sonrasında kişiye sigarayı bırakması için ücretsiz yardım ve süre verilmesini, halen bırakmazsa ilk yıl tedavinin yarısının karşılanmasını sonraki yıllarda ücretli muayene olmasını öneriyordu.
Ayrıca koruyucu sağlık uygulamalarının daha fazla olması gerektiğini söylüyordu. Daha başka önlemlerde vardı ama hatırlamıyorum.

sigara karikatür ile ilgili görsel sonucu

Bu mektuptan 10 yıl sonra gazetede bir haber okudum. İngiltere de bir kanun çıkması planlandığını, bu kanununa göre sigara içen bireylerin sağlık harcamalarının yarısının karşılanacağını söylüyordu ama insan haklarına ve eşitliğe aykırı bulunduğunu ve uygulamaya geçemedikleri benzeri bir haber okudum. Aklıma mektupta ki sıradan vatandaş geldi. Acaba ingilizce biliyordu da bizim bakanlıktan cevap alamayınca ingiltere sağlık bakanlığına mı yazmıştı mektup:)))))
Sonuç olarak şaka bir yana bu kadar çok insanın hasta olması ile ilgili bir şeyler yapılmalı. Koruyucu sağlık önlemleri arttırılmalı ki insanlar hasta olduktan sonra ki maliyetler çok fazla, hem maddi hem manevi olarak.
Gelecekte mektup yazan sıradan vatandaşın söyledikleri gerçek olacak gibi geliyor, siz ne dersiniz?




5 yorum:

  1. Ben içmiyorum sigara ama içenlerin bırakamadığını iyi biliyorum komşumdan. Aynı senin yazdığın hasta gibi de hep şikayet sağlığından, tıpkı kendi gibi bir de kardeşi var anlatır durur ölecek hallere geldi ama hala içiyormuş! Ben diyorum ki tütün üretimi yasaklansın, sigara fabrikalarına kilit vurulsun al sana kesin çözüm. Ama yapmazlar. O sorumlu vatandaş gibi gülerler bana kaale almazlar. Belki 100 yıl sonra benim dediğime gelirler bilemiyorum.

    YanıtlaSil
  2. Öncelikle karikatürleri çok beğendim ve gerçeği yansıttığını düşünüyorum. Sigaraya gelince; en fazla sıgara tüketen meslek grubunun sağlıkçılar olması ne anlama geliyor? Sigaranın sağlığa verdigi zarardan öte iradeye karsı kazandığı zafer beni kahrediyor:(

    YanıtlaSil
  3. Etrafımdaki sigara içenler bana gıcık olur.. çok ağır konuşurum sigara mevzusunda... kendine seven insan sigara nasıl içer ki :(

    YanıtlaSil
  4. Hık diye kalakaldım, ben de bırakamayanlardanım malesef :((

    YanıtlaSil
  5. sigara illet bir alışkanlık. Başlar iken kolay başlıyorsun da bırakırken öyle olmuyor. 5 sene oldu bırakalı çok rahatım herkese tavsiye ediyorum birakmalarını ben daha henüz yeni başladım cevabını alıyorum. yenisi eskisi yok bu işin....

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.