Anne Olmadan Önce Mutlaka Okunması Gereken Bir Kitap

annenin duygusal yokluğu ile ilgili görsel sonucu

Daha önce bu kitap hakkında bir yazı yazmıştım ama o zaman henüz okumamıştım. Okuduktan sonra yazıyı kaldırdım. Çünkü o yazımda "hep anneler mi suçlu canım?" diyordum ve kadınların üzerine çok fazla gidildiğini düşündüğümü söylüyordum.
Yine hayatındaki tüm sorunları için bir suçlu arayan insanlar için aynı şeyi düşünüyorum ama bundan sonra anne olacak kadınların bu kitabı  okumasını  tavsiye etmek istiyorum. Yani hayatınızda yolunda gitmeyen şeyler annenizle ilişkinizden kaynaklanıyor olabilir ama onu suçlayıp kendinize acımak yerine geçmişe takılıp kalmamanız gerekir.
Bu kitap kendinizle , annenizle ve geçmişinizle yüzleşmenize yardımcı oluyor. Sarsıcı olduğunu söyleyebilirim. Ama kadınlar anne olmadan önce kendileriyle yüzleşmeliler ki kendi travmalarını çocuklarına taşımasınlar. Kendileriyle yüzleşip yaralarını sarıp ebeveyn olduklarında çocuklarına davranışlarını düzeltsinler.

annenin duygusal yokluğu ile ilgili görsel sonucu

Dünyanın en önemli görevi anne - baba olmak aslında, ama bunun bir okulu yok. Hepimiz anne babamızdan gördüklerimizi çocuklarımıza uygulayarak anne babalık yapıyoruz. Böylece onların yaptığı hataları tekrar edip duruyoruz. Zararın neresinden dönülse kardır. Bu yüzden geçmişe takılıp kalmadan, anne babalarımızın (büyük ihtimal kendilerince bizim için en iyisi olduğunu düşündükleri için) yaptıklarını düzeltebiliriz. 
Kitapta yeterli anne özellikleri diye bir bölüm var. Oradan alıntılar paylaşacağım sonra ki yazımda sizlerle. Anne olmadan önce okursanız faydalı olacağı kanaatindeyim.
Anneler, çocukları üzerinde ne kadar etkili olduklarını bilseler anne olmaktan korkarlardı. Çok büyük bir sorumluluk çünkü. O yüzden ben hep diyorum ki "kadın kendini sevmeli, güçlü ve mutlu olmalı ki mutlu, öz güvenli çocuklar yetiştirebilsin".

annenin duygusal yokluğu ile ilgili görsel sonucu

Kitabı okurken içinde yaşadığımız toplumu, kendi anneliğimi düşündüm. Kadınlara genel olarak çok fazla sorumluluk yüklendiğini, hayat şartlarının kadınlar için zor olduğunun hepimiz farkındayız. Keşke anneler o dönemde çok mutlu ve huzurlu olabilse. Bu her zaman mümkün olmayabilir ama anneler bilinçlenirse çocuklarına farklı davranabilirler.
Bir arkadaşımın dediği gibi "bir kadına öğret, herkese öğretsin" ya da "bir kadını eğit, bir nesil değişsin".
Sevgili kadınlar, ne kadar önemli olduğunuzu ve gücünüzü hiç unutmayın. Çevresel koşullar ne olursa olsun çocuklarınızı yetiştirirken gücünüzün ve öneminizin farkında olarak davranın. 

23 yorum:

  1. hata yapmayan ebeveyn yoktur bence olamaz hepimiz hatalarla kazalar büyüdük ve büyütüyoruz..iyi anne baba olmanın 1. ve dğişmez koşulu bence koşulsuz sevgi..çocuk tüm kalbiyle ve bedeniyle bunu hissedebiliyorsa geriya kalan istemsizce yapılan hataların bir şekilde telafi yolu olacaktır..ve zaman ayırmak...çok klişe olucak ama kaliteli zaman ayırmak ...işte bunu n altını doldura doldura zaman ayırmak ama görev bilinciyle değil o ayırılan zamandan karşılıklı keyif alınıyorsa işte o zaman o ayırılan zaman kaliteli oluyor..kitabı merak ettim ben de...çok teşekkürler ...sevgiler ....

    YanıtlaSil
  2. Böyle paylaşımlar çok faydalı. Çok teşekkürler. Kadriye Hanım.

    YanıtlaSil
  3. İnstagramda paylaştığında dikkatimi çekmişti bir bakalım....

    YanıtlaSil
  4. güzel kitaba benziyo,"kadınlar anne olmadan önce kendileriyle yüzleşmeliler ki kendi travmalarını çocuklarına taşımasınlar" çok doğru,anne adayları kendileriyle yüzleşmleri gerekyo bence,çocukların travma yaşaması çok üzcü olur..bu kitabı sadece her anne adayı deil anne olanlarda okumalıdır bence..elinize sağlık..😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bütün kadınlar, hatta erkekler de okumalı ki çocuk sorumluluğunu almalı.

      Sil
  5. tımıms aklımda olsun not aldım güzelmiş :) the letter writer (nameci) adlı filmi izlesen yaaaa, anne ve çocuk da vaar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler deep, filmi merak ettim, en kısa zamanda okuyacağım.

      Sil
  6. Ne kadar güzel yazmışsın
    Gerçekten de çocuklar 7 yaşına kadar nasıl yetiştiler hangi duygular hissettilerse tüm hayatlarını etkilermiş
    Anneler ve aile çok önemli

    YanıtlaSil
  7. Bence anne olduktan sonra da okunacak bir eser..

    YanıtlaSil
  8. Çok teşekkürler paylaştığın için. Sevgi ve ilgi her şeyin ilacıdır.
    Anneler anneliği sadece yemek yapmak, evi temizlemek vs olarak görmese; Babalar da babalığı sadece evi geçindirmek, aileyi korumak olarak görmese ve anne babalar çocuklarını ilgiyle sevgiyle büyütmeyi arka plana atmasalar her şey çok daha farklı olabilir.

    YanıtlaSil
  9. Anne baba olmadan önce sınav yapılması fikrini destekliyorum bende. Bence gelecekte olacak.

    YanıtlaSil
  10. Eski Ramazanlar mim yazımı okumak için sizi bloguma beklerim. Çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  11. Önemli bir konu. Yazarın Var Olan Annenin Duygusal Yokluğu isimli bir kitabı da vardı sanırım.

    YanıtlaSil
  12. Çok önemli bir konu, çok güzel bir kitap. Tavsiye ettiğin için teşekkür ederiz. Sevgi ve eğitim ortamını tesis etmek yetişkinlerin en önemli sorumluluklarından biri bence. Önce kendimizi, sonra da evlatlarımızı layıkı ile eğitmeli ve güncel bilgilerle donatmalıyız. Dediğin gibi kadının sorumluluğu da gücü de çok büyük. Yol alırken sağlıklı toplumları, sağlıklı ve eğitimli kadınların inşaa ettiğini unutmamak gerek. Sevgilerime :))

    YanıtlaSil
  13. Yazini okurken içim burkuldu. Kitabi ağlamadan okuyamam sanirim ☺️

    YanıtlaSil
  14. Bu kitabı okumadım ama konu önemli ve yaklaşımınız doğru şuanda boş ayna diye bir kitap okuyorum aynı konu üzerine ve harika bir kitap onu da annesi ile ilişkisi anlamak iyi anne olmak isteyenler okumalı narsist annelerden bahsetse de aslında fedakarlığın da bir nevi narsist yaklaşım olduğunu anlıyorsunuz

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.