Biri Beni Üzdü

Resim

Biri beni üzdü. Mantıklı olarak düşündüğümüzde sizce bu mümkün mü? Başka bir insan bizi nasıl üzebilir ki? Mümkün değil. Siz izin verirseniz eğer üzülürsünüz, sinirlenirsiniz ya da mutlu olursunuz. Bu duygular onun size söylediği ya da davranışı değil de verdiğiniz tepkidir aslında.

    Birisi size mesela çok aptal olduğunuzu, hata yaptığınızı falan söylese ne düşünürdünüz? Hemen sinirlenmek, üzülmek  ve tepki vermek yerine bu söylediklerinin sizi neden üzdüğünü, neden rahatsız ettiğini sormalısınız kendinize. "Bana bunları söyledi , çok kızdım . Neden kızdım gerçekten?" diye sorup meselenin görünen yüzüne tepki vermek yerine derinine inerseniz eğer göreceksiniz ki sizin içinizde ki değersizlik duygusunu tetikliyor ya da kendinize söylediğiniz sözleri , kendiniz hakkında zaman zaman hissettiklerinizi söylediği için üzülerek, kızarak tepki veriyorsunuz.
   Kendinizle yüzleşmeye hazır mısınız? Bu hiç kolay değildir. Hatta çok korkutucudur. Bu yüzden pek fazla kimse yapmaz. Konfor alanında "böyle iyi" diyerek kalmak ve suçu hep başkalarına atmak en kolayıdır çünkü.
eğer birinin şımarıklığı sizi rahatsız ediyorsa ile ilgili görsel sonucu
Ama suçu hep başkalarına atarak gerçek sebepleri göremeyiz ve gelişemeyiz. Gelişmek için o çok korktuğumuz soruyu sormalıyız kendimize. Bu olay beni niye sinirlendirdi? Buna neden kızdım? Bilinç altımızdan cevaplar gelecektir. Önemli olan bu cevaplarla yüzleşebilmektir.  
Eğer yüzleşmezsek aynı şeyleri defalarca yaşamamız kaçınılmazdır. Selamınızı almayan bir kişi bütün gün mutsuz olmanıza sebep olabilir. Oysa ki selam verdiğinizin bile farkında olmayabilir o kişi ama egomuz o kadar güçlü ki üstümüze alınırız, egomuz incinir. 
Bundan sonra sizi birinin sinirlendirdiğini düşündüğünüzde bir kaç saniye durun ve düşünün bakalım neler bulacaksınız?

6 yorum:

  1. Farkındalık yaratacak bir yazı olmuş, ellerine sağlık:)

    YanıtlaSil
  2. Böyle düşünmeyi oturtsak.. alışkanlık haline getirsek sanırım hayat daha keyifli olurdu..

    YanıtlaSil
  3. Bakalım bu olgunluğa ne zaman erişeceğiz.

    Bu arada seni mimledim, dökül bakalım eski kıyafetleri :)

    YanıtlaSil
  4. Zaman zaman takiliyoruz baskalarinin yaptiklarina . Kendinle yüzlesmek ve gelistirmek zor bi sürec

    YanıtlaSil
  5. süper doğru bir yazı olmuş bence ...

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.