Okullar Açıldı Hayırlı Olsun


Zeynepinharkalardiyarı hesabını aslında ilk önce instagramda keşfettim. Çok gülüyorum bu kıza, ince ince hicvediyor.  Mesela bu videosunda sürekli okulda çocuğunu bekleyen, her şeyi bilen ve kendisine "whatsapp grubu kurucu başkanı" statüsünü veren kadınları hicvetmiş. 
Sürekli okulda yaşayan ve her şeyin en iyisini bilen bir anne grubu var gerçekten de. Çocuklar okula başlayınca tanıştım ben onlarla:)))  O kadar iyi anneler ki çocuklarını hiç yalnız bırakmıyorlar! Sıraya girdiklerinde yanlarında bekliyor, teneffüs zili çalınca sınıfa gidip çocuğunu tuvalete götürüyorlar. Tek varlık sebepleri çocuklarıymış gibi davranıyorlar. Anlaşıldığı üzere ben o annelere biraz kızıyorum, çünkü benim çocuklarım küçükken "anne şunun annesi her gün okula geliyor onu bekliyor sen neden gelmiyorsun?" diyorlardı hatta "sen de gel noluuur" diye ağlıyorlardı. O yaşta bir çocuğa çalıştığımı izin alamayacağımı anlatamıyordum bir türlü. Sonra kabullendi yavrularım çaresizce. Başlarının çaresine bakmayı öğrendiler ki bence bir anne babanın en önemli görevi kendi ayakları üzerinde duran çocuklar yetiştirmektir. Böyle annelerin çocuklarına davranış şekilleri kendi bilecekleri iş , ben sadece etrafında ki diğer çocukların nasıl etkilendiklerini fark etmelerini istiyorum. Belki biraz da kendi çocuklarına aslında zarar verdiklerini fark etmelerini istiyorum. Çünkü o çocuklar büyüdüklerinde hep anneleri yanında olsun isteyecekler. Hatta belki de annelerine kızacaklar , büyümelerine izin vermediği için. Anne de diyecek ki "senin için saçımı süpürge ettim" ama çocuk çok haklı olarak "yapmasaydın" diyecek. Yani normal süreç böyle oluyor. Kadın hayatını çocuğuna adıyor ve çocuk büyüyüp gittiğinde sudan çıkmış balık gibi oluyor.  Çocuk gidemezse de bağımlı ilişki devam ediyor.  
Son zamanlarda bunun adına "helikopter ebeveynlik" diyorlar. Sürekli çocuğun etrafında , onu koruyup kollayan, hiç bir şeye üzülmesine izin vermeyen, her şeyi çocuğun yerine halleden anne babalar, çoğunlukla anneler. Feda-karlık kelimesinde olduğu gibi bir feda varsa bundan kar da vardır. 
Bu durumun psikolojik, sosyolojik, toplumsal bir çok sebebi var ama bence anneler çocuklarının iyiliği için bunu yapmamalılar. 
Anlattığım şeyi tüm çalışan anneler az çok yaşamıştır diye düşünüyorum. Biraz daha duyarlı olabiliriz. Öncelikle kendi çocuğumuz için.


5 yorum:

  1. Valla ben çalışmıyordum ve en fazla okul kapısına kadar bırakmak için gitmişimdir Kadriye :) Ay hiç işim olmaz, kendileri halletsinler işlerini. Bir dönem sınıf annesi yaptılar, o nasıl bir azap, haftada bir sınıfa girdim. Neyse sonra bizimkiler erkenden mezun edildi de ben de kurtuldum . Ortaokul ve liseden tanıdığım veli yok neredeyse :D

    YanıtlaSil
  2. Ben de taniyorum o kadinlari 😂😂😂

    YanıtlaSil
  3. Ben küçük bir kızken bizim sınıfta da vardı böyle annelere sahip olan çocuklar ve bende annem beni onların çocuklarını sevdiği kadar sevmiyor diye düşünürdüm. Oysa ki annem çalışıyordu, gelemezdi, en basit sebep buydu. Neden bilmem ama Türkler olarak abartma huyumuz çok kötü bu sıralar da ebeveyn olmayı iyice bir artıranlar çoğaldı.

    YanıtlaSil
  4. Alemsin :)))))
    O velilerden çok var çoookkk :)))

    YanıtlaSil
  5. Ne güzel bir tespit, ayakları üzerinde durmayı bilen çocuklar yetiştirmek...

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.