Ebeveynlerimizin Sözleri Hayatımızı Şekillendirir

ebeveynlerimizin sözleri ile ilgili görsel sonucu

Bir kaç post önce paylaştığım "Zeytin yaprağı Çayı İle Zayıflama" yazımı instagramda hikayemde de  paylaştım. Yaklaşık 15 yıldır tanıdığım bir arkadaşım hikayeme cevap vermiş, demiş ki; "ben seni tanıdım tanıyalı zayıflama derdindesin, oysa ki gayet fitsin". Bende cevap olarak "iyi ki bu kadar dert ediyorum, bir de etmeseydim 100 kilo olacakmışım demek ki" yazdım. Arkadaşımın bu yorumu beni gülümsetti ve düşündürdü. Gerçekten de yıllardır sürekli zayıflamaya çalışırım. Ya da formda olmaya çalışırım hatta son zamanlarda sadece almamaya çalışıyorum bile diyebilirim. 
Ama bunlar hep annemin suçu:) Babaannem yüz kilodan fazla bir kadındı. Adı da benimle aynıydı. Annem çocukken hep ona benzeyeceğimi, zaten ismimizin de aynı olduğunu, iri kemikli olacağımı hiç bir zaman zayıf olamayacağımı söylerdi(hain kadın:))) Aslında bunları kötü niyetle söylemiyordu tabi. Sadece kendince beni uyarıyordu . 36 beden olma hayallerine kapılmamam için. Bu yüzden olsa gerek bende hep bir çok kilolu olma korkusu vardır. Bir kaç kilo almak beni hep çok telaşlandırır. 
Aslında çocukken ebeveynlerimizin sözleri beynimize kazınır. Söyledikleri her şeyi genel olarak doğru kabul eder, öyle kaydederiz bilinçaltımıza. Onun için çocuklarımızla konuşurken çok dikkatli seçmeliyiz cümlelerimizi.
annemizin sözleri çocukların kaderi olur ile ilgili görsel sonucu
Tatilde kız kardeşim Ezgi'ye kilo aldığını , balık gibi olduğunu söyledi. Bende hemen ona babaannem gibi kilolu olmaktan korkma hikayemi anlattım. "Çocuklarımız daha çok küçükler, gelişme çağındalar. Kilo alma korkusuyla diyete bu yaştan başlamalarını istemeyiz . Sağlıklı beslenme konusunda rehberlik etmek görevimiz ama kilo alma korkusunu beynine yerleştirmek görevimiz asla değil" dedim. O da bana hak verdi ve zaman zaman kendi kızına da söylediğini ve böyle sonuçları olabileceğini düşünmediğini söyledi. 
Çocuklarımıza takılmak için bile olsa söylediğimiz her şey onların gerçekliği olabilir. Bu yüzden etiketlemeler tehlikeli olabilir. O zaman ne yapmalı? Çocuklarımıza söylediğimiz şeylere dikkat etmeli ve olumsuzları vurgulamamalıyız. Çünkü hepimiz iyi ve mutlu çocuklar yetiştirmek istiyoruz. Öyle değil mi?

9 yorum:

  1. Söylediklierin o kadar doğru ve önemli ki, okurken milyon örnek uçuştu kafamda
    Bu arada benim adım da babaannemden geliyor
    Ah bu babaanneler ah...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Farkında olmadan yapıyoruz adaş, farkında olalım diye yazmak istedim.

      Sil
  2. çok doğru söylemişsin canım
    her zaman akıllı oğlum sen çok harikasın iyisin aferin diye yetiştirilen ve sürekli aşağılanan çocuklar arasında çok ama çok fark olduğunu düşünüyorum
    boşa dememişler güzel söz yılanı deliğinden çıkarır diye
    Ayrıca herkes kendi kilosunda mutlu olmayı bilmeli çok çok zayıf olmak herzaman çok da güzel olmayabiliyor
    sen hoş ve güzel görünüyorsun tatlım
    sevgiler

    YanıtlaSil
  3. Bazen farkına varmadan bunu çok yapıyoruz. Şimdi sen söyleyince hele Oytun'a ne kadar çok takıldığımı düşündüm :/
    Tamamiyle haklısın, daha dikkatli olmak lazım....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Farkedelim istiyorum Şebo, yapmamaya çalışalım.

      Sil
  4. Sorunun cevabı:kesinlikle evet...Öncelikle kendisine,sonra ailesine ve de ülkesine hayırlı insan olsunlar.Şu söz ne kadar güzel ve doğru ''çocuklar istediğiniz gibi değil yetiştirdiğiniz gibi olur'' ..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amiiin Yeşim inşallah hayırlı evlatlar olurlar.

      Sil
  5. Cok dogru cümleler canim 😍

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.