Yıllar Yorgun Ben Yorgun

yorgun kadın ile ilgili görsel sonucu

Sevgili Kahve Molası blogunun sahibi bugün uzun zamandır farkında olduğum ve kadınları bu konuda uyandırmaya çalıştığım bir konuda çok güzel bir yazı yazmış. Okumak isterseniz: http://kahvetelvesi-kahvemolasi.blogspot.com/2017/09/calisan-kadin-ozgur-mudur-bezgin-midir.html

yorgun kadın hakları karikatür ile ilgili görsel sonucu

Geçmiş zamanlarda kadınlar çamaşırı , bulaşığı ellerinde yıkar, soba yakarlar, ekmek yaparlarmış. Çocuklarına da bakarlarmış ve tabi en az 3-5 tane çocuk yaparlarmış. Ama sonra teknoloji ilerlemiş , kadınlar da okuyup iş sahibi olmaya başlamışlar. Artık elde çamaşır bulaşık yıkamıyorlarmış ama yemek yapma, çocuğa bakma konusunda aslında hayatlarında değişen pek bir şey yokmuş. Paraları varmış ama sorumlulukları hala çok ağırmış. Yani aslında geçmiş zamana göre daha fazla yükleri varmış artık ama paraları varmış . O yüzden her şeye katlanılırmış. Peki o parayı ne yapıyorlarmış. Benim sorumluluklarımda herhangi bir azalma olmadı o yüzden kazandığım para sadece benim diyerek kendilerine mi harcıyorlarmış? Tabi ki hayırmış. Öyle bir lüksleri yokmuş. (Sonra da bu kadınlar neden hep yorgun)
kadın hakları karikatür ile ilgili görsel sonucu

Yani o zaman kadın ya çalışsın ya da evde otursun mu diyorum? Tabi ki hayır. Öncelikle kadın yükünün ağır olduğunu bilsin, ekonomik özgürlüğü kesinlikle olsun ve kazandığı para üzerinde söz sahibi olabilsin. Fiziksel ve psikolojik tacize izin vermesin. Hayatın ve çocukların sorumluluğunun sadece ona ait olmadığını bilsin ve eşinle sorumluluklarını paylaşsın. Sadece senin görevin denmesine izin vermesin.

kadın erkek eşitliği karikatür ile ilgili görsel sonucu

Yani erkeklerin işine geldiği gibi bir eşitliğe tahammül etmemiz, zaten hakkımız olan şeyleri lütufmuş gibi görmememiz gerek. Bu kadar sorumluluğu normal kabul etmemeliyiz.
İşin en önemli kısmı da bence kendimiz acı çektik diye gelecek nesillerinde çekmesine göz yummamalıyız. Yani yetiştirdiğimiz erkek çocuklarını hayatın sorumluluklarını paylaşmak gerektiği bilinciyle yetiştirmeliyiz. Karnını doyurmayı bir kadından beklememeyi öğretmeliyiz. Annesine ve sonrasında da eşine yardım eden, kendi ihtiyaçlarını giderebilen çocuklar yetiştirmeliyiz.

Yani "ey kadın uyan!" diyorum ben. Uyan ve haklarını koru, kendini savun. Uyan ki sana yapılmak istenen haksızlıkların farkında ol. Farkında olmak ilk ve en büyük adım. 

11 yorum:

  1. Bence eşin kadına yardımı kendine bağlı. Arkadaşım gündüz eşi vardiyalı çalışıyordu, gündüz evde ise evi siler süpürür, yemek dahi yapardı. birde 2 erkek cocuk bakımı vardı tabii.. Ama arkadaşım çalışıp para kazandığı halde bir ayakkabı almak için haftalarca eşine yalvarırdı oda ayrı bir konu..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Üzüldüm arkadaşına kendi parası üzerinde söz sahibi değil:(

      Sil
  2. kazandığı para üzerinde hakimiyeti olmayanlar biliyorum, maaşı alınca aynen kocasınn eline sayanlar da çok, borç ödemesi olmasa dahi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Onların biraz gözünün açılması lazım Meltem normal sanıyorlar bu durumu

      Sil
  3. çok çok güzel bir konuya parmak basmışsın yine tatlım
    aslına bakarsan bir kadın evlendiğinde herhangi bir yerde çalışmıyorsa evlilik cüzdanı ile birlikte ev hanımı maaşı da bağlanmalı diye düşünüyorum (aaa bak ben bunu blog yazısı yapayım)
    Ev hanımı hiç iş yapmıyor sanıyorlar çoğu insan onlar ağır işçi aslında
    bizim gibi çalışan kadınlar ise ayır yazı konusu tabi
    hem evde hem işte çalış sonra da anlayışsız bir kocan varsa "yüreğimin iklimi"nin dediği gibi bir ayakkabı için aylarca yalvar!!!!
    nedir bu!!!
    adalet bunun neresinde
    kadınlar ıpleri kocalarınızın eline vermeyin
    ne kadar verirsen o kadar ister
    eşitlik hak özgürlük bizim en büyük güvencemiz unutmayın
    yaşamak bizim en doğal hakkımız :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sende yaz maviannem merak ediyorum goruslerini. Aynı düşünüyoruz biyorum ama hepimiz yazalım konuşalım bu konuda

      Sil
  4. Çok haklısınız gerçekten çok önemli bir noktaya değiniyorsunuz :)
    Ilk önce erkeklerin halden anlaması lazım

    YanıtlaSil
  5. Kadınlar çalışmalı ve kazandığı parayı özgürce harcayabilmeli. Her alanda da iş bölümünü çoğaltmalı ve oğullarımızı ona göre yetiştirmeliyiz bence de... Yazınıza bayıldım, emeğinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  6. Harika yazmışsın..
    Ben 5,5 yaşındaki oğluma kirlilerini koyu renkliler ve beyazlara atmasını bile öğrettim. Anneler erkekleri değiştirecek :)

    YanıtlaSil
  7. erkek çocuk yetiştirmek zor derlerdi eskiden
    şimdi farkına vardık ki insan yetiştirmek zor
    kızlarımızı dik,güçlü
    erkeklerimizi adil,güçlü
    ve insanlarımızı birbirine destek

    sevgiler

    YanıtlaSil
  8. Zamanla kadınların bilinçleneceğine dair umutlarım arttı :)

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.