Mutlu Çocuk Başarılı Çocuk

Facebook'ta paylaşılan bir alıntıyı paylaşacağım bugün sizlerle. Çocuklarımızı zorlarken düşünmemiz için. Kesin Özgür BOLAT'mı demiş bilmiyorum ama onun konuşmalarını dinlemiş biri olarak demiş olacağını düşündüm. 
mutlu çocuk ile ilgili görsel sonucu

"Üniversite sınavlarında Türkiye 56.'sı olmuş, Boğaziçi’ni birincilikle, Harvard’ı 4.00 ortalamayla bitirmiş, üstüne de Cambridge’de doktora yapmış Özgür Bolat tüm bu başarıların ardından şaşırtıcı şekilde bunların önemsiz olduğuna kanaat getirmiş ve şunları söylüyor:
"Ben Türkiye’deki insan yetiştirme modelini hem ailelerde hem de okullarda değiştirmek isteyen biriyim.
Var gücümle bunun için uğraşıyorum. Dünyanın en saygın araştırma şirketi Gallup’a göre dünyanın mutsuzlukta sondan üçüncü ülkesiyiz. Şu anda 10’dan fazla ülkede savaş var. Biz o ülkelerden bile daha mutsuzuz.
komik çocuk karikatür okul ile ilgili görsel sonucu
Ailem, akrabalar, komşular, herkes, “Özgür, yine birinci olmuş!” deyince, babamı mutlu görünce, benim bilinçaltıma şöyle bir şey yerleşti: İnsanlar, beni birinci olduğum için, başarılı olduğum için kabul ediyor ve seviyor. Babam da…
Ben de başarımla kabul göreceğimi düşündüm. Ve o andan itibaren de sürekli başarılı olmak için uğraşıp durdum. Sanki sadece başarılı olursam onların gözünde değerli olacaktım.
İşe yarayan nedir biliyor musunuz? Tek başınıza kaldığınızda, huzur ve hissedebilmek. Var olan durumu olduğu gibi kabul etmek.
Şimdi ki aklım olsa o okullara gireceğim diye kendimi parçalamazdım. Çok bir şey ifade etmiyor aslında. Dünyanın en depresif öğrencileri Harvard’da. Neden? Çünkü hepsi başarı odaklı. Oraya giriyor ama aynı anda depresyona da giriyor. Sizin için hangisi önemli: Çocuğunuzun okuldaki başarısını mı, yaşamdaki başarısını mı? Robin Williams niye intihar etti? Hollywood’un en ünlü, en başarılı insanlarından biri niye intihar ediyor? Çünkü içindeki boşluğu, dışarıdan gelenler; başarı, para, şöhret dolduramıyor. Yetmiyor. Kimseye yetmez.
Benim çocuğum ne olsun biliyor musunuz? Bir kafede çalışsın, yeter ki iç huzuru olsun".
Alıntı"

6 yorum:

  1. Oğluma hep söylediğim sözdür "başarılı olman çokda onemli değil önemli olan gerçekten mutlu olman ve mutlu olduğun işi yapmandır" fakat okullarımız teog manyaklıgına odaklı bir şekilde eğitim verdiği için çocuk kendi kendine başarı hırsına odaklanmış durumda :(

    YanıtlaSil
  2. Çocuklar için OKUL tamamen bir Yarış haline geldi, kim tarafından bu yarışa sokuluyorlar tabi ki aileleri tarafından. Kırsal kesimlerde yaşayan bazı eğitimli insanlarımız çocuklarını okulsuz büyütmeye başladılar bile.
    http://www.sineksekiz.com/#/okulsuz-bymek/ ilginizi çekebilir.

    YanıtlaSil
  3. Özgür Bolat'ı ben de takip ediyorum.Doğa Rutkay'la söyleşisi de güzeldi.Sona doğru olan cümle zaten her şeyi anlatıyor.''İçindeki boşluğu, dışarıdan gelenler; başarı, para, şöhret dolduramıyor.''Teşekkürler canım benim :)

    YanıtlaSil
  4. bugünlerde çok duyuyorum Özgür beyi sonuna kadar haklı; ama değiştirebileceğimz bir şey değil kolaylkla

    YanıtlaSil
  5. Katılıyorum...
    Özgür Bolat' ın yazılarını düşüncelerini çok beğeniyorum
    http://loveandsmile.wordpress.com/

    YanıtlaSil
  6. hımm işi erbabından , deneyimleyeninden duymak güzel , ne yazık ki dünyada da bu sistem işliyor . ülkemizde cılkını çıkaranlar da yok değil ama ...

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.