Antidepresanlar Gerçekten de Anti mi?

"Yeni Zelanda'daki Liverpool Üniversitesi'nden araştırmacıların, son 5 yıldan beri anti depresan kullanan 1829 katılımcı üzerinde yaptıkları araştırma, kilo aldırma, mide bulantısı gibi bilinen yan etkilerinin yanı sıra ilaç araştırmaları sırasında çoğunlukla görmezden gelinen, kişiler arası ilişkileri etkileyecek seviyede psikolojik yan etkilerinin de olduğunu ortaya koydu.

ANTİ DEPRESANIN YAN ETKİLERİ SANILANDAN DAHA FAZLA
Üniversitenin internet sitesinde yayımlanan araştırmada, anti depresan kullanımı sonucu ortaya çıkan intihar düşüncesi, cinsel soğukluk ve duygusal açıdan hissizleşme gibi psikolojik sorunların sanılandan daha yaygın olabileceğinin altı çizildi.

Araştırmada, 18-25 yaşları arasındaki katılımcılardan bu ilaçların 20 adet olumsuz etkisine lişkin soruların bulunduğu bir anketi internet üzerinden doldurmalarını isteyen araştırmacılar, daha sonra verilen cevapları değerlendirdi.

DEPRESYONU HAFİFLETİYOR AMA İNTİHAR DÜŞÜNCESİ ARTIYOR
Araştırmacılar, katılımcıların yüzde 82'sinin ilaçların depresyonlarını hafiflettiği yönünde bildirimde bulunmasına karşın, yarısından fazlasının intihar düşünceleri taşıdığını, yüzde 62'sinin ise "cinsel güçlükler" çektiğini söylediğine işaret etti. Katılımcıların yüzde 60'nın "duygusal açıdan hissedemez hale gelmekten" şikayet ettiğini ifade eden araştırmacılar, soruları yanıtlayanlardan yüzde 42'sinin "kendimi kendim gibi hissetmiyorum", yüzde 39'unun "başkalarına daha az aldırıyorum" şeklinde yanıtlar verdiklerine işaret etti. Katılımcılardan yüzde 55'nin ise ilaçları aniden kesmeye bağlı olarak ortaya çıkan yoksunluk belirtilerinden şikayetçi olduğu bildirildi.

Araştırma ekibinin başı Liverpool Üniversitesi'nden Prof. John Read, duygusal açıdan hissiz hale gelme ve diğer insanlara daha az önem verme gibi psikolojik yan etkilerin özellikle kaygı yarattığına işaret etti.

Araştırma sırasında katılımcıların antidepresanların böylesi yan etkileri bulunduğu konusunda bilgilendirilmediklerini saptadıklarını anlatan Read, "Katılımcıların üçte birinden fazlası, bu ilaçları kullandıktan sonra kendilerinde intihar eğilimlerinin ortaya çıktığını bildirdi...."

 ALINTIDIR.

9 yorum:

  1. Faydalı diye verilen her şey sırf rant için yapılıyor yazık ki! Yeter ki birileri para kazansın, insan sağlığı hiçe sayılıyor. Maalesef ki bu dünyada böyle!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bencede. Gerçekten gerekli olanlar var ama her önüne gelene de verilmemesi gerek Deneyimli Anne.

      Sil
  2. ama gerekli olduğu durumları nasıl yapacaklar herşey terapilerle de çözülmüyor. ya da bitkisel tedavi mi yapacak insanlar. Allah muhtaç etmesin bu ilaçlara, bırakması da ayrı bi dert zten.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazı alıntı Deryacığım ama gerçekten gerekli olanlar dışında da herkese verilmemeli tabiki.

      Sil
  3. Lisede bir donem bende cok kotu olaylardan dolayi kullanmistim. Orta dozu bile o kadar salaklastiriyor ki sizi. Depresyonu hafifletmiyor aslinda sizi uyusturuyor. Hicbir sey yapmadiginiz icin uyusuk halinizle tek dusundugunuz sorunumu cozemiyorum o zaman yasamanin ne manasi var? Sorusu. Ki bu da saglikli bir dusunce degil. Benim gibi kullananlar varsa eger aynada gordugunuz kisiden igreniyorsunuz. Ve iyice agrasiflesiyorsunuz. Ama doktorlar en ufak olayda antideprasan yaziyor ya da insanlar en kucuk olayinda antidepresan alip kullaniyor.Cok yazik.

    YanıtlaSil
  4. Doğru zamanda, doğru miktarda ve doğru kişi tarafından yapılan tedavinin yerini hiçbir şey tutmaz. İşi erbabına bırakmak en doğrusu. Sevgiler ;)

    YanıtlaSil
  5. Kadriye teşekkürler bilgilendirme için ....
    Gerçekten de deneme tahtasına döndük ... İçsen bir türlü içmesen bambaşka türlü ...
    Allah hayırlısını nasip etsin diyelim ..
    Keyfimiz , huzurumuz ve sağlığımız yerinde olsun

    YanıtlaSil
  6. Bir iki arkadaşım artık ruh doktorlarının en ufak bir şeyde antidepresan yazdığını söyledi, ne kadar doğru bilemem. Ben de hep bunun yarardan çok zarar getirdiğini düşünmüşümdür. Netice itibariyle keşke hiçbirimiz o noktaya gelmesek; ama işte hayat...

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.