Yaşamaya Bak Filmi

 


Ağustos ayında bir akşam CerModern de Açık hava Sinemasına  gittik. “Yaşamaya Bak” isminde bir festival filmi izledik. Cermodern in bahçesine armutlar ve sandalyeler konarak çok hoş bir açık hava sineması ortamı yapılmış. 
Filmden bahsetmek istiyorum biraz. Filmi beğendim. John (Joaquin Phoneix yani Joker) Amerika’yı gezerek 8-16 yaş olduğunu tahmin ettiğim bir yaş aralığındaki çocuklarla röportajlar yapıyor. Bir radyo kanalı var orada yayınlıyor. Ancak sorular çok farklı. Mesela “bir süper gücün olsa bu ne olurdu?” “Geleceğin dünyasını nasıl görüyorsun? Sence ne olacak? Umutlu musun gelecekten?” “ anne babanın ebeveyni olsan ne öğretirdin onlara?” “Sence yetişkinlerin yaptıkları en kötü şey ne?” “Amerika’yı hiç bilmeyen birine ne anlatırsın?” 
Soruları çok beğendim ama çocukların cevaplarına bayıldım. Kendilerini özgürce ifade edebilmelerine , farkındalıklarını yüksekliğine bayıldım. İster istemez “bizim ülkemizdeki yapılsa ne olurdu?” diye düşündüm ve pek umutlu olamadım. Ne yaptığını , neden yaptığını bilen farkındalığı yüksek çocuklar yetiştirmek neden önemli? Amerika süper bir güç , bu yüzden önemli gibi geldi bana. Yani farkında olursan ne olur? farkında olmayandan güçlü olursun.
Filmin bir de başka bir kısmında da dayı-yeğen ilişkisi işlemiyor. O nasıl yeğen arkadaş! Adamı çok zorluyor. 9 yaşında , annesinin bir işi dolayısıyla yeğenine bakması gerekiyor ama annenin işi uzayınca röportajlara devam etmek için John’un onu da yanında götürmesi gerekiyor. 
Çocuğun duygusal farkındalığı çok yüksek, çok hareketli ve çok yorucu geliyor yetişkinlere. Duygu düzenleme becerilerini öğretiyor dayısına 😀 “direnç alanımız var , dışına çıktığımızda nefes teknikleri yapabilirsin rahatlamak İçin diyor😀 ya da hayali olarak bir taşı havaya at tut gibi“ rahatlama teknikleri öğretiyor . 
Birbirimize kızabiliriz, kırabiliriz ama onarabiliriz diyor mesela 😱 
Mesajları çok güzel bir filmdi. Galiba önce belgesel yapıp sonra daha çok izlensin diye filme çevirmişler😀 
Kesinlikle öneririm . Özellikle çocuğu küçük aileler için 👍🏻
.
.
.


1 yorum:

Blogger tarafından desteklenmektedir.