Konfor Alanı

öğrenmealanı Instagram posts (photos and videos) - Picuki.com

Konfor alanı son zamanlarda çok sık duyduğumuz bir kelime. Nedir bu konfor alanı? içinde kendimizi rahat hissettiğimiz, güvende hissettiğimiz aslında belki de bize zarar veren ama vazgeçemediğimiz alışkanlıklarımız diye tanımlayabiliriz. 
Bir hikaye anlatayım, konfor alanını çok iyi anlattığını düşündüğüm bir hikaye; 
Bir adamın aracı yolda arızalanır ve geç bir saat olduğu için yardım gelene kadar beklemek için  yakında ki köye gidip bir evin kapısını çalar. Aracının arızalandığını söyler ve o gece orada kalıp kalamayacağını sorar. Ev sahibi adam "tabi ki, buyurun" der. Güzel bir yemekten sonra otururlarken adam bir inleme sesi duyar, önce çok önemsemez ama ses sürekli olunca merak edip ev sahibine sorar. Bu inleme sesi nereden geliyor?" ev sahibi de "ağırda ki köpek inliyor"der. Adam "neden" diye sorar , ev sahibi "yattığı yerde bir çivi var , batıp onu rahatsız ediyor , o yüzden inliyor" deyince adam şaşırır ve "iyi de yerini değiştirsin o zaman, niye orada yatmaya devam ediyor ki?" der.  Ev sahibi "yerini değiştirecek kadar rahatsız etmiyor, inleyecek kadar rahatsız ediyor" der.
Bu hikayeyi ilk duyduğumda çok etkileyici ve düşündürücü geldi. Her gün bir şeylerden şikayet ederiz ama değiştirmek için bir şey yapmayız. Çaba göstermeyiz değiştirmek için , çünkü bizim konfor alanımızdır.
KURUMSAL KONFOR ALANI

Mesela işimizden memnun değilizdir, her gün şikayet ederiz, her gün bırakacağımızı söyleriz ama yapmayız. Ya da ilişkilerimizden şikayet ederiz ama yine aynı şeyleri yapmaya devam ederiz. Çünkü orası güvenlidir. Değiştirmek için sorumluluk almamız ve sonuçlarına katlanmamız gerekir. Sonuçlarının ne olacağını bilmeyiz ve bu bilinmezlik bizi korkutur. "Ne gerek var şimdi, otur oturduğun yerde" deriz kendimize ve ya değiştirmek isteyen insanlara. 
Konfor alanıyla ilgili okuduğum en çarpıcı cümlelerden biri; "Tanıdığım şeytan tanımadığım melekten iyidir" cümlesi. Yani bizi rahatsız etse de yapmaya devam ederiz. 
Herkes halinden memnunsa sorun ne o zaman derseniz, sorun "konfor bizi çürütür" yani değişim ve gelişim olmaz konfor alanımızda. Değişimin sürekli olduğu bir dünyada biz değişmezsek , değişime direnirsek gelişemeyiz, yeni şeyler üretemeyiz. Güvenli alan bu açıdan aslında o kadar da güvenli değildir. 
Konfor Alanı Nedir ve Konfor Alanı Dışına Nasıl Çıkılır? » Bilgiustam
Sizin konfor alanınız ne? Şikayet ediyor musunuz? Gerçekten değişmek , gelişmek istiyor musunuz?

9 yorum:

  1. bunun üstüne düşeneceğim,konfor alanı dediğimiz tembellik ve korkularımızla yarattığımız bir alan gibi geldi sanki

    YanıtlaSil
  2. konfor alanı, oh ne güzelmiş benceee, huzurlu keyifli yaşamak için. huzurlu olmak, değişmekten gelişmekten daha önemli tabisideee :) dünyaya gelişmeye gelmiyoz, mutlu olmaya geliyoz :)

    YanıtlaSil
  3. resmen ben anlatılmışım, konfor alanımdan asla vazgeçemiyorum ama söylenmeye devam ediyorum :(

    YanıtlaSil
  4. Konfor alanı dışına güzellemeler:) Ben fifti-fifti diyorum. Evet konfor alanından çıkıp güzel şeylere erişmek mümkün. Bazen isteyerek bazen zorunlu olarak bunu yapıyoruz. Bunun sonucu olarak ya sevinip mutlu oluyoruz ya da pişman olup eski halimizi arıyoruz. O zaman ne yapmak lazım? Mecburen konfor alanımızı terk etmek zorunda kaldığımız durumlar müstesna, kendi isteğimizle konfor alanımızı terk etmeye niyetlendiğimiz zaman bu kararımızla gelecek her türlü sıkıntıyı baştan kabullenmemiz lazım:)

    YanıtlaSil
  5. Harika bir yazıydı, hikayeye bayıldım. Konfor alanından çıkma kararı verebilmek ne zordur, sancılarını hep yaşarım. Emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  6. Bilimsel açıklamaktan daha iyi geldi bu hikaye gerçekten. :)

    YanıtlaSil
  7. Konfor alanımdan çıkınca geriliyorum açıkcası :) kaleminize sağlık

    YanıtlaSil
  8. Güzel bir yazı ve çok doğru tespitler. Ben de konfor alanından çıkmaya cesaret edemeyenlerdenim sanırım. Özellikle iş konusunda her seferinde böyle gitmez diyorum ancak bunun için bir gerekli adımları da atmıyorum. Harekete geçmek lazım değişim sancılı olur ama neticesi güzeldir her zaman.

    YanıtlaSil
  9. Bu yazıdan konfor alanı dediğimiz şeyin dışına ne kadar çıkarsak o kadar başarılı olabileceğimizi görüyorum :) Emeğine sağlık canım :)

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.