Nostaljik Pazartesi: Şimdilik Ölümüne Kadar Hayattasın


kadına yönelik şiddet karikatür ile ilgili görsel sonucu

16.02.2015 tarihinde Özgecan'ın öldürülmesi üzerine paylaştığım bir yazı. Aradan geçen 4 yılda çok da bir şey değişmemiş. Geçen hafta 10 yaşında ki kızının gözü önünde kocası tarafından bıçaklanan Emine Bulut'u konuştuk maalesef:( Kendisinin "ölmek istemiyorum" diye bağırması, kızının "anne lütfen ölme" diye haykırışı kulaklarımdan gitmiyor günlerdir. Zavallı kadına da çok üzüldüm ama o kız çocuğu hayatı boyunca bu sahneyi unutamayacak ve kendini suçlayacak. Çünkü aralarında ki tartışma kızın velayeti yüzünden çıkmış. Allah yardımcısı olsun inşallah , ne denir ki başka. Elden ne gelir?

Şimdilik Ölümüne Kadar Hayattasın

 Özgecan'ın katledilmesi üzerine Beren Saat başta olmak üzere ünlüler kendi uğradıkları tacizleri anlatmaya başladılar. Belki de artık kadınlar konuşmalı. Tacize uğradıkları için kendilerini suçlayıp sessiz kalmamalı. Hangi kadın tacize uğramamıştır, var mıdır böyle bir kadın. Ben hiç sanmıyorum. Şiddet görmemiş kadın vardır da taciz görmemiş yoktur. Ne acı?

kadına yönelik şiddet karikatür ile ilgili görsel sonucu

*Beren Saat'i okumadıysanız buradan paylaşmak istiyorum. Çok doğru ve çok güzel yazmış.

"Uyku tutmaz bu gece, gözler dolar taşar boşalır… Yine yürüsek Taksim’e ne değişecek??... Kadın her geçen yıl daha değersiz bu ülkede… Biliyorum daha da sertleşecek her şey… Yine hafifletme, yine kadında suç arama, yine bulunur bir bahane… Yine aşağılanma… Yine mide bulantısı…Kadın olmak zor, güzel bir kız olmak çok zordur ülkemde… Bugün o güzel yüze baktıkça neler geçiyor aklımdan: İlkokulda etek açmayı oyun yapan sınıf arkadaşlarımın hedefi olmak, okul eteğiyle eve yürürken yediğim onca laf, dersane dönüşü karanlıkta hızlanan adımlarım, göğsüme bastırdığım kitaplarım, taksilerin arkayı izlemek için ayarlanan aynaları, çıkma teklifini kabul etmediğim için canımı acıtan okul arkadaşlarım, ev telefonundan yapılan sapık konuşmalar, peşimden apartmana girip 15 yaşındaki bana ereksiyon halindeki cinsel organının gösteren o çocuğun yüzü, ellerim titreyerek eve kaçışım ve bunu kimseye anlatmayışım, kıçımı hem de bir kanal gecesinde elleyen sarhoş bir kanal yöneticisiyle tartışmam, sevgilisi olmamayı gururuna yediremeyen partnerler, arkadaşımın evinde tuvalete zorla dalıp dudaklarıma yapışan bir oyuncuyu itişim, mesleğim yüzünden yaftalanışım, aylarca peşimden koşan birini sanki ben sevgilisinden ayırmışım gibi tam sayfa haber yapışları, gizlice çakallıkla servis edilen göğüslerimin silüeti davası mavası, bilir kişi raporu lehime çıkınca geri çekilen davaya kocası araya girdi haberi, daha bugün fermuarım açık kalmış haberleri, aman ne önemli!!! Kadına, bedenine, seçimlerine, haklarına saygı göstermeyen kafalar! Rağmen çok sanslıymışım diyorum artık, hep teğet geçmişim. Tecavüz, bıçaklanma, kesilip bavula tıkıştırılma, otobüs durağına komada bırakılma, yakılma yaşamadım. İnsanlık suçlarına göz yummak suçtur!!! Bir gün hesap sorulur!!! Cinsiyet ayırmaksınız her vatandaşın canını haklarını korumak görevinizdir!!! Dilerim son gününü hiç hatırlama Özgecan hayallerinle huzur içinde uyu."




11 yorum:

  1. Gerçekten zor yaşamak bir kadın olarak. Değişmesi lazım bu insanlık dışı hallerin, değiştirmek lazım bunlara çare bulmaktan aciz ya da bunu istemeyen cani kafaları.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değişmesi için biz de elimizden geleni yapmamız lazım, mesela kendi çcuklarımızı bu bilinçle yetiştirelim, çevremizdeki anneleri farkındalığını artması için uyaralım mesela. Aklıma gelenler bunlar.

      Sil
    2. Çok güzel diyorsunuz. Bizlerin bir bilemedin iki çocuğumuz var ve saygıyı, sevgiyi, hakkı, adaleti, aklını kullanmayı öğrettiğimizi ve buna göre yetiştirmesini bildiğimize inanıyorum. Bunu yapamayıp Allah verdi diyenlerin 8-10 tane. Çevremizi eğitmemiz fikri doğru ama bu ilgin. Çünkü çevremize bu tür cahil insanları sokmuyoruz, çevremizdekiler zaten bizler gibi eğitimli. Ha, kalk git ev ev dolaş dersen o başka. Arada biz de kaynarız niye karıştın benim namusuma der çıkar biri. Devletin işi bu her halukarda bana kalırsa. Tek yapmamız gereken doğru yöneticileri seçebilmek. Bunu da yapamıyorsak düzelmez bu işler bence.

      Sil
  2. İnsanların bu vicdansızlıklarını aklımın almadığı gibi bu cesaretlerine de akıl sır erdiremiyorum. Bir kere bir 'insan' çocuğunun annesini çocuğunun önünde nasıl öldürebilir ya? Zaten insan öldürmek en başta bu kadar kolay bir şey mi? Ne ara bu kadar düştü bu insanlar? Bir de kendi kızının gözleri önünde böyle vahşice bir cinayeti işlemek.. Üstüne güpegündüz, insanların arasında. Aklımın almadığı bir diğer nokta da bu zaten. Orada feryat figan yardım isteyen bir anne kız var ama milletin kılı kıpırdamıyor. Bu yorumu yazarken bile şok içindeyim. Kelimeler gelmiyor aklıma. Çünkü bu durumun izahı yok. Hiçbir şekilde yok.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Black Mirror dizisini hatırladım bir an da teknolojinin bizi getirdiği nokta, birisi ölürken kameraya çekmek:(

      Sil
  3. Hiçbir şey değişmiyor, hiçbir şey :(

    YanıtlaSil
  4. Vazgeçmek yok..hakkımızı kazanan kadar susmak yok...

    YanıtlaSil
  5. Çocuklara iyi örnek olmalı iyi yetiştirmeliyiz... ve şiddet görenlere sırt vermeliyiz omuz vermeliyiz..

    YanıtlaSil
  6. ÖNEMLİ BİR KONUYA PARMAK BASMIŞSINIZ KADRİYE HANIM TEŞEKKÜRLER.

    YanıtlaSil
  7. Kadın olmak başlı başına suç sanki. Hem yıllar yılı bir dünya iş yüklenmiş sırtlarına. Hem lanetlenmişler, kirli görülmüşler. Bedenlerinin en olağan halleri ( adet, hamilelik) aşağılanmış. Yetmemiş taciz, tecavüz..ütelik 1 yaşından 80 yaşına kadar farketmiyor yani bedenin nasıl göründüğü falan.

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.