25 Kasım Kadına Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü Nereden Çıkmış?

25 kasım uluslararası kadına karşı şiddete hayır günü ile ilgili görsel sonucu

Geçtiğimiz cumartesi günü yani 25 kasım tarihi Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günüydü. ntv.com bugünün çıkış hikayesini anlatmış. Aşağıda alıntı yapıyorum.

"5 Kasım 1960 tarihinde Dominik Cumhuriyeti’nde Trujillo diktatörlüğüne karşı mücadele veren Mirabel Kardeşler tecavüz edilip öldürüldüler.
Trujillo ve rejimine karşı koyan hareketlerden biri de Clandestina adlı hareketti. Hareket, Patria, Minerva ve Maria adlı 3 kız kardeşten oluşuyordu.
Mirabel Kardeşler’in demokrasi ve insan hakları talepleri, onların Trujillo tarafından pek çok kez hapse gönderilmelerine neden oldu.
Trujillo, "Ülkenin en büyük iki sorunu kilise ve Mirabel kardeşlerdir" konuşmasını yaptıktan sadece 23 gün sonra 25 Kasım 1960’da Mirabel kardeşlerin arabasını yolda durduran Trujillo yandaşları arabadan indirdikleri Mirabel kardeşlere önce tecavüz ettiler sonra da öldürdüler. 
Mirabel Kardeşler’in cesetlerini bir uçurumdan aşağıya atıldı ve basında bu olay bir trafik kazası olarak gösterildi. 
Mirabel Kardeşler’in ölümünden sonra ülkede ayaklanmalar daha çok arttı. 25 Kasım'dan 6 ay sonra 30 Mayıs 1961’de ise Trujillo bir suikast sonucu öldürüldü.

Trujillo’nun öldürülmesinden yaklaşık iki sene sonra, Şubat 1963’de de Dominik Cumhuriyeti demokratik bir şekilde oy kullanarak hükûmetini seçti.

Mirabel Kardeşlerin mücadelesi ve uğradıkları şiddet dolayısıyla 25 Kasım günü Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından ‘Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’ ilan edildi.
1999 yılından bu yana 25 Kasım günü dolayısıyla kadına yönelik şiddete karşı toplumsal bilinci diri tutmak ve farkındalık sağlamak amacıyla çeşitli etkinlikler düzenleniyor.

BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un başlattığı “Kadına Yönelik Şiddeti Sonlandırmak İçin Birleşin” (UniTE) kampanyası adı altında kadın ve kız çocuklarına yönelik şiddetle mücadelede farkındalığı artırmak amacıyla her ayın 25’i “Turuncu Gün” olarak kabul edildi. Turuncu renk kadın ve kız çocukları için şiddetin olmadığı bir geleceği temsil ediyor.
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünya genelinde her üç kadından biri hayatında en az bir kez genellikle erkek partnerinden fiziksel veya cinsel şiddete maruz kalıyor. Bu insanda çok derin fiziksel ve psikolojik yaralar açabilen bir deneyim ve uzmanlar insanın sağlığını, onurunu, güvenliğini ve bağımsızlığını ihlal ettiğini, toplumun kumaşını zayıflattığını, kalkınmanın sürdürülebilir ve kapsayıcı olmasının önünü kestiğini söylüyor".
Görsel sonucu
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu 2016 yılını ilişkin raporunu yayınladı. Rapora göre 2016 yılında kadın cinayetleri bir önceki yıla göre artış gösterdi. 2015 yılında hayatı sonlandırılan kadın sayısı 303 iken 2016 yılında bu sayı 328’e yükseldi. Raporda, cinsel şiddete ilişkin veri ve değerlendirmeler de yer aldı.


3 yorum:

  1. 25 kasım gününün çıkış nedenini bilmiyordum...........
    İzleseymişim NTV iyiymiş

    YanıtlaSil
  2. Bilmiyordum ilk defa duydum. Bu bilgilendirme için sağolun.
    Sevgiler,

    YanıtlaSil
  3. Faydalı bir bilgilendirme oldu. Seneye o güne turuncu giyinme etkinliği yapsak ya...

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.