Yayınlayamadığım Söyleşi'den Bir Alıntı


Geçen pazar günü İlham Veren Kadınlar'la Söyleşiler'in 2.sini yapmak için yazar, akademisyen Zerrin DAĞCI ile buluştuk. Kameramanımız kızım Ezgi'ydi. Bilenler vardır ama bilmeyenler için söyleyeyim Ezgi 9 yaşında. Kameraman olmak için yaşı biraz küçük. Ama ne yaparsınız işte yoklukta:) 
Gerçi kuzucuğum güzel çekti sayılır ama ortam gürültülü olduğu için ses duyulmuyordu. Sesi arttırmanın bir yolu var mı? diye çok araştırdım ama bulamadım. O yüzden de youtube yüklediğim videoyu yayından kaldırdım. Zerrin Hocam'la konuştuk ve daha sessiz bir ortamda tekrarlamaya karar verdik. Ama o zamana kadar Zerrin Hocamın anlattığı bir hikayeyi sizlerle paylaşmak istedim.
Söyleşi sırasında kendisine ilham veren kadınların olup olmadığını sordum. O da dedesinin ablası yani büyük halası ve annesinin hayatında önemli bir rol model olduklarını anlattı. Ve büyük halanın hayatından bir bölüm anlattı. 
Büyük halasının babası Osmanlı da subaymış. 1800'lerin sonunda kız çocuklarının okutulmadığı bir dönemde kızlarını okutmuş, aydın bir adammış. Ama büyük hala okulda öğretmeninin kız çocuklarına hiç söz vermemesinden, soru sormamasından dolayı çok üzülüyormuş. Bir gün öğretmenine bunun nedenini sormuş . O da "kız çocuğusunuz ne yapacaksınız okuyupta "Bab-ı Ali'ye katibe mi olacaksınız?"" demiş. Bu söz ona çok dokunmuş. Yıllar sonra evlendiği eşi kendisine düğün hediyesi olarak ne istediğini sorunca "Sizin çevreniz geniştir ben Bab-ı Ali'de katibe olmak istiyorum" demiş. Eşi mücevher isteyeceğini falan zannederken bu istek karşısında çok şaşırmış. Ve eşinin isteğini yerine getirmiş.
Bu hikaye beni çok etkiledi.Öğretmenlerin yada çevrenin, kızlara kız oldukları için söylediklerinin  hayatını nasıl etkilediğini hissettim. Yıllar sonra bile tek istediği kendini ispatlamak olması beni çok etkiledi. 
Eskiden hep derlerdi, son zamanlarda diyorlar mı bilmiyorum, "eksik etek" "elinin hamuruyla" falan gibi sözler. Ama artık pek denmemesi çok önemli bir gelişme. Daha da güzel olacağı umudum var. Kızlarımız için daha güzel bir dünya olsun.

3 yorum:

  1. Sağlıklı toplumları kadınlar inşa eder bence. O yüzden kızlarımıza daha fazla özen göstermemiz, fırsat eşitliği konusunda daha çok direnmemiz gerekiyor. Teşekkür ederiz size bu güzel yazı için :))

    YanıtlaSil
  2. vayyy. Çok güzel. Ben kalıplara meydan okuyan kadınlara bayılıyorum. İlham alınması gereken kadınlardan biri :D çok şanslı

    YanıtlaSil
  3. yaaa ne güzel anlatıyor zerrin değil mi Kadriyeciğim?
    Nasıl güzel bir aileden geliyor
    Yeni röportajınızı iple çekiyorum
    sana her zaman destek için buradayım bilesin
    sevgiler

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.