Muhteşem Kadınlar - Ümmiye KOÇAK

Geçtiğimiz nisan ayında "Kadının Adı Var" isimli bir gösteriye gittiğimden bahsetmiştim , merak edenler için TIK TIK. 
İşte bu gösterinin baş kahramanı (kendisi yoktu ama, video röportajı sayesinde tanıdık) Ümmiye KOÇAK'tan bahsedeceğim bugün. Aşağıdaki yazı www.kadininadivar.com sitesinden alınmıştır. Ayrıca youtube'da videolarıda var, izlemek isterseniz.
 Bu muhteşem kadını tebrik ediyorum ve hepimize ilham vermesini diliyorum. Bir şeyi yapamayacağınızı düşündüğünüzde hatırlamanız dileğiyle:))))
ümmiye koçak

1957 yılında Adana’da Çelemli Köyü’nde doğan Ümmiye Koçak, okumayı çok istemesine rağmen 10 kardeş oldukları için ilkokuldan sonra okula gönderilmedi. Ümmiye Koçak, ilkokulu bitirdikten sonra okuduğu kitaplarla kendisini geliştirdi. İlk okuduğu kitap Maksim Gorki’nin “Ana” adlı kitabı oldu. 

Evlendikten sonra Mersin’in Arslanköy’üne taşınan Koçak, köy kadınlarının yaşadıklarını tüm dünyaya göstermek için, 2001 yılında “Arslanköy Kadınlar Tiyatro Topluluğu’nu kurdu.
Topluluğun sahneye ilk koyduğu oyun Remzi Özçelik’in “Taş Bademleri” adlı oyunu oldu. Grup, daha sonra kendi hikâyelerinden oluşan bir oyun derleyerek “Kadının Feryadı” adlı oyunu sahneye taşıdı. Ümmiye Koçak, “Hasret Çiçekleri” adlı oyunuyla 2006 yılında Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali’nde sahne aldı. 

Koçak, daha sonra tarlalarda çalışarak kazandığı paraları biriktirerek kadına karşı şiddet sorununu anlatan “Yün Bebek” filmini yazdı ve yönetti. 49. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde galası yapılan filmi Ümmiye Koçak’a New York Avrasya Film Festivali’nde “Sinemada en iyi Avrasyalı Kadın Sanatçı” ödülünü kazandırdı.
32 yıllık evli ve 3 çocuk annesi olan 57 yaşındaki Ümmiye Koçak bugüne kadar 11 tiyatro oyunu yazdı. Koçak, Arslanköy Kadınlar Tiyatro Topluluğu ile yaklaşık 500 kez sahneye çıktı ve oyunlarını Türkiye’nin dört bir yanında 30 bine yakın kişi izledi.
Ödülleri
·         Adana Uluslar Arası Tiyatro Festivali Ödülü
·         Ankara Uluslar Arası Tiyatro Festivali Ödülü
·         Darüşşafaka Eğitim Kurumları Girişimcilik Ödülü
·         Bornova Uluslar Arası Kadın Sanatcıları Festivali Ödülü
·         Toros Koleji Eğitime Destek Ödülü
·         Sivil Toplum Örğütleri (kader) Kadında Şiddete Hayır Destekleme Ödül
·         Mersin Sanayicileri ve İşadamları Derneği (MESİAD) Yılın Sanat Ödülü
·         TİKAV- 2012 Anneler Okulu projesine destek ödülü
·         Samsun sivil toplum örgütü girişimcilik ödülü
·         New York Avrasya Film Festivali: Sinemada En İyi Kadın Sanatçı ödülü

5 yorum:

  1. Benim gittiğimiz gösteriden önce tanıdığım biri.Azmine hayranım ve örnek alınması gereken bir kadın olduğunu düşünüyorum.Senin de yazman,güzel olmuş :)

    YanıtlaSil
  2. Allahim ne sahane kadinlar var yaaa...! Inanilir gibi degil. Bravo!:)

    YanıtlaSil
  3. Bir kadının hatta bir insanın istediğinde başaramayacağı hiçbir şey yoktur. Anlattığınız yaşam öyküsü de bunun en büyük kanıtlarından biri. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  4. İlk duyduğum günden beri hayranlık duyduğum bir kadın Ümmiye hanim... Yolu açık olsun hakikaten...


    Bu arada iyi bayramlar diliyorum canım sana...
    Bir de bayramda ankaradamısın bana bir ses verirmisin ;)

    YanıtlaSil
  5. Çılgın teyzelerden beri takip ediyorum Ümmiye teyzeyi.Örnek alınası bir kadın :))

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.